image

Nederlandse banken willen digitale EU-identiteit voor alle Europeanen

zaterdag 4 juli 2020, 20:44 door Redactie, 10 reacties

Er moet een digitale EU-identiteit voor alle Europeanen komen om in heel Europa zaken te kunnen doen met bedrijven en overheden, zo stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een document over bankieren in de 21ste eeuw (pdf). De vereniging ziet een belangrijke rol weggelegd voor de Nederlandse overheid bij het beschikbaar maken en gebruiken van de "e-Identity", zoals de digitale identiteit wordt genoemd. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa.

Volgens de NVB is het huidige digitale identiteitslandschap in Europa gefragmenteerd en inconsistent. "Wat in het ene land werkt, werkt in een ander land vaak niet. Daardoor kunnen we er ook internationaal nog niet op vertrouwen dat de persoon met wie bedrijven (virtueel) contact hebben, daadwerkelijke is wie hij zegt te zijn en geautoriseerd is voor wat hij doet", aldus de belangenbehartiger van de Nederlandse banken. Die voegt toe dat er ook te weinig bescherming tegen identiteitsfraude is en claimt dat personen en bedrijven te weinig grip op hun digitale identiteit hebben.

Binnen Europa is er de EU-verordening elektronische identiteiten en vertrouwensdiensten (eIDAS). Het doel van deze verordening is betere publieke en private onlinediensten en elektronische handel binnen Europa. Ook regelt eIDAS het grensoverschrijdend gebruik van elektronische identificatiemiddelen en vertrouwensdiensten tussen de lidstaten van de Europese Unie.

De NVB is van mening dat de Europese eIDAS-verordening niet goed is ingebed in nationale wetgeving. De Nederlandse overheid zou in Europees verband dan ook moeten gaan stimuleren dat de eIDAS-verordening beter ingebed wordt. "Dat moet ertoe leiden dat e-Identityoplossingen op Europese schaal inzetbaar zijn en niet beperkt blijven tot een elektronische versie van een papieren paspoort of enkel geschikt zijn voor Nederlandse overheidsdiensten", aldus de NVB.

Reacties (10)
04-07-2020, 21:30 door Anoniem
Nee. EU is alleen gemaakt voor banken en bedrijven en niet voor de gewone man. Banken moeten de mensen volgen en niet andersom. HEt is nog steeds zo dat de gewone man zorgt dat er geld binnenkomt. Koopt de gewone man niets komt er ook niets binnen. Ongeacht of dat nu met een nationale identiteit komt of een Europees. Europees gedrocht prima maar val me daar niet mee lastig. Er zijn immers ook financiële verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa.
04-07-2020, 21:35 door Anoniem
Het klink allemaal heel leuk tot je bedenkt wat de gevolgen gaan zijn.

Als je zoiets nu blind gaat bouwen en invoeren gaat dat toestanden opleveren die Chinese trekjes gaan krijgen, en je doet het ter vervulling van doelen die de banken zich hebben laten opdringen maar die eigenlijk heel erg slecht zijn voor de burgerbevolking.

Het is waar dat hier innovatie nodig is, maar om dat goed te doen vereist visie en leiderschap, en dat kun je van de huidige, moreel failliete en corrupte overheid niet verwachten. Zeker niet met Mark "visie is als een olifant die het zicht belemmert" Rutte aan het roer.
05-07-2020, 08:27 door Anoniem
Tuurlijk. Meer digitaal. Want dan is fraude niet mogelijk.
En je kunt natuurlijk de burgers veel beter in de gaten houden. Maar dat is bijzaak.
05-07-2020, 14:36 door Anoniem
Door Anoniem: Nee. EU is alleen gemaakt voor banken en bedrijven en niet voor de gewone man. Banken moeten de mensen volgen en niet andersom. HEt is nog steeds zo dat de gewone man zorgt dat er geld binnenkomt. Koopt de gewone man niets komt er ook niets binnen. Ongeacht of dat nu met een nationale identiteit komt of een Europees. Europees gedrocht prima maar val me daar niet mee lastig. Er zijn immers ook financiële verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa.

Ja, vandaar dat we nu de AVG én één telefoontarief voor mobiel bellen hebben. Daar zijn de bedrijven ontzettend blij mee.
05-07-2020, 16:40 door Anoniem
Daar is de nederlandse overheid ook heel erg goed in : digitale techniek.
05-07-2020, 20:47 door Anoniem
Door Anoniem: Ja, vandaar dat we nu de AVG én één telefoontarief voor mobiel bellen hebben. Daar zijn de bedrijven ontzettend blij mee.
Slechts een handreiking voor de gewone man. Met als voordeel dat bedrijven een overzichtelijkere telefoonrekening hebben. Open grenzen? Leuk voor de gewone man maar het bedrijfsleven is er maar wat blij mee. IBAN? Hoofdzakelijk voor het MKB. Wel handig voor de gewone man, daar niet van maar dat was niet de doelgroep.

