image

Politie ontving in mei en juni zesduizend aangiften van WhatsAppfraude

woensdag 15 juli 2020, 09:40 door Redactie, 5 reacties

De politie ontving in mei en juni ruim zesduizend aangiften van WhatsAppfraude, wat neerkomt op honderd aangiften per dag. Normaal ontvangt de politie honderd aangiften per week van mensen die slachtoffer van WhatsAppfraude zijn geworden. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde criminaliteitscijfers van de politie over het eerste halfjaar van 2020.

Bij WhatsAppfraude doen oplichters zich via WhatsApp voor als iemand met dezelfde naam als een bekende, familielid of vriend van het slachtoffer. Vervolgens stelt de oplichter dat hij of zij een nieuw telefoonnummer heeft. Het komt ook voor dat oplichters erin slagen om het WhatsApp-account van iemand over te nemen en daarmee slachtoffers benaderen. Zodra het contact is gelegd vraagt de oplichter om een geldbedrag, bijvoorbeeld om een openstaande rekening te betalen. Het opgegeven rekeningnummer is vaak van katvangers.

Sinds mei kunnen slachtoffers van WhatsAppfraude online aangifte doen. "Hiervan is meteen veelvuldig gebruik gemaakt: in mei en juni werden in totaal ruim 6000 aangiften gedaan. Dit komt neer op bijna 100 van dergelijke aangiften per dag in die twee maanden", zo laat de politie weten. Normaliter gaat het om honderd aangiften per week, laat het AD weten. Eerder meldde ook de Fraudehelpdesk al dat het een sterke stijging zag van het aantal slachtoffers van WhatsAppfraude.

De cijfers laten daarnaast zien dat het aantal gevallen van cybercrime in de eerste zes maanden sterk is gestegen. Over heel 2019 genomen registreerde de politie in totaal 4700 misdrijven die onder de noemer cybercrime vallen. In de eerste helft van 2020 gaat het al om 5500 registraties. Met name mei kende een piek, waarbij er bijna 1900 slachtoffers van cybercrime aangifte deden. WhatsAppfraude wordt niet als cybercrimedelict geregistreerd.

Reacties (5)
15-07-2020, 10:47 door Anoniem
Je moet zeker aangifte doen via watshap, niet?
15-07-2020, 12:43 door Anoniem
Door Anoniem: Je moet zeker aangifte doen via watshap, niet?
Nee, Wout de chatbot natuurlijk. Die gaat al die freudeurtjes wel ff hacken...ofzo
15-07-2020, 13:26 door Anoniem
De eerste reactie heeft een hoog Dumpert gehalte, kijk mij grappig zijn.
De methodes zijn verschillend, met een nieuw nummer je voordoen als iemand of daadwerkelijk het account kapen via bijv. voicemail verificatie. De laatste is veel interessanter omdat je dan daadwerkelijk iemand zijn account overneemt.
Simpele oplossing: https://faq.whatsapp.com/general/verification/using-two-step-verification
15-07-2020, 22:19 door botbot
Maar, wat doen ze met die 6000 aangiftes? Hoe wordt het door ons ingestelde en betaalde politieapparaat ingezet om blijkbaar deze 6000 opgelichte mensen te helpen. Hebben ze daar de resources voor? Hebben ze daar het geld voor? Of is dat wegbezuinigd? Er lopen genoeg technici rond in Nederland die hier een rol bij zouden kunnen spelen om de politie te helpen. Maarja, als ergens anders meer geld valt te verdienen...
16-07-2020, 16:46 door Anoniem
Door botbot: Maar, wat doen ze met die 6000 aangiftes? Hoe wordt het door ons ingestelde en betaalde politieapparaat ingezet om blijkbaar deze 6000 opgelichte mensen te helpen.
Niet om die mensen te helpen, alleen om er een telling van bij te houden. En om ze een paar weken later een brief
te kunnen sturen dat er helaas geen aanwijzingen zijn die het mogelijk maken de dader te vinden en de zaak dus gesloten
wordt.
Alleen een enkele keer wordt er een zaak opgepakt en een dader gepakt, en dat kun je dan uitgebreid in de media terug
lezen want men zal dan echt niet nalaten daar een persbericht over uit te laten gaan!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.