image

Belgische overheid wil corona-app deze maand lanceren

donderdag 3 september 2020, 13:58 door Redactie, 1 reacties

De Belgische overheid wil de corona-app voor het ondersteunen van bron- en contactonderzoek nog deze maand lanceren. Dat laat Karine Moykens, voorzitster van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, tegenover Radio 1 weten. De app is zo goed als gereed en wordt nu getest. De testfase loopt 10 september af. "Dan is de app eigenlijk klaar", aldus Moykens.

Daarna wordt er langzaam richting de lancering van de app gewerkt, waarbij de Belgische overheid het Nederlandse model volgt. "We hebben ervoor gekozen om te gaan werken zoals in Nederland is gedaan", stelde Moykens. De app zal eerst voor tienduizend gebruikers beschikbaar komen. Daarna is het de bedoeling om de app in de week van 20 september in heel België te lanceren.

Frank Robben, hoofd van de Kruispuntbank voor Sociale Zekerheid, Smals en het eHealth, laat aan Data News weten dat de test moet plaatsvinden onder personen die veel in contact komen met onbekenden, zoals supermarktmedewerkers en politie. De feedback zal vervolgens worden gebruikt om de processen te verbeteren. "Je wil die app niet loslaten op elf miljoen mensen zonder dat bijvoorbeeld artsen weten wat ze moeten doen als een patiënt langskomt met een melding. We willen weten hoe die flows in praktijk werken", merkt Robben op.

Reacties (1)
03-09-2020, 15:09 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 03-09-2020, 15:11
personen die veel in contact komen met onbekenden, zoals supermarktmedewerkers en politie
Komen supermarktmedewerkers een kwartier of langer "in contact" met klanten? En is er in België wel zoveel "blauw" op straat dat nauwe contacten van 15 minuten of meer niet kunnen worden uitgesloten?

Sowieso kan zo'n test pas werken als er al gegevens van voldoende positief geteste personen op de centrale server staan (test-data die test-waarschuwingen oplevert kan natuurlijk ook, maar ik heb nergens gelezen dat dit soort tests in andere landen hebben plaatsgevonden, wellicht een tip voor onze zuiderburen).

Ter illustratie: bij een gisteren gepubliceerd Zwitsers onderzoek [1] zijn ruim 2000 personen ondervraagd. Daarvan gebruikte iets meer dan de helft de SwissCovid app. Van die (ruim 1000) gebruikers hadden er 2 een waarschuwing ontvangen waarbij een van hen die waarschuwing genegeerd had en de ander de telefonische hulplijn had gebeld. Met het relatief kleine (t.o.v. bevolkingsgrootte) aantal besmettingen per dag en een fractie van de bevolking met app is de kans zeer klein dat iemand met app gewaarschuwd wordt. Vooral als er (nog) geen of nauwelijks data van besmette personen is geüpload.

[1] https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.08.29.20184382v1

Overigens verwacht ik niet dat weldenkende Belgen en Nederlanders 10 of 14 dagen onbetaald thuis gaan zitten omdat een app met veel false positives meldt dat je dit voor je medemens over moet hebben.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.