image

Morgen eerste Europese Dag voor Internetveiligheid

donderdag 5 februari 2004, 11:31 door Redactie, 1 reacties

Minister Brinkhorst van Economische Zaken reikt 6 februari op de Europese Dag voor Internetveiligheid prijzen uit aan basisscholen voor hun inzendingen over het thema 'kinderen en veilig internetten'. Er is enthousiast gereageerd op de uitnodiging van de minister om een poster, opstel, tekening of e-card te maken over hoe kinderen zo veilig mogelijk gebruik kunnen maken van internet.

Prijswinnaars zijn de St. Josephschool in Maarheze met een compleet spel en de Kennedyschool in Volendam, die een duidelijke, direct bruikbare poster ontwierp. Een extra prijs gaat naar een leerling van basisschool De Oase in Den Haag, die een instructieve computerpresentatie in elkaar zette.

De Europese Dag voor Internetveiligheid wordt voor de eerste keer gehouden in het kader van het EU-project ‘Safe Borders’. In twaalf Europese landen (en tegelijkertijd in Australië) hebben tal van activiteiten plaats. Deze beogen ouders, opvoeders en leerkrachten bewuster te maken van de onveiligheid van internetten voor kinderen. Door middel van voorlichting aan het onderwijs, cursussen via bibliotheken en publicaties worden handvatten geboden om veilig gebruik te kunnen maken van de groeiende mogelijkheden van het internet. In Nederland ondersteunt het ministerie van Economische Zaken de Europese Dag vanuit de lopende campagne ‘Surf op Safe’ die het samen met bedrijfsleven en belangenorganisaties sinds 2001 voert.

Het veiligheidsvraagstuk is actueel, nu kinderen op steeds jongere leeftijd zelfstandig internetten, e-mailen, chatten en downloaden. Volgens de stichting De Kinderconsument zijn inmiddels een miljoen Nederlandse kinderen on-line. Uit de wedstrijdinzendingen komt naar voren dat kinderen zich het meest zorgen maken over het per ongeluk terechtkomen op onaangename websites, het oplopen van virussen en chatten met onbekenden.

Symposium over ‘ínternetfiltering’
Voorafgaande aan de prijsuitreiking in Nieuwspoort om 17.00 uur wordt op dezelfde locatie om 14.00 uur een symposium gehouden over de zin en onzin van het gebruik van filters om ongewenste webpagina’s bij kinderen weg te houden: ‘To Filter or not to Filter’. Volgens de organisator van het symposium, Safe Internet Foundation (SIF), wil negentig procent van de Nederlanders kinderen afschermen van ongewenste inhoud. Filters zijn technisch niet waterdicht, maar misschien is de vraag essentiëler of filtering gewenst is uit het oogpunt van vrije informatiestromen en maatschappelijke vorming van kinderen. Nederland lijkt terughoudend: minder dan tien procent van de gezinnen gebruikt filters. (Persbericht EZ)

Reacties (1)
06-02-2004, 15:20 door Anoniem
Dus dat is vandaag?

Goeie ruchtbaarheid aan gegeven, zeg. Ik hoor er nu voor het eerst van.

Goed man.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.