Door Anoniem: Door Anoniem: Door Anoniem:
Heb jij je laptop 24 uur per dag aan je zijde gehad? Weet je zeker dat alle netwerken waar je verbinding mee maakte betrouwbaar zijn? Van China is wel bekend dat buitenlanders eigenlijk integraal fysiek en digitaal gevolgd worden en dat veel hardware vol met troep terugkomt, tot op het niveau dat je domweg niets meeneemt wat je daarna nog wil houden. Het gaat veel verder dan alleen even kijken bij de grens.
Kom maar op met je solide bewijs dat dit structureel altijd en voor iedereen is .
Klinkt als bullshit - een enkele persoon schaduwen vergt een een team van orde vijf tot acht mensen
Voor al die 'gepatchte' devices die jij claimt is het zo ontzettend stil van mensen die laten zien wat ze vonden na hun bezoekje China. Lijkt me best interessant, pro spy tools analyseren.
Kan het, wanneer het de moeite waard lijkt - ja. Gebeurt het iedereen gegarandeerd - geen enkele indicatie voor.
Lees je eens in op westerlingen die daar gewoond hebben. Periodieke nachtelijke bezoeken van politie in vol ornaat, informatie die ze zelf niet gedeeld hebben die in dossiers verschijnt, het moeten vastleggen van je locatie bij iedere beweging en meer.
Ah -natuurlijk weer een bewering ondersteund met "ga zelf eens zoeken".
En 'expats die er wonen' zijn al een heel wat beperktere groep dan "iedereen die er een keer komt' . De claim wordt telkens dunner.
FWIW, wat je schrijft zat niet in de verhalen van een ex-collega die een half jaartje in China woonde .(maar ook geen interessante dingen deed.)
Als de betrokken westerlingen dan ook nog journalisten waren of anderszins 'speciaal interessant' komen we van "iedereen" "altijd" eindelijk een beetje in aannemelijke regionen terecht.
Overigens gebeuren andere, maar soortgelijke zaken ook bij Chinezen zelf. De mate waarin het in de gaten houden van alles en iedereen ingebakken zit in die samenleving is indrukwekkend en bijzonder beangstigend. Naïviteit is geen excuus om schamper te doen. Die houding hebben veel westerse bedrijven ook duur betaald, vaak in de vorm van IP of andere concurrentiegevoelige informatie.
Ik was degene die de URL gaf van Franse industriële spionage met het afluisteren van First Class/business class bij Air France .
Nogmaals : als je echt interessant bent - beperk je wantrouwen niet tot of China/Rusland.
nog eentje :
https://www.standaard.be/cnt/dmf20140201_011 (Jean-Jacques Quisquater , consulting bij NXP )
Dezelfde regels voor mensen die er één dag zijn, maar mensen die er gewoond hebben krijgen het wat beter mee. Nogmaals, naïviteit van jou of je collega verandert niets. Je kreeg al een voorzet, maar het moet blijkbaar voorgekauwd worden.. Begin eens bij de volgende video en ga van daar verder: https://youtu.be/EaBg06osKXY
Niks voorkauwen , gewoon een bewering hard maken. WIe stelt moet bewijzen.
Wat is de claim die ik bestreden heb : dat "elke laptop en telefoon" die in China binnenkomen meteen gecompromitteerd worden.
Of dat "elke buitenlander" z'n eigen surveillance team krijgt.
En daarnaast de gedachte dat "het alleen in of door China/Rusland gebeurt" .
Dat de kaarten anders zullen liggen voor iemand die economisch of politiek interessant/gevoelig is heb ik totaal niet bestreden.
En van wie is je eerste URL voor - blijkbaar - de claim wat "men normaal in China doet" :
: een vlogger (/journalist?) met 750K volgers die nog wel eens roert in politiek gevoelige onderwerpen (750K : dat is meer dan de gezamelijke oplage van alle NL kranten ).
Ik kan hem echt niet als 'willekeurige westerling' zien. (evenmin als Jacob Appelbaum, of Glenn Greenwald 'gewone reizigers' zijn).
Inderdaad - voor zijn geval komen we in geloofwaardige regionen terecht.
(Voor wie in 'paradijs NL' gelooft : bv Willem Oltmans, en Edwin de Roy van Zuydewijn beg to disagree . Niet _de norm_ in NL , maar het _kon_ dus wel.)
pro-tip : gebruik url tags , dat is makkelijker voor lezers om een link aan te klikken.