Negentig procent van de kleine ondernemers in Nederland maakt back-ups en driekwart doet dit zelf, voornamelijk op een externe harde schijf. Het testen blijft echter achterwege. Dat blijkt uit onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken onder 449 ondernemers met minder dan tien werknemers en ZZP’ers heeft laten uitvoeren.
Van de deelnemers aan het onderzoek maakt 75 procent zelf back-ups. Tien procent laat dit door hun softwareleverancier doen en vijf procent heeft hiervoor een bedrijf ingehuurd. De resterende tien procent zeg geen back-ups te maken.
Van de groep ondernemers die geen back-ups maakt zegt veertig procent dit niet te doen omdat ze nauwelijks met een computer of smartphone werken. 21 procent laat het back-uppen achterwege omdat ze denken dat criminelen niets aan hun bedrijfsinformatie hebben en negentien procent weet niet van welke bestanden ze back-ups moeten maken.
Van de ondernemers die handmatig een back-up maakt doet driekwart dit niet op een vast tijdstip. Een externe harde schijf is het meestgebruikte back-upmedium (65 procent), gevolgd door cloudopslag met 37 procent. Usb-sticks volgen met 22 procent op de derde plek. Het zijn voornamelijk financiële gegevens die ondernemers back-uppen, gevolgd door klantgegevens.
Op de vraag of de gemaakte back-ups ook worden getest zegt 37 procent van de deelnemende ondernemers hier nog nooit over na te hebben gedacht. Acht procent weet niet hoe dit moet. 43 procent doet weleens een test, maar niet zo vaak. Met het onderzoek wil het ministerie inzicht krijgen in de factoren die bepalend zijn of kleine ondernemers zelfstandig goede back-ups maken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.