Door Anoniem: @ Vandaag, 15:57 door Anoniem
heb je hier een linkje van? Waar kan ik daar meer over lezen??
De eerste Britse app, uitgebreid getest op het eiland Wight, was op centrale basis.
De via deze app verzamelde gegevens, waaronder volledige naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer, e-mailadres plus alle via de app verzamelde gezondheidsgegevens zouden 20 jaar worden bewaard door de NHS [1]. Volgens [2] zouden burgers niet het recht krijgen hun door de NHS verzamelde data te laten verwijderen. Wel zou er sprake zijn van pseudonimisering van die data, maar tegelijkertijd wilde Matthew Gould, chief exec van het project, tegenover de privacycommissie van het Britse parlement niet uitsluiten dat deze gegevens zouden worden verkocht voor "research" doeleinden [2]. De ervaringen op Wight, in Australië en Singapore, wezen erop dat op teveel smartphones de apps, die zelf via Bluetooth communiceren, daar te vaak mee stoppen als ze niet meer (zichtbaar) in de voorgrond draaien.
Bij de huidige Britse app, wel gebaseerd op de GAEN (Google+Apple Exposure Notification) API, konden gebruikers aanvankelijk uitsluitend testresultaten van commerciële labs (gelieerd aan de makers van de app) invoeren [3]. Na een storm van protest van gebruikers die waren getest door de Britse GGD of in ziekenhuizen en hun testresultaten niet in konden voeren, werd dit grotendeels rechtgezet. Gebruikers die in hun app hadden aangegeven dat zij in zelfisolatie gingen (met een 14-dagen countdown timer) tot zij getest konden worden en niet door zo'n commercieel lab waren getest, kregen bij een negatief testresultaat echter geen vrijschakelcode om de zelfisolatietimer in hun app te stoppen [4].
Ook in Oostenrijk is men (als een van de eersten in Europa) begonnen met een app op centrale basis (gebouwd in opdracht van het Rode Kruis). Later is ook Oostenrijk met hun "Stopp Covid" app overgestapt op GAEN. Het aantal downloads is op 1 miljoen blijven steken waarbij het, na zo lang, de vraag is hoeveel actieve gebruikers er nog zijn. Het projectgeld is nu op waardoor er mogelijk geen Europese koppeling zal worden gerealiseerd [5].
In Nederland hebben we het "akkefietje" gehad waarbij tijdens de recente test verzwegen werd dat de GGD het kon zien als een positief geteste gebruiker op de "upload" knop drukte [6].
Transparantie over het actieve aantal gebruikers is in de meeste landen ver te zoeken, met Zwitserland als uitzondering. Echter, in Zwitserland is de meetmethode op 23 juli "aangepast" waardoor het aantal actieve gebruikers, dat tussen 6 juli en 23 juli met stapjes daalde van ruim 1 miljoen naar ca. 920'000 ([7] toont nog cijfers van 19 juli), om op 24 juli ineens 1'150'000 te bedragen en in kleine stapjes te stijgen tot 1'680'000 op 1 september [8], terwijl die stijging
van geen kanten terug te zien is in het aantal downloads per dag sinds juli (de stijging van de afgelopen dagen is
wel terug te zien in het aantal downloads, vermoedelijk is er een publiekscampagne geweest vanwege het ook in Zwitserland snel stijgende aantal Covid-19 patiënten). Deze eerdere vreemde stijging zou kunnen komen doordat veel apps aanvankelijk geen contact maakten met de centrale server als zij in de achtergrond draaiden, en dit door app-updates is verbeterd, maar dit wordt nergens verklaard - vreemd.
Ook de werkelijke effectiviteit van Corona-BLE-apps wordt verzwegen of meestal rooskleuriger voorgesteld dan zij is. Onderzoekers die onwelgevallige resultaten publiceren worden zo'n beetje als leugenaars weggezet. Wel netjes, zij het erg laat, dat minister de Jonge in een kamerbrief [9] bekend heeft gemaakt dat, bij de test met CoronaMelder in oost-Nederland, slechts ca. 1 op de 10 mensen die door hun app gewaarschuwd waren, positief testten. En nu dus 9 op de 10 appgebruikers (na door hun app te zijn gewaarschuwd), omdat zij zich niet kunnen laten testen, 10 dagen onnodig in zelfisolatie zouden moeten gaan.
Ik ben niet tegen Corona-apps - mits ze redelijk bijdragen aan het bestrijden van deze afschuwlijke crisis. Als CoronaMelder gegarandeerd niet averechts zou werken, zou ik de gebruikers veel plezier wensen met hun speeltje. Daarbij heb ik een hekel aan complottheoriën en hou het graag bij de feiten. De praktijk is helaas dat mensen die feiten niet willen horen en dan al snel roepen dat je onzin uitkraamt [10] of complottheoriën aanhangt. Gelukkig zijn er ook weldenkende mensen - waardoor onnodig thuiszitten, een zeer kleine kans om door de app gewaarschuwd te worden na besmet te zijn geraakt, een gebrek aan transparantie, mogelijke privacy-risico's (bij centale aanpak en na upload), dwang om te installeren [11], bugs waaronder "in slaap" vallen van apps op sommige smartphones, verwarrende parallelle push-meldingen vanuit de GAEN-API en ordinaire blunders ([6] en niet getest kunnen worden zonder symptomen na app-alarm) alleen maar tot minder gebruikers van dit soort apps zal leiden.
[1]
https://www.theguardian.com/world/2020/may/28/nhs-will-keep-personal-data-of-people-with-coronavirus-for-20-years--uk-test-and-trace-programme[2]
https://www.theregister.com/2020/05/04/uk_covid_app_human_rights_parliament/[3]
https://www.security.nl/posting/670018/Overheidsvertrouwen+CoronaMelder#posting672216[4]
https://www.zdnet.com/article/contact-tracing-englands-long-awaited-app-hits-ten-million-downloads/[5]
https://help.orf.at/stories/3202229/[6]
https://www.security.nl/posting/672664/Minister+De+Jonge%3A+geen+privacyprobleem+met+CoronaMelder[7]
https://archive.is/CDpKO[8]
https://www.experimental.bfs.admin.ch/expstat/de/home/innovative-methoden/swisscovid-app-monitoring.html[9]
https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2020/10/08/kamerbrief-over-landelijke-introductie-app-coronamelder-en-oplossing-2-digitaal-hulpmiddel-bij-thuisrapportage/kamerbrief-over-landelijke-introductie-coronamelder-en-oplossing-2.pdf[10]
https://www.security.nl/posting/673897[11]
https://www.security.nl/posting/672179/Overheid+benaderde+116+organisaties+om+CoronaMelder+te+promoten