De overheid gaat bij de inkoop van hard- en software rekening houden met cybersecurity. De 'cybersecurity inkoopeisen' die hiervoor moeten gaan zorgen zullen onderdeel van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden, zo laat staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer weten.
Volgens Keijzer kan de Nederlandse overheid als belangrijke ict-gebruiker met haar inkoopbeleid de vraag naar digitaal veilige ict-producten en -diensten stimuleren. Hiervoor is een inkooptool ontwikkeld die overheidsorganisaties ondersteunt bij de inkoop van ict-producten en -diensten. De tool werd in maart dit jaar als prototype gelanceerd.
Voor verschillende inkoopsegmenten, zoals clouddiensten en serverplatformen, zijn door een expertgroep met vertegenwoordigers uit het Rijk, de provincies, de gemeenten en de waterschappen, cybersecurity inkoopeisen opgesteld. Op dit moment zijn er voor negen segmenten eisen uitgewerkt en zullen de laatste twee segmenten nog dit jaar volgen.
De eerder genoemde inkooptool wordt inmiddels bij verschillende overheidsorganisaties getest, waaronder overheidsautomatiseerders ICTU en Logius. Het plan is om bij alle overheidslagen proeven met de tool uit te voeren. Uiteindelijk moeten de cybersecurity inkoopeisen door alle overheidslagen worden gehanteerd als een uitwerking van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid.
Daarnaast zullen de inkoopeisen onderdeel van het BIO-versnellingsprogramma worden dat het ministerie van Binnenlandse Zaken volgend jaar uitvoert. De Baseline Informatiebeveiliging Overheid biedt één gezamenlijk normenkader voor informatiebeveiliging binnen de gehele overheid.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.