Een au pair heeft een eigenaardige juridische positie, die wordt niet als werknemer maar als gezinslid van het gastgezin gezien. Maar dat wil niet zeggen dat er geen regels zijn, die zijn er zowel voor de au pair, voor het gastgezin als voor het au pair-bureau (ook "referent" genoemd). Die laatste staat onder toezicht van de Immigratie- en Naturalisatiedienst en heeft een zorgplicht naar de au pair. De au pair moet met klachten kunnen aankloppen bij het au pair-bureau, en dat bureau is verplicht de au pair voor te lichten over het bestaan en de werking van het Meldpunt Misbruik au pairs.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft informatie online staan:
https://ind.nl/Uitwisseling/Paginas/Au-pair.aspxBlader door naar "Na uw aanvraag" en klik daaronder op "Wettelijke verplichtingen/klachten". Daar staat onder meer het telefoonnummer van dat meldpunt.
Ik ben beslist niet deskundig op dit gebied, maar ik denk niet dat wie dan ook van een volwassen gezinslid mag eisen dat die voortdurend gevolgd wordt. Aangezien een au pair een gezinslid is en volwassen is denk ik dat het dan ook niet mag. En het is bizar om een vertrouwensrelatie aan te gaan, want dat is het als je iemand op je kinderen laat passen, en die van begin af aan op eenzijdig wantrouwen te baseren. Dat klopt niet.
De weg om te bewandelen is kennelijk om eerst te proberen er met dat gezin uit te komen, als dat niet lukt het au pair-bureau in te schakelen, en als dat niet lukt het meldpunt te bellen.