Moet ik nog doorgaan?

Vooruit dan: Euro. Idd 1 munt maar voor de gewone man slechts verkapte prijsverhogingen.
05-07-2020, 23:44 door Anoniem
je kan als banken niet gewoon meegaan in de stroom van landen toevoegen aan het aan de ecb gelieerde stelsels.
Dat maakt de boel vooral meer kwetsbaar.
Het bevordert daarop vroeg of laat ook weer nieuwe bestuurs-maatregelen.
Die dan "nodig" zijn en met name privacy sqeeuzes veroorzaken.

Dan heb ik het bijvoorbeeld over landen rond de kaspische zee regio opnemen in je bankier stelsel.
Dat Rusland er in mee draait vanwege de energie handel met EU landen snap ik nog.
Maar daar eIDAS willen bij invoeren om veel van die kleinere landen aan te kunnen koppelen aan het Nederlandse bank-stelsel????
Het vertrouwen dat mensen er in denken te mogen hebben en de beheersbaar van aan euro gelieerde betaal-uitwissel stelsel onnodig op het spel.
Met Baltische banken onder EU en ECB toezicht ging het de afgelopen jaren al finaal mis.
Heerlijk was dat voor hen, dat digitaal inloggen en geld transfereren.
In Malta en Portugal zit menig ingekocht miljonair / miljardair natuurlijk met smart te wachten op dat eIDAS.
Waarom ook niet?
Alsof Arno Wellens en Pieter Omtzigt werkelijk geen enkele alarm bel hebben gerinkeld.
Alsof die kleinere landen die recent tot ECB systemen zijn toegetreden nu al niet genoeg bank-security issue's opleveren terwijl ze als economie en maatschappij daar misschien gewoon nog niet volwassen genoeg en tegelijk te kwetsbaar voor bleken.
06-07-2020, 00:03 door Anoniem
Elk mens is de zwakke schakel volgens dit kabinet.
Maar dan kennelijk met uitzondering van de mensen uit landen waar menig Nederlander nauwelijks bankzaken mee zal doen, zo het lijkt het al snel.
Nee, dat corona virus komt hier niet, ook niet als je geen fan van samenwerking met Chinezen bent zo was begin maart 2020 nog een veelgehoord weerwoord als tegenklank van realisme.

Na corona hebben banken lijkt het nog nauwelijks hun lessen voor meer digitale handel systemen in een Nederlands debat ingebracht.
Ja, 2 banken hadden wel in de afgelopen 12 maanden een Deense bank gewaarschuwd voor crimineel geld dat vanuit een Baltische staat getransfereerd zou zijn.
En dat betreffende Baltische land was daarvoor al bij onderzoeken van meerdere EU landen doorgekamd.
Daarbij bleek het economisch en qua banken haast voor 50% ondermijnd en dus onveilig geacht wegens schaduw bankieren. Door onder andere een onfrisse oliegarch.
Dat ontgaat de vereniging van Nederlandse banken kennelijk want dat land zit nog altijd vrolijk in het Europese bank stelsel.
Vast een land too cute to be missed of iets dergelijks.

