Persoonlijke informatie die bij het bron- en contactonderzoek naar het coronavirus wordt verzameld mag niet met politie en immigratiediensten worden gedeeld, omdat dit de bereidheid van mensen om deel te nemen ondermijnt, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF.
De organisatie roept de gouverneur van de Amerikaanse staat New York op om een wetsvoorstel dat dit regelt te ondertekenen. Het wetsvoorstel regelt de vertrouwelijkheid van informatie van personen die in contact zijn gekomen met coronapatiënten. Data die voor bron- en contactonderzoek wordt verzameld en gebruikt mag dan alleen voor de bescherming van de volksgezondheid worden ingezet.
Volgens de EFF is bron- en contactonderzoek belangrijk werk dat alleen mogelijk is wanneer contactonderzoekers en coronapatiënten elkaar vertrouwen. "Dat vertrouwen is alleen mogelijk wanneer gevoelige informatie niet buiten de agentschappen wordt gedeeld die zich bezighouden met het beschermen van de volksgezondheid", zegt Nathan Sheard van de burgerrechtenbeweging.
Het congres van de staat New York heeft een wetsvoorstel dat gegevens van bron- en contactonderzoek beschermt unaniem goedgekeurd. Niet alleen mogen politie- en immigratiediensten de data niet gebruiken, ook onrechtmatig verkregen gegevens met betrekking tot contacttracering mogen niet in rechtszaken en procedures worden gebruikt.
Gouverneur Cuomo heeft het wetsvoorstel nog niet ondertekend, waardoor het nog geen wet is. De EFF, burgerrechtenbeweging ACLU en andere organisaties roepen hem nu op om het wetsvoorstel te ondertekenen en zijn hiervoor een actie gestart.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.