image

‘Overheid moet meer investeren in digitale weerbaarheid’

woensdag 23 september 2020, 10:52 door Redactie, 17 reacties

De overheid moet een actievere rol gaan spelen om Nederland te versterken op het gebied van cybersecurity en weerbaarheid. Daarom moet de overheid publiek-private samenwerkingsverbanden en initiatieven uit de markt op het gebied van cybersecurity financieel steunen.

Dat schrijft een coalitie van (branche)organisaties die bestaat uit AMS-IX, BTG/TGG, Cyberveilig Nederland, Dutch Data Center Association, DHPA, DINL, FCA, Vereniging ISPConnect en Stichting NBIP in een reactie op de kabinetsplannen die met Prinsjesdag zijn gepresenteerd.

“Het kabinet vindt digitalisering weliswaar belangrijk, maar blijkt toch onvoldoende bereid om daarvoor de regie te nemen en de juiste investeringen te doen.” De gezamenlijke partijen stellen vast dat de verantwoordelijkheid voor het faciliteren van een duurzame, toekomstvaste economie op de schouders van een paar honderd, overwegend Nederlandse mkb-bedrijven ligt. “Nu de digitale economie groeit en het geopolitieke speelveld volop verandert, zijn ook meer autonomie, soevereiniteit van onze data en kennis, digitale weerbaarheid en meer digitale vaardigheden nodig”, stellen ze in een verklaring.

“Door het ontbreken van een serieuze digitale industriepolitiek worden we linksom en rechtsom ingehaald door landen waar de overheid een actieve rol speelt en mee-investeert in hun brede digitale infrastructuur en digitale weerbaarheid. Die zaken zijn nog steeds een ondergeschoven kind in deze begroting.”, zegt Petra Claessen, CEO van de branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG/TGG).

Reacties (17)
23-09-2020, 10:54 door Anoniem
De begroting komt er weer aan, dus het bedelen om subsidies begint weer!
23-09-2020, 11:21 door Anoniem
Je zou ook minder digitalisatie kunnen toepassen. Voorkomen is nogal tijd beter dan genezen.

Hoe meer huizen ik bouw des te meer moet ik beveiligen tegen rattenplagen. En die huizen zijn groot.
23-09-2020, 11:51 door Anoniem
Je zal als collectief wel eerst 2 van je darlings moeten durven killen.
1) digitale economie zorgt namelijk hoofdzakelijk voor andere banen en op onderdelen verschuiving van banen uit analoge naar digitale branches 2) de bomen reiken ook met digitale economie tot in de hemel.

Wel 2 zaken die vanuit dezelfde branche sinds 2002 volstrekt vertroebeld als aanjager voor de toekomst is afgespiegeld.
Waarom zijn die 2 darlings cruciaal?
Spelers en collectieven uit de digitale branche zouden met het doorprikken van deze ballonnen niet zozeer hun eigen omzetgroei teniet doen, want als het goed is bestaat die na de bubbel van het jaar 2000 uit tastbare toegevoegde waarde en niet tot zeer beperkt uit hype en hip.
Wel zouden deze belanghebbers, nadat ze zelf definitief afstand doen van hyperige scenario's, met een grotere dosis tastbaar belang hun punt kunnen maken.
En met zo'n tastbaar belang, waarbij je je als branche niet door het tandem van verkiezingsprogramma's en lobbycreatie laat voortduwen, maak je jezelf als branche nog weer meer volwassener.
Je stapt namelijk uit de schaduw van scenario's van allerlei utopische film-scenario's en je maakt jezelf een stuk tastbaarder en geloofwaardiger.
Want het verschil tussen "the nice to haves" tot half-mens-half-robot ontwikkelingen en de echt nuttige / noodzakelijke ICT gebruik wordt vanzelf veel evidenter.

Durf of doe je dat als branche niet dan blijf je roepende midden op zee.
Degenen die jou als branche namelijk nog niet tot niet vergaand hebben omarmd blijven namelijk zo'n 1/3 van alle mensen.
23-09-2020, 12:01 door Anoniem
Het NCSC heeft onlangs een factsheet gepubliceerd over het vergroten van de digitale weerbaarheid:
https://www.ncsc.nl/documenten/publicaties/2020/juli/21/factsheet-risicobeheersing
23-09-2020, 12:20 door Anoniem
Dit klinkt als "Wij van WC eend...."


Moet de staat in BV Nederland wel een industrie politiek voeren?
Verstoort dit de o zo geliefde marktwerking dan niet?

