image

Grapperhaus komt met wetsvoorstel voor verplicht Digitaal Opkopersregister

maandag 16 november 2020, 09:59 door Redactie, 16 reacties

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil het gebruik van het Digitaal Opkopersregister, waar opkopers en handelaren hun tweedehands goederen registreren, gaan verplichten. Een wetsvoorstel dat het verplicht gebruik van het register mogelijk moet maken is door de minister aangekondigd.

Sinds 1886 zijn opkopers en handelaren in gebruikte goederen verplicht een inkoopregister bij te houden. Negen jaar geleden werd het Digitaal Opkopersregister (DOR) ontwikkeld. Bij sommige gemeenten zijn opkopers en handelaren verplicht hun goederen in het DOR in te voeren, bij andere gemeenten is dit niet het geval. Daar registreren opkopers en handelaren hun goederen nog in een papieren register.

Hetzelfde geldt voor het Digitaal Opkopersloket (DOL), waarmee opkopers en handelaren aan hun gemeente laten weten waar zij hun bedrijf of beroep uitoefenen. Bij sommige gemeenten kan dit via een digitaal loket worden gemeld, bij andere gemeenten moet dit via een fysiek loket gebeuren. Minister Grapperhaus wil het gebruik van het Digitaal Opkopersregister en het Digitaal Opkopersloket nu landelijk voor alle gemeenten en alle opkopers en handelaren verplichten.

Volgens Grapperhaus moet het via de digitale registers eenvoudiger voor politie worden om criminelen op te sporen en gestolen goederen terug te geven aan slachtoffers. Het DOR is gekoppeld aan de database van Stop Heling. Deze database bevat de registraties van gestolen goederen waarvan aangifte is gedaan. Wanneer een product wordt opgekocht en geregistreerd in het DOR kan er een match worden gelegd met de Stop Heling-database en ontvangt de politie een melding.

"Papieren registers waarmee sommige gemeenten nog werken, zijn natuurlijk niet gekoppeld aan Stop Heling. Hierdoor kan de politie de geregistreerde goederen in Stop Heling niet geautomatiseerd vergelijken met de goederen die opkopers en handelaren in het papieren registeren hebben gezet, waardoor het ook geen hit oplevert wanneer een goed gestolen is en kan de politie ook niet in actie komen", aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het ministerie stelt dat helers en stelers die gestolen goederen willen aanbieden nu uitwijken naar gemeenten waar het DOR niet verplicht is gesteld.

Grapperhaus erkent dat het gebruik van DOR en DOL een beperking is van het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer van opkopers en handelaren die hier voor het eerst mee zullen gaan werken. Het gaat hier echter om een legitiem doel zoals beschreven in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, namelijk het voorkomen van strafbare feiten en de bescherming van de rechten en vrijheden van anderen, zo laat de minister weten.

Reacties (16)
16-11-2020, 10:18 door Anoniem
Weer een register erbij...
16-11-2020, 11:08 door Anoniem
Door Anoniem: Weer een register erbij...

Ach, hoe kan je nou genoeg registers hebben??
16-11-2020, 11:13 door Anoniem
Jaja. Hij durft het niet te zeggen, maar hij wil heel graag opperhoofd van de stasi der Nederlanden worden.
16-11-2020, 11:19 door Anoniem
Alsof ze nu in eens achter mijn gestolen fiets gaan, als deze te koop wordt aangeboden.
Je kan niet eens meer aangifte doen van een fiets of andere voorwerpen die ze van je stelen.
En een jas heeft geen serie nummer.
16-11-2020, 11:31 door Anoniem
Nou ik vind het wel goed dat er wat gedaan wordt tegen "dat zijn mijn zaken niet" handelaren die alles maar inkopen
zelfs als het er duimendik bovenop ligt dat het van diefstal afkomstig is. Die mogen ze best wel eens wat beter aanpakken
want die diefstallen veroorzaken een enorme maatschappelijke schade waar het gewin van de dieven maar een fractie
van is.

Dus als er weer eens een schimmig type aankomt met een partij koper waarvan je als metaal opkoper best weet dat
het niet van een sloop project komt maar regelrecht gestolen is roep dan niet "dat zijn mijn zaken niet". Want dan word
je op den duur geconfronteerd met dit soort maatregelen.
16-11-2020, 12:11 door Briolet - Bijgewerkt: 16-11-2020, 12:12
Door Anoniem: Weer een register erbij...

Niet helemaal, want zoals boven staat, moesten ze dit al sinds 1886 bijhouden. Alleen was het toen een schriftje dat ze zelf bijhielden en alleen op verzoek getoond moest worden.

Het gaat er nu om dat dit register in een centrale database bijgehouden wordt. Dit maakt het traceren van gestolen goederen veel eenvoudiger. Iets met een serienummer is direct te traceren. En een opkoper zal toch echt onraad moeten ruiken als hij iets opkoopt waarbij het serienummer is verwijderd.