Op directie niveau is het collectief geheugen qua inhoud misschien ook lastiger vast te houden dus ik zal maar even een paar pinpoints delen over hoe tech directeurs rond diezelfde periode dacht en aankeken tegen uitbreiden, internationaal inzetten en meer uitwisselbaar maken van digitale identificatie systemen.
Het eIDAS was rond 2006-2008 eigenlijk al de overbodige droom van menig bankier in west europese landen.
Ook multi national directeuren en politici bespraken het regelmatig op wereld niveau congressen, maar dan als onderwerp waarvan ze zelf aangaven dat ze er eigenlijk niet zo veel verstand van hadden.
Dat betekende voor de verkopers natuurlijk dat ze vooral geen koud water vrees wilde kweken en menig persoon wist daarbij ook niet hoe erop geinteresseerd door te vragen.
Tegelijk hadden Nederlandse, Duitse en Italiaanse banken toen zelf echter al de nodige bankpas inlog systemen.
Meerdere van die systemen werden in meerdere Europese landen aangeboden en gedistribueerd en werkten toen redelijk.
Verkopers en directeuren van systeem-leveranciers, van o.a. Cirrus Logic software en chips voor security en reliable mobile identification solutions - lees inlog kastjes, vertelden in 2006 op de Cebit aan iedereen wie het wilde horen dat ze vanaf 2014/2015 volledig digitale paspoorten zouden gaan leveren.
Toen een ICT directeur van de Indiase overheid dat hoorde vertelde hij dat hij subiet de lopende contracten voor paspoorten nog eens extra tegen het licht zou houden vanwege de quality creep die hij daarmee verwachte voor de paspoort software.
Verkopers en directeuren keken weer geschrokken naar de Indiase ICT directeur die zich echter vrij plichtgetrouw opstelde.
Al het digitale was toen zogenaamd volgens folders en comminique's van die congressen zogenaamd uitwisselbaar.
En dat volgens die software leverancier de sleutel voor volledig digitale paspoorten.
Maar dat sprookje van digitale uitwisselbaarheid van bestanden bleek vooral een push.
Leuk bijgestaan door directies en marketing bureau's om de barrières die ict niet zonder reden nou eenmaal heeft flink weg te denken.
Uitwisselbaarheid was medio 2006 al een pseudo-synoniem voor hackbaar en makkelijk lek-baar zo liet een informatie onderzoeker van de Erasmus universiteit mij toen al weten.
Alleen waren in 2006 veel ICT archieven en apparaten nog niet op zoveel manieren met de digitale buitenwereld ontsloten als nu.
Dat neemt nog altijd toe.
Toen leek security bij de digitale uitwisselbaarheid droom op directie room niveau nog nauwelijks besproken.
Terwijl digitale uitwisseling als sprookje steeds luider werd ingestart als de nieuw te bewandelen weg.
Waarbij dus security voor niet ICT directeurs nauwelijks meer leek als een weg te denken pion of een alom aanwezig issue die je tegenkomt op weg naar een betere toekomst van je organisatie.
De gevaren die het gebrek van willen doordenken of je achter een pr-verhaal aanjaagt brengt met voortschrijdende digitale publieke ontsluiting is waar menig top-leverancier van pin-automaten op de cebit voor waarschuwde.
Dat stond toen nog niet bepaalde pontificaal op de agenda van iedereen die met ict en innovatie wilde scoren.
Voor thuis pc's, laptops en dergelijke was dat volgens professionals op de Cebit nog 1 ding maar dat doe je niet op systemen waar massa's gegevens van andere mensen op worden verwerkt.

Maar het is anno 2020 tijd voor meer realisme.
Tijd om in te zien dat elke gegevens lek, van gemeente Leiden - donor formulieren tot aan universiteit van Maastricht, niet in de basis ligt aan de eindgebruiker.
Die maakt hoogstens mogelijk wat qua ICT slecht is ingeregeld of slecht kan worden/wordt verhinderd mogelijk voor hackers en phisers.
Je kan dus niet als realistische eind-bestuurder van organisaties eindeloos lekkere broodjes blijven presenteren gebaseerd op nog meer ict aan nog meer ict koppelen.
Zeker als je niet op voorhand de consequenties ervan als eindgebruiker / gegevenseigenaar / verwerker liever wil afdoen met gedachtes als het is niet leuk dat dit lek op dit stukje ICT zich nu voor deed maar het viel gelukkig nog mee.

Elke beslissing voor een extra uitwissel-systeem / digitale connectie of tijdelijke koppeling is dus relatief duur en onverantwoordelijk bestuur.
Zeker als je dat aan je basis ICT toevoegt die was bedoelt voor de vorige kosten-besparing ronde.
Op veel plekken wordt echt al wel 20-30 jaar met ICT gewerkt, maar elke extra uitwissel-systeem / digitale connectie of tijdelijke koppeling betekent gewoon een veelvoudig groter gevolg als het fout gaat.

Zo hebben niet alleen Nederlandse banken, zoals ABN Amro en ING zich achteraf bezien verkeken op het "effect" van alle kosten besparingen door meer ICT in te zetten.
Ook de belastingdienst, het UWV en andere organisaties met een zekere maatschappelijke nuts-functie kunnen erover meepraten.

De zet van de Nederlandse Vereniging van Banken om op een nog verder mondialiserende zakenwereld in te zetten is afgezet tegen menig maatschappelijk debat dat nog volop gaande is ook wel curieus.
Ze loopt hiermee 2e kamer leden mee voor de voeten terwijl die het zomer-reces in gaan.
Dan laat ik gemakshalve maar even buiten beschouwing of het wel de tijd is om met reces te gaan.
Politiek en banken zijn als combinatie al maatschappelijk gevoelig genoeg.
Maar beste banken, parlement,
voeg aan de al zo lange to-do lijst nou voorlopig geen nieuwe projecten toe met een verdere push van eIDAS.
En voeg zeker niet nog meer verbindende elementen aan de identificatie stelsels die er al zijn.
De regering moet er ook zijn om EU projecten die even niet zo handig zijn voor 2-3 jaar of langer te kunnen parkeren.
En breidt met wat er met de identificatie stelsels fout kan gaan dus niet uit met dit of andere initiatieven......
06-07-2020, 14:15 door Anoniem
Er is geen een Europa. Europa bestaat nog steeds uit natiestaten. Rare uitspraak van de NVB over iets wat niet bestaat en met rede.
07-07-2020, 08:28 door Anoniem
Nederland is al aan het experimenteren met een virtueel ID. Zie (de video op) https://nl.wikipedia.org/wiki/Self-sovereign_identity
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.