image

Europese landen testen gateway die corona-apps laat samenwerken

dinsdag 15 september 2020, 14:29 door Redactie, 7 reacties

Zes Europese landen zijn een test gestart met een gateway die de verschillende nationale corona-apps van de landen moet laten samenwerken. De gateway wisselt informatie uit tussen de backend-servers van de nationale corona-apps, waardoor de apps ook in anderen landen kunnen werken. Zodoende hoeven gebruikers geen meerdere apps te installeren wanneer zij naar het buitenland reizen.

"De gateway verwerkt geen andere informatie dan de willekeurige codes die door de nationale apps worden gegenereerd. De uitgewisselde informatie wordt gepseudonimiseerd, versleuteld, tot een minimum beperkt en slechts zo lang opgeslagen als nodig is om infecties te traceren. Aan de hand van de informatie kunnen geen individuele personen worden geïdentificeerd", zo laat de Europese Commissie weten.

De test vindt plaats met de backend-servers van de officiële corona-apps uit Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Ierland, Italië en Letland en een nieuwe gatewayserver. De gateway wordt ontwikkeld en opgezet door T-Systems en SAP en wordt beheerd vanuit in het datacentrum van de Commissie in Luxemburg. Na de testfase zal de gateway in oktober operationeel worden om zo de nationale corona-apps in de hele EU met elkaar te verbinden.

Reacties (7)
15-09-2020, 15:04 door spatieman
sie habben corona, verpissen sie sich wieder nach holland...
15-09-2020, 16:06 door Anoniem
Om maar weer eens een voorbeeld te noemen van foute investeringen. Voor ziekte ga je naar een dokter.
15-09-2020, 16:41 door Ot
Waarom worden er ook eigenlijk door verschillende landen verschillende corona apps ontwikkeld. Dat kan toch veel meer gecentraliseerd? 1 app voor de hele wereld. Scheelt een hoop ontwikkeltijd.
15-09-2020, 16:51 door Erik van Straten
nationale corona-apps in de hele EU
Niet in de hele EU, want de app van Frankrijk werkt met een centrale aanpak en maakt dus geen gebruik van de GAEN (Google + Apple Exposure Notification) API. Overigens wordt die app door weinig mensen gebruikt.

De SwissCovid app maakt wel gebruik van de GAEN API, maar Zwitserland is geen EU-land en door juridische issues zal die app vermoedelijk niet gekoppeld worden. In Noord-Ierland gebruiken ze nu dezelfde app als in Ierland met, als ik me niet vergis, dezelfde servers. Daar kon de Brexit nog wel eens roet in het eten gooien.
15-09-2020, 20:45 door Anoniem
Door Ot: Waarom worden er ook eigenlijk door verschillende landen verschillende corona apps ontwikkeld. Dat kan toch veel meer gecentraliseerd? 1 app voor de hele wereld. Scheelt een hoop ontwikkeltijd.

Veel van die apps zijn op elkaar gebaseerd, maar vertaling en goede uitleg + lokale wetgeving verschilt natuurlijk.

Die van Nederland is open source, dus als er nog landen zijn die een kopietje willen: go get it.
16-09-2020, 11:47 door Reinder
Door Ot: Waarom worden er ook eigenlijk door verschillende landen verschillende corona apps ontwikkeld. Dat kan toch veel meer gecentraliseerd? 1 app voor de hele wereld. Scheelt een hoop ontwikkeltijd.

Ik denk juist vele, vele, vele malen meer ontwikkeltijd. Een app voor de hele wereld werkt prima voor een simpel klik-spelletje of zo, maar bij zo'n corona-app wordt dat een wespennest en een draak van een app. Zoiets gaat jaren duren. Je zit dan met:
-Wie gaat het maken? Welk land, welk bedrijf, welke instantie krijgt de leiding over het project? Moet het vanuit de WHO of zo komen? Prima, maar die hebben ook geen team app-ontwikkelaars klaar staan. Voordat alle landen die zo'n app willen het hier over eens zijn ben je zo een half jaar verder.
-Ongeacht wie het gaat maken, er zullen landen zijn die het op basis daarvan niet willen, of niet vertrouwen, of het zullen weigeren uit politieke of religieuze overwegingen (stel dat een team uit Israel het beste in staat lijkt om het te maken, denk je dat men dat in Iran gaat accepteren?).
-Localisatie. Welke talen wel, welke niet? Elk land wil zijn eigen taal, dus hoe meer landen mee willen doen in het project hoe lastiger het gaat worden. Enig idee hoeveel talen er in India gesproken worden? Hoe ga je localiseren voor, zeg India, als de opdracht gegeven is aan, zeg, China? Het is allemaal te regelen natuurlijk, maar is complex en erg tijdrovend.
-Verschillen in wetgeving. Wat mag waar wel, en waar niet, hoe dwingend mag je melden, waar moet je je aan houden, welke info mag je delen, welke niet, welke info moet je delen, en welke niet?
-Sommige landen willen een melding op een centrale server hebben, m.a.w die willen bewust geen anonimiteit, andere landen hebben dat juist als vereiste
-Issues met google/apple api in bepaalde landen

Dit zijn er slechts een paar. Als je het daadwerkelijk zou gaan proberen en er goed over nadenkt, denk ik dat je zo een armlange lijst aan problemen erbij krijgt die je niet of in veel mindere mate hebt als je het lokaal ontwikkeld voor de eigen markt.
16-09-2020, 21:27 door karma4
Door Reinder: ....Dit zijn er slechts een paar. Als je het daadwerkelijk zou gaan proberen en er goed over nadenkt, denk ik dat je zo een armlange lijst aan problemen erbij krijgt die je niet of in veel mindere mate hebt als je het lokaal ontwikkeld voor de eigen markt.
Google en Apple hebben al alle rechten en toegang. Het enige waar ze niets hebben dat zijn de positieve testresultaten, de backend. Laat ze het eerst allemaal zelf ontwikkelen dan komen de backends wel.
Als de backends er zijn dan hebben Google en Apple ook toegang tot die gegevens en kunnen de nationale apps weg.
Resultaat een sterke afhankelijkheid en geen onafhankelijker controle. Een martketeer kent de aanapak.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.