image

OM: slachtoffers van cybercrime hoeven zich niet schuldig te voelen

donderdag 9 juli 2020, 14:30 door Redactie, 2 reacties

Slachtoffers van cybercrime hoeven zich niet schuldig te voelen, zo stelt Koen Hermans, officier van justitie in Den Haag. "Het heeft zeker niet te maken met domheid van de mensen", aldus Hermans tegenover Omroep West. De officier van justitie laat weten dat steeds meer Nederlandse criminele groeperingen zich met cybercrime bezighouden en steeds geraffineerder te werk gaan.

"De mensen die er vaak in trappen zijn mensen die toevallig op dat moment een keer een probleempje met hun pas hebben gehad. De pas doet het heel even niet bij de Albert Heijn en vervolgens krijgen ze een bericht. Dan is één plus één is twee en moet het wel de bank zijn die erachter zit", zegt Hermans. Volgens de officier van justitie lopen criminelen een grotere kans om bij een overval te worden opgepakt dan bij zaken als phishing, wat het aantrekkelijk maakt om zich hiermee bezig te houden.

"We zien een verschuiving richting cybercriminaliteit", gaat Hermans verder. Vanwege de toename van cybercrime heeft het OM de functie "cyberofficier" in het leven geroepen. Deze officieren geven collega's informatie over nieuwe ontwikkelingen. "In iedere zaak kom je digitale componenten tegen, digitaal bewijs. Je moet tegenwoordig iets van computers weten om criminaliteit te kunnen oplossen", stelt de officier.

Eerder dit jaar liet de politie nog weten dat slachtoffers van WhatsApp-fraude zich vaak schamen en daarom geen aangifte doen. Ook minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid stelde eerder al dat slachtoffers van phishing zich niet hoeven te schamen en startte Slachtofferhulp Nederland een eind vorig jaar mede vanwege het schaamtegevoel bij slachtoffers een campagne. "Mensen die dit hebben meegemaakt kunnen last hebben van emotionele schade. Slachtoffers schamen zich voor het feit dat ze dit hebben meegemaakt, terwijl juist de dader zich zou moeten schamen", aldus de organisatie.

Reacties (2)
11-07-2020, 10:29 door souplost
Wat moeten ze anders zeggen? Het OM gebruikt zelf ook consumenten software voor professionele toepassinigen.
11-07-2020, 11:05 door PJW9779 - Bijgewerkt: 11-07-2020, 11:07
Om te lachen als het niet zo treurig was.
OvJ Hermans moet maar eens op cursus, samen met minister Grapperhaus. Dat Slachtofferhulp Nederland er bovenop duikt is nog enigzins begrijpelijk.

Maar dat 'ikke slachtoffer' moet toch écht eens ophouden, net zoals dat pedante 'cybercrime'.

Digitale criminaliteit is weinig anders dan de digitale parallel van gewone criminaliteit.
En je wordt doorgaans 'slachtoffer' omdat je een stommiteit hebt begaan.
Phishing is weinig anders dan een digitale babbeltruc, je systeembeveiliging niet op orde hebben weinig anders dan ramen en deuren van je huis of auto niet afsluiten. Enzovoort.
Je kunt best intelligent zijn en toch domme dingen doen. Maar ga je dan schamen en geef niet anderen de schuld. De gelegenheid maakt de dief.

Dat Justitie op het digitale vlak nog steeds achter blijft blijkt maar weer uit het 'in het leven roepen van de functie 'cyberofficier' die collega's informatie geven over nieuwe ontwikkelingen'.
Sinds het Rapport Cie. Franken (1987) zegt Justitie te werken aan het zekeren van een voldoende niveau van digitale kennis en vaardigheden binnen het ministerie. Dat is nooit erg succesvol geweest.
"Je moet tegenwoordig iets van computers weten om criminaliteit te kunnen oplossen" aldus Hermans. Gôh! Heus?

Volgens OvJ Hermans lopen criminelen een grotere kans om bij een overval te worden opgepakt dan bij zaken als phishing.
In 2018 gaf Hermans' collega Ed Hartjes, cyberofficier van justitie in Den Haag, nog aan dat een kwart tot de helft van de verdachten van computercriminaliteit in de regio voor de rechter komt.
En eveneens in 2018 gaf Grapperhaus zélf aan dat het algemene ophelderingspercentage al jaren schommelde tussen de 25 en 27%, zonder waarneembare dalende of opgaande trend.
Vraag is dus waar Hermans zijn cijfers vandaan haalt.

Misschien moet Hermans zijn smartphone eens wegleggen en aan het werk gaan. Om te beginnen door zich in de materie te verdiepen.
En wat de 'slachtoffers' betreft : 'eigen schuld, dikke bult', ga je schamen. Maar niet te lang, het is vast een goede, en waarschijnlijk dure, les zodat het je niet snel nóg een keer zal overkomen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.