Na de zomervakantie in 2005 kunnen alle scholen gebruik maken van een lespakket om kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 veilig te leren omgaan met internet. Het project ‘Diploma Veilig Internetgebruik’ bestaat uit het ontwikkelen van een lespakket voor het basisonderwijs over veilig leren omgaan met internet, een toets en diploma en voorlichtingsmateriaal voor docenten en ouders.
Ruim 1 miljoen kinderen in de basisschoolleeftijd maken in Nederland gebruik van internet. Uit onderzoek blijkt dat de helft daarvan wel eens een nare ervaring heeft gehad tijdens het internetten. Om kinderen te leren hoe zij om moeten gaan met de risico’s die aan het internetten kleven, wordt nu door bovengenoemde partijen een lespakket ontwikkeld, met als sluitstuk een ‘Diploma Veilig Internetgebruik’. Tevens zal er begeleidingsmateriaal voor docenten worden samengesteld. De (groot)ouders worden via voorlichting bewust gemaakt van de risico’s die kinderen tijdens het internetten kunnen lopen.
In het lespakket wordt aandacht besteed aan onder andere de basisbegrippen van het internet, e-mail, chatten, virussen/hackers, privé-gegevens, pesten, downloaden en nettiquette. Daarnaast zullen gezondheidsaspecten zoals RSI en verslaving worden behandeld in de lesstof. Kinderen wordt geleerd risico’s te vermijden en in het geval dat niet mogelijk is leren zij waar ze steun kunnen vinden.
Het lespakket wordt afgesloten met een toets die leidt tot het Diploma Veilig Internetgebruik.
Minister Brinkhorst van Economische Zaken hoopt dat binnenkort veilig internetten als kerndoel in het onderwijs wordt geformuleerd. Wat inhoudt dat scholen verplicht worden aandacht te besteden aan veilig internetten. Het Diploma Veilig Internetgebruik kan hier in voorzien.
Op 26 mei hebben het Ministerie van Economische Zaken, Stichting De Kinderconsument, Stichting Technika 10 Nederland, Stichting Ict op School en Stichting Kennisnet in Den Haag een convenant gesloten om veilig internetgebruik door kinderen te stimuleren. (Ministerie EZ)
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.