Een Duitse rechtbank heeft aanbieder van versleutelde e-mail Tutanota gedwongen om een oplossing te ontwikkelen waarmee justitie toegang tot de onversleutelde mail van een gebruiker krijgt. De mailprovider heeft beroep tegen de uitspraak aangetekend, maar moet de monitoringsfunctie al wel ontwikkelen. Wanneer het beroep succesvol is wordt de functie niet geactiveerd en weer verwijderd, zegt een woordvoerder tegenover it-magazine c't.
De zaak gaat over een autoleverancier die via e-mail werd gechanteerd. De chanteur maakte gebruik van een Tutanota-mailadres. De e-maildienst slaat berichten van gebruikers end-to-end versleuteld op. Dat houdt in dat ook Tutanota de e-mails niet kan lezen. De autoriteiten eisten toegang tot de e-mails van de gebruiker. Eerder dit jaar oordeelde een regionale rechtbank in Hannover dat Tutanota geen telecommunicatiedienst in juridische zin is en daarom niet kan worden verplicht om toezicht op de telecommunicatie te houden.
De rechters verwezen daarbij naar een arrest van het Europese Hof van Justitie dat stelde dat e-mailproviders geen communicatiediensten zijn. De rechtbank van Keulen beschouwt Tutanota echter als "bijdrager" aan telecommunicatiediensten en moet daarom monitoring van de communicatie mogelijk maken. Dit houdt in dat de e-mailprovider een monitoringsfunctie moet ontwikkelen waarmee justitie individuele mailboxen kan volgen en e-mails in platte tekst kan lezen.
Tutanota heeft zoals gezegd hoger beroep aangetekend, maar dat neemt niet weg dat de monitoringsfunctie toch moet worden ontwikkeld. Afhankelijk van de uitslag van het hoger beroep zal die wel of niet worden ingeschakeld.
Tutanota heeft net meer informatie over de monitoringsfunctie gegeven. Die heeft alleen betrekking op onversleutelde e-mails die op het betreffende account binnenkomen. De provider geeft aan al versleutelde data en end-to-end versleutelde e-mails niet te kunnen ontsleutelen. Het artikel is hierop aangepast.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.