Maar het helpt niet als gestolen goederen direct naar het buitenland gaan, want die kijken niet in de Nederlandse database. De bedoeling is dat iedereen met de "stop heling app" even een foto kan maken van een serienummer van een aangeboden artikel om te kijken of het als gestolen geregistreerd staat. Dat vind ik persoonlijk een goede zaak.
16-11-2020, 12:32 door Anoniem
Zou dit ook gaan gelden als je op bijvoobeeld op een rommelmarkt staat?. Tja helen kan je niet tegenhouden want dan gaat dat gewoon op.een andere manier verder, criminelen worden steeds slimmer.
16-11-2020, 13:00 door Anoniem
Door Anoniem: Weer een register erbij...
Als je goed leest, lees je dat het register al bestaat. Het wordt alleen digitaal.
Ik heb er nog nooit van gehoord en ik vraag me af hoeveel opkopers dit daadwerkelijk bijhouden.

Ook hier geldt weer: dit werkt alleen in Europees verband. Anders verkopen de criminelen hun spullen simpelweg aan een Poolse opkoper, we hebben immers vrij verkeer van goederen.
16-11-2020, 13:30 door Anoniem
Briolet, je kan allang ergens opzoeken of een fiets gestolen is of iets anders met een serie nummer.
Dus het voegt niks toe.
Want voor opsporen hebben ze toch geen capaciteit.
De meeste zaken blijven nu al jaren op de plank liggen voordat ze de papier vernietiging apparaat in gaan of geseponeerd worden.
16-11-2020, 13:31 door Briolet
Door Anoniem: Zou dit ook gaan gelden als je op bijvoobeeld op een rommelmarkt staat?…

Dat moest je toch al als handelaar. Als ik het zo lees veranderd er niets aan wie moet registreren, maar alleen dat het nu centraal moet en niet alleen in de eigen boekhouding.
16-11-2020, 13:57 door Anoniem
Zo'n register heeft natuurlijk helemaal niets te maken met het steeds verder in detail in kaart willen brengen van geldstromen. Die tweedehands markt is maar lastig in te zien en vang je zo toch af. Werkt iemand niet mee? Dan kan je 'm nu met allerlei aanklachten voor fraude en heling om de oren slaan. Dat is een leuke stok achter de deur.

De invoering van zo'n wet zou verbonden moeten worden aan de oploscijfers. Als daar niet een aanmerkelijke (en controleerbare) verbetering te zien is, kan de wet zo weer het putje in. Echter is het gebruikelijke riedeltje dat men vanaf voren af aan begint en stelt niet genoeg middelen te hebben, waardoor volgende nieuwe maatregel X nu toch echt nodig is geworden. Over dat eerdere maatregelen niet effectief zijn en dus teruggedraaid kunnen worden wordt nooit gesproken.
16-11-2020, 14:40 door Anoniem
Verdenk dat het meer om de knikkers gaat, dan om de boefjes die ze in handen hebben.
16-11-2020, 18:02 door Briolet
Door Anoniem: Zo'n register heeft natuurlijk helemaal niets te maken met het steeds verder in detail in kaart willen brengen van geldstromen. Die tweedehands markt is maar lastig in te zien en vang je zo toch af. ….

Zo'n opkoop register is ook in het belang van de handelaar zelf. Normaal moet hij over de hele verkoopwaarde btw vragen aan de klant. Als hij de aankoop goed verwerkt in zijn administratie, dan hoeft hij alleen over de toegevoegde waarde btw te berekenen. De overheid gaat er dan vanuit dat er over het andere deel ooit al btw afgedragen is.

Deze margeregeling is een fraudegevoelige regeling zodat je alles goed moet registreren. Dus die registratie was er al bij legale opkopers omdat het hun eigen belang diende.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/bijzondere_regelingen/margeregeling/margegoederen/btw_berekenen_bij_margegoederen
16-11-2020, 18:16 door Anoniem
Door Anoniem: Jaja. Hij durft het niet te zeggen, maar hij wil heel graag opperhoofd van de stasi der Nederlanden worden.

Wat een erg foute opmerking zeg!
Wat voegt dit toe?
Behalve stemmingsmakerij.
Zien we ook veel onder die ex-president van de VS
17-11-2020, 04:05 door Anoniem
Zo zie je maar weer, de politie wil echt niet meer van hun luie stoel afkomen om hun werk te doen, maar moet alles maar digitaal aangereikt krijgen.
17-11-2020, 10:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Jaja. Hij durft het niet te zeggen, maar hij wil heel graag opperhoofd van de stasi der Nederlanden worden.

Wat een erg foute opmerking zeg!
Wat voegt dit toe?
Behalve stemmingsmakerij.
Zien we ook veel onder die ex-president van de VS

Opmerken dat de instrumenten die we inrichten de natte droom van de toen zo verguisde DDR waren is op z'n plaats. Toen begrepen we heel goed waarom we dat soort dingen niet willen, inmiddels lijkt er een acceptatie plaats te vinden omdat er al zoveel op dat vlak gebeurt. Dat betekent echter niet dat het in detail permanent in kaart brengen van ieders leven normaal of wenselijk is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.