image

Amnesty: corona-apps Bahrein, Koeweit en Noorwegen groot privacyrisico

dinsdag 16 juni 2020, 10:56 door Redactie, 3 reacties

De corona-apps van Bahrein, Koeweit en Noorwegen volgen gebruikers in real-time en vormen daarmee een groot risico voor de privacy, aldus Amnesty International, dat de apps zelfs als massasurveillancetools bestempelt. De Noorse autoriteiten zijn inmiddels met hun app gestopt.

Amnesty onderzocht elf apps die door Algerije, Bahrein, Frankrijk, IJsland, Israël, Koeweit, Libanon, Noorwegen, Qatar, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten voor contactonderzoek worden ingezet. De apps van Bahrein, Koeweit en Noorwegen, die gebruikmaken van bluetooth en gps, verzamelen de bewegingen van gebruikers in real-time. Een methode die volgens Amnesty zeer waarschijnlijk niet noodzakelijk en proportioneel is in reactie op de bestrijding van het coronavirus.

Zowel de apps van Bahrein en Koeweit zijn te pairen met een bluetooth-armband. Zo kan worden gekeken of de gebruiker in de buurt van zijn telefoon is en zich aan de quarantainemaatregelen houdt. De corona-app van Koeweit controleert geregeld de afstand tussen de bluetooth-armband en het apparaat, waarbij de locatiegegevens elke tien minuten naar een centrale server worden geüpload. In Bahrein is het dragen van de bluetooth-armband verplicht voor mensen die in thuisquarantaine zitten.

Dat Noorwegen is gestopt met de corona-app noemt Amnesty een overwinning voor de privacy. "Er zijn betere opties beschikbaar die de noodzaak tussen het traceren van het virus en privacy balanceren, en we hopen dat de autoriteiten deze kans pakken om dat ook te doen", aldus de mensenrechtenorganisatie.

Afsluitend laat Amnesty weten dat het belangrijk is dat corona-apps aan de mensenrechten voldoen en dat er zo min mogelijk data wordt verzameld. Verder moet verzamelde data beveiligd worden opgeslagen en niet voor andere doeleinden worden ingezet of met derde partijen worden gedeeld. Tevens moet het gebruik van een corona-app vrijwillig zijn.

Reacties (3)
16-06-2020, 13:16 door Anoniem
Ik blijf dit maar een dubieuze ontwikkeling vinden. Soms krijg ik het gevoel dat dit georchestreerd word. Zeker omdat je overal en in elk land hoort over het "het nieuw gewoon". Het is verre van gewoon en mag absoluut niet gewoon worden.

Ik snap dat dit een "onbekende" virus is met een vrij hoge besmettingsgraad. Maar tot nu toe is gebleken dat het geen ebola is die de helft van de besmette mensen dood.
16-06-2020, 14:13 door Anoniem
Verder moet verzamelde data beveiligd worden opgeslagen en niet voor andere doeleinden worden ingezet of met derde partijen worden gedeeld.

Dat ligt ook in lijn van het het belang die de rechter al vaststelde bij aankoop en gebruik van telefoons, mobiele netwerken en aanverwante zaken.
Waarbij de rechter al stelde dat telecom data enkel te gebruiken is onder strenge voorwaarden en binnen de oorspronkelijke noodzaak van het functioneren van een telecom netwerk zelf.
Waarbij het verspreiden van telecom data buiten het telecom netwerk zelf of het inzien door of voor derden in beginsel al vervreemding van gegevens is.

Het gebruiken en op enige wijze verwerken van telecom data door Nederlandse ministeries in deze Corona uitbraak is in beginsel trouwens een meervoudig gegevenslek.
En dan met het oogmerk van moedwilligheid, waardoor opzet van het lekken van gegevens met als doel het plegen van inbreuken al geen vrijwaring van het meervoudige gegevenslek kan zijn.
Zorgvuldigheid bij inachtnemen van privacy waarborgen zijn hierbij ook nog een interessant vraagstuk.
Want volgens de minister bij instelling van de AVG en de AP "doet het er sowieso niet toe of iemand zorgvuldig gegevens lekt of niet. Dat, het idee van zorgvuldig gegevens kunnen lekken, kan gewoon niet.".
"Je kan niet zorgvuldig in strijd met de wet handelen."

Nu ook Amnesty wijst het op de probleem kant van het inzetten en/of delen van telecom gegevens met derde partijen zal deze regering het verwerken en extraheren van verplaatsingen telefoon- en daaraan gebruikers-gegevens toch moeten staken en ter stond als gegevens lek bij het AP moeten melden.
16-06-2020, 14:33 door Anoniem
Door Anoniem: Ik blijf dit maar een dubieuze ontwikkeling vinden. Soms krijg ik het gevoel dat dit georchestreerd word. Zeker omdat je overal en in elk land hoort over het "het nieuw gewoon". Het is verre van gewoon en mag absoluut niet gewoon worden.

Ik snap dat dit een "onbekende" virus is met een vrij hoge besmettingsgraad. Maar tot nu toe is gebleken dat het geen ebola is die de helft van de besmette mensen dood.

Dat laatste is natuurlijk ook dankzij alle maatregelen die we genomen hebben. Dankzij de non-lineaire consequenties van een te hoge besmettingsgraad kan het vlug enorm uit de hand lopen. Het scenario waarbij we denken 'overdreven we niet wat' is veruit het beste. Dat betekent dat we de vlam in de pan hebben weten te vermijden.

Tegelijk ben ik het met je eens dat wat we nu doen niet normaal is en ook nooit mag worden. Fundamentele rechten en vrijheden zijn fundamenteel om goede redenen. Op het moment dat je op zoek gaat naar normaal, het oude of nieuwe, dienen die volledig gerespecteerd te worden. Alleen in het geval van een tijdelijke noodsituatie kan je spreken van een (zeer) tijdelijke opschorting en ook alleen als daar zeer zwaarwegende redenen voor zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.