Door Reinder: Ik zie het zelf eerder als een feature toch. Als je ingelogd bent in je eigen Photos omgeving kan je daar foto's plaatsen en dergelijke. Voor elke foto wordt ook een direct te benaderen url geconstrueerd met behulp van een hele lange url. Ik denk ofwel iets random gegenereerd, of mogelijk een of ander hash-algortime of zo, dat heb ik verder niet bekeken.
Hoe dan ook, die url is zo lang dat het onwaarschijnlijk is dat je dat zou kunnen brute-forcen of raden, met andere woorden je moet de exacte URL hebben om dan vervolgens zonder ingelogd te zijn direct die foto te kunnen bekijken.
Dit geeft je de mogelijkheid om op andere locaties (blogs, forums, als avatar etc) je eigen foto's te linken.
Het lijkt me een aardige feature, ik zie ook geen privacy-risico. Er is mogelijk een security-risico maar als je ziet hoe lang die url is dan denk ik dat wel meevalt. Zie hieronder een voorbeeld.
Je voorbeeld levert een inlogpagina op. Dat lijkt goed te gaan.
Ik zie overigens wel degelijk een privacyrisico. Ooit had ik de gewoonte om zip-bestanden met foto's die ik voor anderen had gemaakt via een link met een random component erin op mijn eigen website aan die anderen te leveren. Als de download geslaagd was verwijderde ik de data weer van mijn webserver.
Op een gegeven moment zag ik in mijn webserverlog dat behalve de geadresseerde (in NL) ook een download vanuit de VS had plaatsgevonden. De geadresseerde bleek de link niet naar iemand anders doorgestuurd te hebben, bleek geen malware op zijn computer te hebben, en uiteindelijk merkte iemand die mee hielp zoeken naar een verklaring op dat in de traceroute naar het IP-adres in de VS dat de download deed een machine van Microsoft zat. Microsoft had toen de feature aan IE (Edge bestond nog niet) toegevoegd om onveilige downloads te blokkeren, en daartoe moeten downloads wel geanalyseerd worden en dus door Microsoft zelf ook gedownload worden. Dat bleek de verklaring te zijn.
Op zich is er nog niets aan de hand als zo'n bestand alleen door een batterij virusscanners wordt gehaald of zoiets. Maar combineer het met iets dat in het nieuws is geweest. Google had de indruk gekregen dat Microsoft in het nog nieuwe Bing zoekresultaten van Google verwerkte. Ze hadden de proef op de som genomen door een nep-zoekresultaat in Google op te nemen. Een totaal idiote zoekterm leverde een zoekresultaat op waar die zoekterm niet in voorkwam. En jawel, na verloop van tijd gaf Bing hetzelfde resultaat bij die term. De verklaring daarvoor bleek te zijn dat Microsoft IE liet monitoren op welke links mensen klikten en daarmee Bing voedde. Omdat Google zijn nep-zoekresultaat had getest in IE was die link in dat mechanisme beland en de koppeling tussen zoekwoord en pagina in Bing opgenomen.
Tien jaar geleden al kon je er niet meer van op aan dat een unieke hyperlink met random inhoud alleen gebruikt zou worden door degene die erover beschikte. Het zou zelfs in zoekresultaten kunnen opduiken. Ik zou er daarom niet van uitgaan dat een URL die privé moet blijven dat ook echt blijft. Het is een voorbeeld van security through obscurity, en daarvan is al heel lang duidelijk dat dat geen goed idee is.