image

Vakbonden: werkgevers raden gebruik van CoronaMelder-app af

maandag 2 november 2020, 10:02 door Redactie, 6 reacties

Werknemers krijgen van hun werkgever het advies om de CoronaMelder-app niet te gebruiken of dit wordt zelfs verboden, zo laten CNV en FNV tegenover Trouw weten. De vakbonden hebben daar naar eigen zeggen tientallen meldingen over ontvangen. Werkgevers zijn bang dat personeel bij een melding tien dagen in quarantaine moet, wat voor hogere verzuimkosten zorgt en een impact op de productie heeft.

Het advies om de corona-app niet te gebruiken zou met name in de retailsector en industrie worden gegeven. "Dit speelt vooral bij kleine ondernemers - met maximaal negen werknemers - die niet vanuit huis kunnen werken”, zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van branchevereniging Ondernemend Nederland (ONL). Uit onderzoek van ONL blijkt dat vier procent van de ondervraagde ondernemers hun personeel afraadt de app te downloaden. "Ondernemers geven aan dat personeelsleden lang moeten wachten op het krijgen van een test en de uitslag. In sommige branches kan er vanuit huis worden gewerkt, maar in veel gevallen ook niet. Dit leidt tot hoge verzuimkosten", zo laat de branchevereniging weten.

Werkgevers mogen het gebruik van de app niet verplichten maar ook niet verbieden. "Het installeren en gebruiken van de corona-app is een persoonlijke keuze, daar mag een baas niets over zeggen. Ook niet als de app tijdens werktijd aanstaat", zegt arbeidsjurist Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS. Werkgevers mogen zelfs niet vragen of hun personeel de app geïnstalleerd heeft, omdat dit een inbreuk op de privacy is, meldt FNV op de eigen website.

CNV maakt zich zorgen over werkgevers die het gebruik van de app door hun personeel afraden of verbieden. "Dit vergroot de kans op coronabesmettingen op de werkvloer", zegt vakbondsvoorzitter Piet Fortuin. De afgelopen weken verschenen er in verschillende sectoren adviezen om CoronaMelder uit te schakelen. Bijvoorbeeld buschauffeurs van Qbuzz werd aangeraden om bluetooth uit te schakelen, om zo onterechte meldingen door de app te voorkomen. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) riep huisartsen op om CoronaMelder tijdens het covid-spreekuur uit te zetten, om zo ook onterechte meldingen te voorkomen. Voor de meeste beroepsgroepen is het niet nodig om de CoronaMelder-app uit angst voor onterechte meldingen uit te schakelen, zo stelde minister De Jonge van Volksgezondheid in een reactie op deze adviezen.

Image

Reacties (6)
02-11-2020, 14:40 door Anoniem
"een goede tool om samen het virus te verslaan"...

Lijkt wel een sekte.. en iedereen die niet meteen ja en amen zegt, die is een ketter en moet direct ongeloofwaardig gemaakt worden, enz enz...

Alsof scientology den haag overgenomen heeft... jakkie bah.
02-11-2020, 14:49 door Anoniem
Dit was te verwachten.

Kies maar: Wat is nu belangrijker?
1 - Het intomen van de verspreiding van het virus
2 - De economische belangen van ondernemers (en werknemers)

Blijkbaar staan die belangen haaks op elkaar.


Tijd voor de minister om met duidelijke regels te komen, en werkgevers (en werknemers) te verplichten zich daar aan te houden. Nu is het nog teveel vrijheid, blijheid.
02-11-2020, 15:05 door Briolet
Door Anoniem:Kies maar: Wat is nu belangrijker?
1 - Het intomen van de verspreiding van het virus
2 - De economische belangen van ondernemers (en werknemers)

Blijkbaar staan die belangen haaks op elkaar.

