Wegens privacyredenen werkt CoronaMelder nog niet met buitenlandse corona-apps. Mensen die in de grensregio's wonen kunnen er echter voor kiezen om ook de Belgische of Duitse corona-app te installeren, zo laat het ministerie van Volksgezondheid tegenover RTV Drenthe weten.
Vorige maand zijn zes Europese landen een test gestart met een gateway die de verschillende nationale corona-apps van de landen moet laten samenwerken. De gateway wisselt informatie uit tussen de backend-servers van de nationale corona-apps, waardoor de apps ook in anderen landen kunnen werken. Zodoende hoeven gebruikers geen meerdere apps te installeren wanneer zij naar het buitenland reizen.
"De gateway verwerkt geen andere informatie dan de willekeurige codes die door de nationale apps worden gegenereerd. De uitgewisselde informatie wordt gepseudonimiseerd, versleuteld, tot een minimum beperkt en slechts zo lang opgeslagen als nodig is om infecties te traceren. Aan de hand van de informatie kunnen geen individuele personen worden geïdentificeerd", zo liet de Europese Commissie bij de aankondiging van de test weten.
"In Europees verband wordt momenteel hard gewerkt aan de uitrol van de European Federated Gateway Service (EFGS) die het mogelijk maakt om nationale notificatie-apps zoals CoronaMelder interoperabel te maken met apps van andere landen", schreef minister De Jonge van Volksgezondheid begin deze maand aan de Tweede Kamer.
De test met de gateway is volgens het ministerie van Volksgezondheid succesvol verlopen. "Vanwege privacyredenen kunnen wij dit echter nog niet activeren", zegt een woordvoerder van het ministerie tegenover RTV Drenthe. "De technologie is er, het moet alleen wel aan alle Nederlandse standaarden voldoen."
Het gaat met name om de centrale opslag van de data. "De informatie wordt opgeslagen op een server. Als dat op Europees niveau gaat gebeuren moeten we de techniek gereedmaken, maar het moet vooral niet in strijd zijn met onze regelgeving. In andere landen gebeurt het wel al. Dan wordt het vaak geforceerd ingevoerd", gaat de woordvoerder verder.
Het is nu aan de politiek om hierover te beslissen. De Jonge zal het plan naar verwachting halverwege november aan de Tweede Kamer voorleggen. Totdat CoronaMelder met de andere apps samenwerkt is het volgens het ministerie een goede keuze om tussen corona-apps te wisselen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.