Privacy - Wat niemand over je mag weten

Privacy Shield buiten werking gesteld en SCC bieden geen uitkomst

16-07-2020, 10:45 door [Account Verwijderd], 5 reacties
(Er zal ongetwijfeld wat nuance gaan missen, maar laten we het succes even vieren)
1) Privacy Shield adequacy beslissing ongeldig verklaard.
2) Als je SCC gebruikt moet je zelf bepalen of het land waar je gegevens naar verstuurd wel voldoet aan de europeese standaarden. Hint: De VS doet dat niet. Dan moet je zelf stoppen met die gegevens uitwisseling en anders moet een Data Protection Authority dit doen na een klacht.
3) Noodzakelijke persoonsgegevens mogen nog steeds verstuurd worden (mails, reserveringen in het buitenland, zelf vrijwillig je gegevens afstaan aan een webshop, etc.) aldus de FAQ van NOYB.

Meer info op de site van NOYB: https://noyb.eu/en/cjeu waar ook de complete ruling te vinden is https://noyb.eu/files/CJEU/judgment.pdf.

Bereid je voor op een reeks aan mails en aankondigingen van organisaties die je nu opeens de mogelijkheid bieden om je gegevens exclusief in de EU op te slaan. Waarbij uiteraard niet verteld zal worden dat iedereen dat verplicht zal zijn ;)
Reacties (5)
16-07-2020, 12:07 door Anoniem
De grote vraag is natuurlijk of het uiteindelijk zoden aan de dijk zet. Als het allemaal boven water niet meer mag, doet men het natuurlijk gewoon onderwater. Als Amerikaans bedrijf heb je echt niet zoveel keuze. Zie maar eens te bewijzen dat Facebook geen toegang verleent aan dergelijke partijen. Dat gaat en kan nooit.
16-07-2020, 12:52 door johanw
De Amerikaanse wetten zijn zo onverenigbaar met de Europese dat een dergelijke overeenkomst nooit rechtsgeldig zal zijn, maar ik gok dat ze het weer opnieuw gaan doen en het gewoon toepast omdat men weet dat het weer jaren duurt eer de volgende overeenkomst ook weer door de rechter ongeldig verklaart gaat worden.
16-07-2020, 13:14 door karma4 - Bijgewerkt: 16-07-2020, 13:36
https://www.security.nl/posting/664600/Europees+hof+verklaart+Privacyschild-verdrag+met+VS+ongeldig
16-07-2020, 15:39 door Anoniem
Bij Amerikaanse bedrijven gaat het vooral om geld, macht, invloed en dominantie, en dat is al helemaal het geval bij grote bedrijven zoals Facebook. De Amerikaanse samenleving is er van doordrongen, de Amerikaanse politiek is er één van "be with us or against us", en de Amerikaanse bedrijven zijn niet anders. Survival of the fittest and richest. Zoals hierboven al aangegeven: Facebook gooit er nog eens een rechtszaak en 1000 juristen tegenaan, gaat in hoger beroep, "muddies the waters", filtert er nog even lekker op los via hun eigen kanalen, laten Zuckerberg wat stamelen tegen een stel klunzen van politici, en de show gaat weer verder. Alsof Facebook zich ook maar iets fluit interesseert in de Europese privacyregels en het welzijn van haar gebruikers. Facebook lacht je gewoon uit, zoals Mark al eerder heeft gedaan door Facebook gebruikers "dumb fucks" te noemen. Te hypocriet om voor de duvel te dansen. En dan zou hij zijn business model af laten hangen van een stervend continent vol interne problemen en een rechterlijke uitspraak? Dan mis je toch echt het grote plaatje.
16-07-2020, 18:04 door [Account Verwijderd]
Door johanw: De Amerikaanse wetten zijn zo onverenigbaar met de Europese dat een dergelijke overeenkomst nooit rechtsgeldig zal zijn, maar ik gok dat ze het weer opnieuw gaan doen en het gewoon toepast omdat men weet dat het weer jaren duurt eer de volgende overeenkomst ook weer door de rechter ongeldig verklaart gaat worden.
Onder de AVG/GDPR zijn verschillende clausules opgenomen om schade te verhalen op organisaties die de regels aan hun laars lappen. En in het bestuursrecht zullen er vergelijkbare zijn als toezichthouders niet tijdig een besluit nemen. Niet zaligmakend, maar onder de streep kunnen particulieren er wel degelijk voor zorgen dat dit flink wat geld kan gaan kosten. Zie ook de recente consumentenbond claim: https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2020/consumentenbond-facebook-moet-gebruikers-compenseren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.