image

Google verliest beroep tegen Franse AVG-boete van 50 miljoen euro

zaterdag 20 juni 2020, 12:46 door Redactie, 4 reacties

De boete van 50 miljoen euro die Google vorig jaar kreeg opgelegd door de Franse privacytoezichthouder CNIL voor het overtreden van de AVG moet het techbedrijf gewoon betalen. Dat heeft de Franse Raad van State bepaald in een beroep dat door Google was aangespannen.

Volgens CNIL schiet de internetgigant tekort in de informatievoorziening over het verwerken en opslaan van gegevens voor gerichte advertenties, alsmede het verkrijgen van geldige toestemming. "Essentiële informatie, zoals het doel van de dataverwerking, de bewaartermijn van data en de soorten persoonlijke data die voor gepersonaliseerde advertenties worden gebruikt, zijn buitensporig over verschillende documenten verspreid, met knoppen en links die voor aanvullende informatie moeten worden aangeklikt. De relevante informatie is alleen na verschillende stappen toegankelijk, waarbij soms vijf tot zes acties nodig zijn", aldus de toezichthouder.

Daarnaast gaat Google de fout in door te stellen dat het over een juridische basis beschikt voor het verwerken van gegevens voor gepersonaliseerde advertenties. "Google stelt dat het toestemming van gebruikers verkrijgt voor het verwerken van data voor gepersonaliseerde advertenties. Deze toestemming is echter voor twee redenen niet geldig", zo stelt de Franse privacytoezichthouder. De eerste reden is dat gebruikers niet voldoende door Google worden geïnformeerd. De informatie over de dataverwerkingen is over verschillende documenten verspreid en zorgt ervoor dat de gebruiker niet in staat is om de omvang van de dataverwerkingen te beseffen. Verder is de verzamelde toestemming niet "specifiek" noch "ondubbelzinnig", stelt CNIL.

Als er een account wordt aangemaakt kan de gebruiker wel verschillende opties over het account aanpassen, maar het is niet mogelijk om de weergave van gepersonaliseerde advertenties in het eerste scherm in te stellen. Daarnaast staat het weergeven van gepersonaliseerde advertenties bij de uitgebreidere opties standaard geselecteerd. Verder moet een gebruiker bij het aanmaken van een account zijn toestemming geven voor alle dataverwerkingen door Google, wat niet specifiek is en daarmee in overtreding van de AVG, aldus CNIL.

Het was de eerste keer dat de Franse privacytoezichthouder de nieuwe boetebevoegdheid van de AVG inzette. De hoogte van het bedrag werd volgens CNIL gerechtvaardigd door de ernst van de overtreding aangaande de essentiële principes van de AVG, namelijk transparantie, informatievoorziening en toestemming.

Google ging vervolgens tegen de boete in beroep, maar trekt daarbij aan het kortste eind. Volgens de Raad van State schiet Google tekort in de informatievoorziening aan gebruikers, waardoor de toestemming van gebruikers niet op geldige wijze wordt verkregen. Ook liet de rechtbank weten dat de Franse toezichthouder Google in deze zaak een boete mocht opleggen en dit niet voorbehouden was aan de Ierse privacytoezichthouder. Het Europese hoofdkantoor van Google bevindt zich in Ierland.

De AVG introduceert een zogeheten "éénloketsysteem", waarbij de privacytoezichthouder van het land waar een bedrijf zijn haar hoofdkwartier heeft leidend is. De Franse Raad van State laat weten dat op het moment van de boete de Ierse dochteronderneming van Google geen bevoegdheid had over de andere Europese dochterondernemingen of de beslissingsbevoegdheid voor de gegevensverwerking. In een reactie op de uitspraak laat CNIL weten dat het éénloketsysteem in de zaak niet van toepassing was. De onderliggende beslissingen waren namelijk niet genomen door Google Ierland, maar door Google in de Verenigde Staten.

Verder stelt de rechtbank dat de hoogte van de boete proportioneel is gezien de ernst van de overtredingen. De boete voor Google is tot nu toe de hoogste die in Europa onder de AVG is uitgedeeld. Het bedrag staat echter niet in verhouding tot de omzet van Alphabet, die vorig jaar de 161 miljard dollar passeerde.

Reacties (4)
20-06-2020, 13:31 door Anoniem
Eh... zijn de bij die boete niet een nulletje vergeten????
20-06-2020, 14:01 door Anoniem
In een reactie op de uitspraak laat CNIL weten dat het éénloketsysteem in de zaak niet van toepassing was. De onderliggende beslissingen waren namelijk niet genomen door Google Ierland, maar door Google in de Verenigde Staten.
Dit is interessant. Ik lees de uitspraak (1e link in het artikel) via Google Translate en dit punt leunt zwaar op de taal van overweging 36 van de AVG, die gaat over het vaststellen van de hoofdvestiging. Die bevat het criterium dat waar kernbesluiten over de verwerking genomen worden bepalend is voor waar de hoofdvestiging is. In de Nederlandse AVG-tekst is de formulering zo krom dat ik het er niet uithaal (of mijn begrip van juridisch Nederlands volstaat niet), als ik de Engelse versie lees is het wel helder:
The main establishment of a controller in the Union should be determined according to objective criteria and should imply the effective and real exercise of management activities determining the main decisions as to the purposes and means of processing through stable arrangements.
Als de kernbesluiten in de VS worden genomen voor een verwerking valt er dus helemaal geen Europese hoofdvestiging aan te wijzen. Het gevolg is dat er ook geen leidende toezichthoudende autoriteit valt aan te wijzen voor die verwerking en als die er niet is kunnen landelijke toezichthoudende autoriteiten zelfstandig handelen.

Ik dacht dat voor bedrijven als Google, Apple en Microsoft de Ierse toezichthouder de leidende was omdat daar de Europese hoofdkantoren zijn ondergebracht, maar zo simpel blijkt het dus helemaal niet te liggen. Dat heeft vergaande consequenties. Een hoofdvestiging die er voor de goede sier is maar die niet autonoom over de verwerkingen beslist is voor de AVG helemaal geen hoofdvestiging en kan niet op het éénloketsysteem vertrouwen. En als de beslissingsbevoegdheid over verschillende Europees toegepaste verwerkingen in verschillende vestigingen wordt ondergebracht levert dat voor elke verwerking een andere hoofdvestiging op.
20-06-2020, 15:27 door Anoniem
Wat maakt nou die hele redenering uit als de Amerikaanse insteek al jaren en jaren is om als het "loont" gewoon rustig die uitgedeelde boeten te betalen en door te gaan met het lucratief overtreden van de wet. Van de "echte groten" is dus ook letterlijk niet te winnen en daar hebben alle conrolelichamen zich kennelijk al bij neergelegd. Het is derhalve vechten tegen de bierkaai.

#sockpuppet
20-06-2020, 21:00 door Anoniem
Als google even als boefje speeld, krijgen ze hun geld met gemak weer gerecupereerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.