Of moet de staat juist een aandeel nemen in veel meer Nederlandse bedrijven (bv om te voorkomen dat ze opgekocht en uitgekleed worden door buitenlandse bedrijven of investeerders zoals met Organon gebeurd is)
23-09-2020, 13:01 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: De begroting komt er weer aan, dus het bedelen om subsidies begint weer!

Het is ook nooit goed hè?

Jaar in jaar uit hoor je hier gemopper vanuit de ICT branche op de Nederlandse overheid dat zij 'butterfingers' heeft m.b.t. alles ICT - soms is de kritiek op het schunnige af, ondersteund door hitserige ja-knikkers die op het gebied van de ICT vaak van de hoed noch de rand weten - en nu vraagt diezelfde ICT om financiële ondersteuning van de overheid, uiteraard om het belang van een gedegen ICT structuur te ondersteunen.... en gaat het gespuug hier nu in tegengestelde richting!

Het is om figuurlijk je de haren uit de kop te trekken: dit ambivalente tegenstrijdige gezeur weer.
23-09-2020, 14:43 door Anoniem
Goede zaak..misschien. Beschamend dat zelfs Zuid-Korea en Singapore voorop liggen op dat gebied. Terwijl Nederland een veel beter potentieel, kennis en infrastructuur heeft. Voor de eindgebruiker geldt voor internetsnelheden (te traag) en de gehate technisch overbodige datalimieten (m.i. de grootste datazwendel). Zeker dat laatste is een absolute rem op de ontwikkeling. Heeft één op één te maken met de diefstal van de overheid van providers en daarmee de eingebruikers, om voor stompzinnige frequenties (letterlijk gebakken lucht) astronomische bedragen te rekenen. Ja diefstal! Waarom? Het is WEG. Die miljarden gestolen gelden hadden perfekt geïnvesteerd kunnen worden in het enige juiste: Cyber security. Hadden ze nu niet hoeven bedelen als stumperds.
23-09-2020, 16:14 door Anoniem
Door Piet Slagwerker: Het is ook nooit goed hè?

Jaar in jaar uit hoor je hier gemopper vanuit de ICT branche op de Nederlandse overheid dat zij 'butterfingers' heeft m.b.t. alles ICT - soms is de kritiek op het schunnige af, ondersteund door hitserige ja-knikkers die op het gebied van de ICT vaak van de hoed noch de rand weten - en nu vraagt diezelfde ICT om financiële ondersteuning van de overheid, uiteraard om het belang van een gedegen ICT structuur te ondersteunen.... en gaat het gespuug hier nu in tegengestelde richting!

Het kabinet heeft een begroting opgesteld in onzekere tijden.
Nu komt de branche met de opmerking dat er meer in hun industrie geinvesteerd moet worden door de oevrehid. want andere landen (China?) doen dat ook.

Waarom niet eerder aan tafel gezeten met het kabinet? (pre-begroting). Dan moet je het gekld zien te scoren als branche. Niet nadat de plannen gemaakt zijn.
Is dat een falende lobby of waren er andere prioriteiten in politiek Den Haag. Corona oid.

Vragen om geld is altijd leuk (doet Schiphol ook op zijn tijd), maar wat krijgt de belastingbetaler voor deze investering concreet terug van deze industrie? Hoe wordt deze digitale weerbaarheid vormgegeven.
Dat mis ik in de (nogal late) oproep.

Het kabinet vindt digitalisering weliswaar belangrijk, maar blijkt toch onvoldoende bereid om daarvoor de regie te nemen en de juiste investeringen te doen.”

Dus de branche verwacht dat dezelfde "butterfingers" die tot op dit moment faalden, nu de regie op pakken en fors investeren in een branche die ze niet begrijpen.
Waarom zou de politiek dit doen? Er zijn (blijkbaar) sexier onderwerpen dan digitale weerbaarheid.
23-09-2020, 17:30 door Anoniem
Het moet echt (rigoreus) anders:

1. Levenslange gevangenisstraf op lobbyen.
2. De bouw van een seperaat landelijk netwerk met dark fibers naar een volledig van de grond op gebouwde backend en volledig dichtgetimmerde en aangepadte tablets of netbooks die burgers in bruikleen krijgen en bedrijven kunnen kopen.
3. Waarbij de ID kaart als Smartcard werkt en:
4. Die enkel capabel en te gebruiken zijn voor digitale communicatie met de overheid / zorg / bank.
5. Normaals: dus volledig losgekoppeld van het Internet en met een anti-tamper auto-wipe/disable functie.

