Het ministerie van Volksgezondheid laat volgend jaar weer meerdere penetratiestests bij jeugdhulporganisaties uitvoeren. Aanleiding zijn verschillende grote datalekken waar de jeugdzorg de afgelopen jaren mee te maken kreeg. Dat heeft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid bekendgemaakt.
In 2019 nam de Tweede Kamer een motie aan waarin het kabinet werd opgeroepen om de veiligheid van zorginstellingen te laten onderzoeken. Aanleiding voor de motie was een datalek bij Bureau Jeugdzorg Utrecht waardoor vertrouwelijke dossiers van duizenden kinderen in handen van onbevoegden kwamen.
Vorig jaar zijn er bij zes grote jeugdzorgaanbieders penetratietests uitgevoerd. "Naar aanleiding van de pentesten uit 2019 hebben de zes gepenteste aanbieders hun beleid aangepast. Op basis van de genomen maatregelen wordt een handreiking geschreven, met aandacht voor de implementatie van de wettelijk verplichte NEN 7510 norm, die in december 2020 wordt verwacht, waarna deze nog beter kan worden geïmplementeerd", aldus Blokhuis.
Volgend jaar zal het ministerie bij zes andere jeugdhulporganisaties pentests laten plaatsvinden. De testen van 2019 vonden plaats grote jeugdhulporganisaties, omdat een datalek daar een impact zou kunnen hebben op een groot aantal cliënten, zo laat de staatssecretaris weten. Blokhuis merkt op dat het ministerie van Volksgezondheid de "ketenverantwoordelijkheid" draagt voor de dataveiligheid in het jeugddomein, maar dat jeugdhulpaanbieders zelf verantwoordelijk zijn voor het op orde houden van hun eigen dataveiligheid.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.