image

Grote steden starten proef met biometriepas

donderdag 27 mei 2004, 16:15 door Redactie, 0 reacties

In de gemeenten Almere, Apeldoorn, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht start op 1 september 2004 een praktijkproef over het toevoegen van biometrische kenmerken aan het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart. De proef, onder de naam 2B or not 2B, duurt zes maanden. Het is de bedoeling dat er 15.000 personen meedoen. Tijdens de praktijkproef wordt bekeken welke gevolgen biometrie heeft op het aanvragen en uitgeven van reisdocumenten en met welke omstandigheden in de praktijk rekening moet worden gehouden. De bruikbaarheid van het document wordt getest door tijdens de proef met verschillende apparatuur een verificatie uit te voeren.

Minister De Graaf (Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties) overweegt om twee biometrische kenmerken, gelaatsherkenning en vingerafdruk, toe te voegen aan het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart. Dit om bij internationale grenspassages een nog betere controle uit te kunnen voeren en look alike fraude in het maatschappelijk verkeer tegen te gaan. Look alike fraude is het gebruik van een document door iemand anders dan de rechtmatige eigenaar. Door opname van biometrie kan ook worden voldaan aan de verscherpte toelatingseisen in de Verenigde Staten en op de eisen die Europese Unie wil gaan stellen aan paspoorten na de recente terroristische aanslagen.

De proef duurt van 1 september 2004 tot maart 2005. Tijdens de proef wordt van vrijwillige deelnemers die een nieuw reisdocument aanvragen ook een gelaatsscan gemaakt en een vingerafdruk afgenomen. Deze kenmerken worden verwerkt in een testdocument. Bij het afhalen van het reisdocument vindt een verificatie plaats: de biometrische kenmerken (gelaat en vingers) worden vergeleken met de kenmerken die in het testdocument zijn opgenomen. Om vast te stellen dat de opgeslagen biometrische kenmerken onder verschillende omstandigheden met verschillende apparatuur uitleesbaar zijn en geverifieerd kunnen worden, gebeurt deze verificatie met apparatuur van verschillende leveranciers.
Het testdocument wordt niet afgegeven aan de burgers en is dus niet bruikbaar in het grensverkeer.

De deelnemers aan de praktijkproef werken mee aan het verkrijgen van praktijkgegevens die nodig zijn als besloten wordt tot invoering van biometrie op de reisdocumenten. Biometrie kan een bijdrage leveren aan een nieuw en nog beter beveiligd reisdocument. Alleen mensen die in de proefperiode een nieuw reisdocument aanvragen, kunnen op vrijwillige basis meedoen aan de praktijkproef. (Ministerie BZK)

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.