Door Piet Slagwerker: Interessante post!
Het een en ander rond strafbaar stellen van losgeld facilitatie aan ransomware verspreiders is een goede ontwikkeling.
Het is geen sanctie op ransomware of losgeld, het gaat om 'embargoed countries' dan wel 'embargoed persons';.
Voor eigenlijk alle zaken - je mag ze, of mensen in die landen feitelijk nog geen Pizza verkopen - in elk geval niet als Amerikaan.
Het is ook geen hele nieuwe wetgeving .
Ik vraag mij wel af: Hoe wil men dit gaan handhaven?
Bedrijfsmatig heb je gewoon een heel lastig probleem met autitor/accountant/beursautoriteit als je in je boekhouding betalingen hebt zitten aan embargoed countries of persons.
En dan kun je denken aan boekhoudfraude als je dát weer zou willen maskeren - maar ook daar staan stevige straffen op - en mensen die wat te winnen als ze de klok luiden over de fraudeur .
Ik verwacht niet dat truus&piet die lappen voor de foto's van hun kleinkinderen snel vindbaar of vervolgbaar zijn - maar voor zakelijke partijen en grotere bedragen zal dat anders liggen.
Extra juridische complicatie is dat het primaire en secundaire delict (losgeld stortingen faciliteren) een internationaal karakter heeft, waarmee ik bedoel: het valt niet binnen een afgebakende nationaal geborgde wetgeving > handhaving om dit te bewerkstelligen, maar beide delicten opereren in een grijs én grenzeloos (letterlijk en figuurlijk) continuüm: de digitale en cartografische wereld.
Amerika heeft een soms brede opvatting van de werking van hun rechtsysteem . In elk geval zien ze zich bevoegd als het zaken _door_ Amerikanen (waar die zich ook bevinden) , door 'iedereen' die zich in Amerika bevindt , dan wel _tegen_ Amerikanen betreft -vanaf waar dan ook.
En ja - het artikel is een Amerikaans artikel in een publicatie gericht op Amerika - dus voor wat betreft de waarschuwing over 'zaken doen' waaronder betaling hebben die natuurlijk te maken met Amerikaanse (sanctie) wetgeving