Je bedoeld schijnbaar, want ook de ondernemer is er bij gebaat dat het virus ingedamd wordt. Voor het individuele bedrijf is het echter voordeliger als de andere bedrijven voor het indammen zorgen en hij alles negeert. (-:

Een werkplek is nu juist een locatie waar deze melder helemaal tot zijn recht komt. En ik vraag me af of de werkgever niet nog verder van huis is als het bedrijf echt een bron van besmetting in huis had en het hele bedrijf op slot moet.
02-11-2020, 15:56 door Anoniem
CNV maakt zich zorgen over werkgevers die het gebruik van de app door hun personeel afraden of verbieden. "Dit vergroot de kans op coronabesmettingen op de werkvloer", zegt vakbondsvoorzitter Piet Fortuin.
Dus als je met die app rond loopt, dan word je niet besmet.

In welke fantasie wereld leeft Fortuin? Ohja... In dezelfde als de Jonge. Welke dat ook moge zijn.
02-11-2020, 16:08 door Anoniem
Zouden er ook bedrijven zijn die dit via Mobile Device Management verbieden om te installeren?
Dan zou ik me als beheerder ook erg slecht voelen.
02-11-2020, 16:21 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 02-11-2020, 16:29
Door Briolet: Een werkplek is nu juist een locatie waar deze melder helemaal tot zijn recht komt.
Nu regulier BCO nauwelijks meer plaatsvindt, zou je gelijk kunnen hebben (immers de meeste werknemers zullen weten met wie zij hebben samengewerkt, geluncht of vergaderd). Het zou fijn zijn als CoronaMelder goed zou zijn in het opsporen van onbekende contacten, zoals in het OV. Uitgerekend in het OV werken dit soort apps echter niet betrouwbaar.

Door Briolet: En ik vraag me af of de werkgever niet nog verder van huis is als het bedrijf echt een bron van besmetting in huis had en het hele bedrijf op slot moet.
Een verstandige werkgever die geen geld overheeft zal afwegen wat het risico is dat jij noemt tegen het risico dat werknemers onterecht thuiszitten.

In https://www.ronroozendaal.nl/blog/2020/10/terecht-in-vrijwillige-quarantaine schrijft Ron Roozendaal (projectleider van de CoronaMelder app), met betrekking tot regulier BCO, onder meer:
Gemiddeld kreeg dus 80% van die nauwe contacten achteraf onterecht het advies in quarantaine te gaan.

In https://www.ronroozendaal.nl/blog/2020/10/de-relatie-tussen-coronamelder-en-testen schrijft Ron Roozendaal onder meer, m.b.t. een waarschuwing door CoronaMelder:
In week 40 bleek 10,5% van de mensen die zo’n bericht hadden gekregen ook werkelijk besmet.
Dus van het deel (van onbekende grootte) van de mensen die door CoronaMelder gewaarschuwd werden, en symptomen kregen, en besloten zich te laten testen, was 10,5% door hun app gewaarschuwd? Dan hebben we het toch over minstens 89,5% CoronaMelder false positives?

Dat is dus minstens 2x zoveel als bij regulier BCO. Terwijl je bij regulier BCO vaak weet wat de omstandigheden tijdens het contact met een besmettelijk persoon waren; CoronaMelder geeft je slechts een datum (vaak vele dagen geleden).

Ik begrijp werkgevers heel goed als zij de gok nemen als een CoronaMelder-waarschuwing in vermoedelijk meer dan 90% van de gevallen onterecht is. Temeer daar werkgevers geen aanspraak kunnen maken op hun verzuimverzekering en aan allerlei voorwaarden moeten voldoen om voor een bijdrage uit de NOW-regeling in aanmerking te komen (zie https://www.nu.nl/economie/6086567/bedrijven-voelen-zich-dubbel-gedupeerd-door-oplopend-quarantaineverzuim.html). En het ook nog eens zo is dat waarschuwingen uit CoronaMelder pas vele dagen na het contact verschijnen; het is goed mogelijk dat een heel stel werknemers op dat moment al is besmet.

Door vervolgens vrolijk te roepen dat hij schat dat 10.000 mensen per dag door CoronaMelder worden gewaarschuwd, zonder erbij te vertellen in hoeveel gevallen dat terecht is, snijdt Ron Roozendaal zichzelf alleen maar verder in de vingers.

CoronaMelder is gewoon niet betrouwbaar genoeg - en leidt waarschijnlijk tot meer besmettingen dan hij voorkomt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.