image

Tien miljoen euro voor computerveiligheid

dinsdag 24 februari 2004, 13:20 door Redactie, 0 reacties

Technologiestichting STW, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het Ministerie van Economische Zaken starten onder de naam Sentinels een nieuw onderzoeksprogramma dat de veiligheid van computersystemen en computernetwerken moet vergroten. Technologiestichting STW voert het programma uit. Sinds begin februari kunnen de eerste onderzoeksvoorstellen worden ingediend.

Sentinels houdt zich bezig met veiligheid in de informatie- en communicatietechnologie, netwerken en informatiesystemen. Het Sentinels-programma heeft tot doel de Nederlandse kennis over dit soort technologie te vergroten. Hiertoe zal het programma wetenschappelijk onderzoek in informatieveiligheid financieren, een nationale gemeenschap op het gebied van IT-veiligheid opbouwen en de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek op dit gebied in de Nederlandse samenleving verspreiden onder bijvoorbeeld industrie, overheden, opleidingsinstituten en ziekenhuizen. Universiteiten kunnen bij Sentinels financiering vragen voor onderzoeksplannen die bijdragen aan dit programma.

Sentinels houdt zich bezig met alle aspecten van beveiliging van computersystemen en computernetwerken. Daarbij gaat het zowel om ontwerp en ontwikkeling als beheer van veilige systemen. Ook streeft het programma naar kwaliteitsverhoging en kostenbesparing op deze gebieden. Sentinels financiert onder andere aio's en postdocs.

De looptijd van het programma is 8 jaar. STW, NWO en het Ministerie van Economische Zaken dragen ieder 2,5 miljoen euro aan het programma bij. Met bijdragen van universiteiten en het bedrijfsleven bedraagt het totale budget rond de 10 miljoen euro.

Servers, computers, laptops, palmtops en mobiele telefoons zijn allemaal verbonden en toegankelijk via (draadloze) netwerken. Deze onderlinge verbondenheid is een cruciaal ingrediënt van onze samenleving geworden. De keerzijde hiervan is de kwetsbaarheid van deze systemen. Inbraken in computersystemen kunnen hele bedrijven plat leggen. Een algeheel gebrek aan vertrouwen in de beveiliging blokkeert het grootschalig aankopen via internet.

Sentinels wil technieken ontwikkelen om allerlei computersystemen en netwerken veiliger te maken. Het programma richt zich niet alleen op standaardsystemen als computers en bedrijfsnetwerken maar ook op mobiele apparaten en embedded systemen. Op dit moment zijn de meeste veiligheidsmaatregelen slechts gedeeltelijke oplossingen. Daarom wil Sentinels bijdragen aan een uitgebreid kader voor veilige systeemontwerpen. Uiteindelijk zal een veiligere IT-omgeving resulteren in betere economische prestaties voor heel Nederland. (Persbericht STW)

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.