image

VVD wil opheldering over datalek bij Brabants ziekenhuis Bravis

dinsdag 15 december 2020, 16:11 door Redactie, 3 reacties

De VVD heeft minister Van Ark van Medische Zorg om opheldering gevraagd over een datalek bij het Brabantse ziekenhuis Bravis. Daar kon een secretaresse jarenlang onopgemerkt in de dossiers van patiënten grasduinen. Normaliter mogen dossiers alleen worden bekeken door ziekenhuismedewerkers die hier toegangsrechten voor hebben.

Het ziekenhuissysteem van Bravis is voorzien van een noodprocedure zodat personeel zonder autorisatie in spoedgevallen toch de medische dossiers kan openen. Het systeem laat aan onbevoegde gebruikers wel een waarschuwing zien, maar die is gewoon weg te klikken. Het datalek werd niet door het ziekenhuis ontdekt, maar door de vrouw van wie het medisch dossier 347 keer door de secretaresse werd ingezien.

VVD-Kamerlid Veldman wil nu opheldering van de minister. Zo moet Van Ark duidelijk maken hoe er toezicht wordt gehouden op het gebruik van noodprocedures om medische dossiers te bekijken, hoe dit bij Bravis kon misgaan en wat er wordt gedaan om misbruik in de toekomst te voorkomen. Verder wil Veldman weten waar patiënten die willen nagaan wie hun medisch dossier heeft bekeken terecht kunnen.

"Bent u van mening dat het voor patiënten makkelijker zou moeten zijn om na te gaan wie hun medische gegevens bekijkt? Zo ja, welke stappen bent u voornemens hierin te nemen?", vraagt het VVD-Kamerlid verder. De minister moet ook duidelijk maken wat er wordt gedaan tegen personeel dat onbevoegd dossiers raadpleegt en of ze het ermee eens is dat hier stevige sancties op moeten komen te staan.

Afsluitend vraagt Veldman of Van Ark de mening deelt dat patiënten meer eigen regie zouden moeten hebben in het bepalen wie hun medische gegevens kan bekijken. "Zo ja, welke stappen bent u voornemens hierin te nemen?", aldus de vraag van het Kamerlid. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Reacties (3)
15-12-2020, 21:15 door Anoniem
Die politici hebben niets te doen waarschijnlijk. Ik wordt een beetje moet van alle individuele gevalletjes waar Kamervragen over gesteld worden. Hier hebben we toch gewoon AP voor. Laat de kamer zich met beleid bemoeien ipv losse incidentjes.
15-12-2020, 21:37 door Anoniem
Eh... Dat dit zou gebeuren was toch evident toen het EPD, LSP of hoe het vandaag dan ook moge heten ons door de strot gedrukt werd???
17-12-2020, 08:19 door Anoniem
Door Anoniem: Eh... Dat dit zou gebeuren was toch evident toen het EPD, LSP of hoe het vandaag dan ook moge heten ons door de strot gedrukt werd???
Dit heeft niets met het 'door de strot geduwde' EPD/LSP te maken. Het LSP is een voorziening dat ziekenhuizen (en huisartsen, verzekeringsmaatschappijen, etc.?) het dossier van een patiënten kunnen inzien ongeacht van ziekenhuis/arts waar ze onder behandeling zijn.

Hier gaat het om een secretaresse die dossiers van patiënten in het eigen ziekenhuis raadpleegde. De tijd dat dossiers nog in papieren mappen zaten, ligt inmiddels alweer vele jaren achter ons. En dan nog, in de papieren tijd had die secretaresse ook het archief in kunnen wandelen om in die dossiers te neuzen.

Probleem hier is niet de techniek, maar het autorisatieproces en vooral onvoldoende controles daarop. Het systeem kent (begrijpelijkerwijs) een spoedprocedure waarbij autorisaties soepeler zijn. Maar als je zo'n spoedprocedure in je systeem inbouwt, moet je ook controleren op misbruik van zo'n spoedprocedure. Daar heeft het aan ontbroken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.