Internet was ooit een speeltuin en is nu een slagveld. Totaal ongeschikt voor vitale functies. Tot men dat inziet zal dugitalisatie simpelweg mislukken en de maatschappij alleen maar geld kosten
23-09-2020, 17:43 door Anoniem
Overheid en ICT, een rampzalige combinatie.
23-09-2020, 18:27 door Anoniem
Door Anoniem: Overheid en ICT, een rampzalige combinatie.
Ja hoor, alle ICT buiten de overheid is goed zeker. Nou, de meeste problemen komen voort buiten de overheid. Ga eens met beide benen in rechte wereld staan!
23-09-2020, 21:33 door Anoniem
TOP!

Nederland draait (zeker in de corona tijd) bijzonder hard op IT systemen, en we hebben er nogal wat. Van de brakke klanten ISP routers van elke user thuis tot aan de grootste netwerk systemen van het bekende knooppunt in Amsterdam.

Dus als de overheid hier meer tijd en geld insteekt is dat zeker goed!

ECHTER. Doe het alstjeblieft goed en grondig.

Naar mijn mening is het fixen van basic security een must, denk hierbij aan goede firewall rules, system hardening, users opleiden, en natuurlijk geen standaard wachtwoorden in je routers stoppen @ziggo -_-.

- hacker
23-09-2020, 21:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Overheid en ICT, een rampzalige combinatie.
Ja hoor, alle ICT buiten de overheid is goed zeker. Nou, de meeste problemen komen voort buiten de overheid. Ga eens met beide benen in rechte wereld staan!

Weet niet waar jij gewerkt hebt, maar mijn ervaring op het gebied van overheid en ICT is niet om naar huis te schrijven.

Menig commercieel ICT bedrijf heeft haar digitale infrastructuur beter op orde dan bij de ministeries.
23-09-2020, 21:58 door Anoniem
Door Anoniem: Overheid en ICT, een rampzalige combinatie.

Daarom was deze lobby-groep (die daar riant voor betaald zal worden, neem ik aan) er zo snel bij toen de begroting voor 2021 opgesteld werd.
Achteraf publiekelijk een oproep moeten doen, toont aan dat deze lobby-groep niet gewerkt heeft. (pun intended)

En anders snappen ze het spel niet dat in Den Haag gespeeld wordt.
Dit keer is het eens een keer niet de schuld van de politiek of overheid.
23-09-2020, 23:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Overheid en ICT, een rampzalige combinatie.
Ja hoor, alle ICT buiten de overheid is goed zeker. Nou, de meeste problemen komen voort buiten de overheid. Ga eens met beide benen in rechte wereld staan!

Weet niet waar jij gewerkt hebt, maar mijn ervaring op het gebied van overheid en ICT is niet om naar huis te schrijven.

Menig commercieel ICT bedrijf heeft haar digitale infrastructuur beter op orde dan bij de ministeries.
Waarom worden die bedrijven dan zo vaak getroffen door malware of phishing?
24-09-2020, 00:02 door Anoniem
“Door het ontbreken van een serieuze digitale industriepolitiek worden we linksom en rechtsom ingehaald door landen waar de overheid een actieve rol speelt en mee-investeert in hun brede digitale infrastructuur en digitale weerbaarheid. Die zaken zijn nog steeds een ondergeschoven kind in deze begroting.”, zegt Petra Claessen, CEO van de branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG/TGG).

Hoe fraai gelardeerd met woorden en bedoelingen ook, ofwel die club draait onbewust volledig af wat binnen het script van smart cities onmisbaar ofwel ze streven dat bewust na.
Mevrouw van die club praat ook gewoon in het straatje van Frans Timmermans en het CDA die het hele leven van mensen graag helemaal digitaal zien.
Inclusief alle toetsers, bellen en brave burger-bewijzen.
Industriële revolutie 4.0 noemen ze dat al sinds 2002.
Evengeod zou je het ook totalitair kunnen noemen.
En ja, dan wordt je als Nederland ingehaald door een maatschappij met kunstmatig gecreëerde "intelligentie" uit het land van het 1000-talents programma spionage.
Oftewel China. Het land van Huawei en tal van totalitaire spionage apps.
Ongetwijfeld zijn er ook andere voorbeelden die dat pad op zijn of willen afgaan.
Is dat nou werkelijk vreselijk om door te worden ingehaald?
Hoezo moet je als Nederlandse overheid daar niet bij achterop willen raken?
Hoezo die angst om te worden ingehaald door andere landen?
24-09-2020, 05:50 door Anoniem
Stop met dat digi-gedram.
Dan is dit probleem ook gelijk opgelost.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.