Er is een instelling in /etc/adduser.conf die bepaalt met welke rechten nieuwe home-directory's worden aangemaakt. Zo krijgt iedereen leesrechten:
DIR_MODE=0755
Zo niet:
DIR_MODE=0750
Dit heeft effect als nieuwe home-directory's worden aangemaakt. Met deze instelling verander je niets aan de toegangsrechten op home-directory's die al bestaan.
Ik vermoed dat de wijziging niet meer is dan een andere default voor deze instelling.
Elke user kan het vanuit een terminal venster eenvoudig aanpassen voor zijn eigen home-directory. Zo zet je toegang voor de rest van de gebruikers uit:
$ chmod 750 ~
En zo zet je het aan:
$ chmod 755 ~
Het is niet alleen in Ubuntu dat de default was om home-directory's world-readable te maken. Debian doet het net zo goed.
Er is hierboven al door iemand gemeld dat het in de Unix-wereld al decennia gangbaar was. Dan heb je het over vaak academische werkomgevingen waar het niet primair om privédata gaat maar om gegevens in een in omgeving waar uitgebreid op elkaars kennis wordt voortgebouwd en waar het delen ervan dus een heel natuurlijke basisinstelling is.
Ik kan me voorstellen dat de gedachtengang bij hedendaagse Linux-systemen vaak is dat een typische thuisgebruiker er meer last van heeft als je op een gedeelde computer niet makkelijk bij elkaars data kan en dat in omgevingen waar de eisen hoger liggen wel een beheerder aanwezig is van wie je mag verwachten dat die de DIR_MODE-instelling in /etc/adduser.conf weet te vinden.
Ik geef de voorkeur aan de restrictievere variant (DIR_MODE=0750), en op mijn Debian-systemen pas ik de default ook aan. Maar ik ben me ervan bewust dat er vaak ook argumenten zijn voor dingen die tegen mijn voorkeur ingaan, en dat het niet meer dan een default is voor een instelling die je gewoon zelf kan doen. Het is niet zo dat Ubuntu, of Debian, of welke distro dan ook, je iets opdringt dat je maar te slikken hebt. Je kan er op systeemniveau iets aan veranderen en gebruikers kunnen het zelf veranderen voor hun eigen home-directory.
Hoe zien we dit privacy en security issue tov standaard Windows security configuraties?
Immers Linux was bij default altijd veilig, en bij Windows moet je van alles finetunen hoor ik hier altijd.
Dit is een van die vele voorbeelden van hoe dingen die genuanceerd liggen heel makkelijk tot een zwart/wit-beeld gereduceerd worden als mensen erover gaan bekvechten. Er zijn verschillen, ja, en die zijn terug te voeren op de ontstaansgeschiedenis van de verschillende besturingssystemen.
Je maakt
altijd een fundamentele denkfout als je denkt dat besturingssysteem A inherent veilig is en besturingssysteem B inherent onveilig. Dat komt omdat veiligheid een proces is dat ook vergt dat de beheerder van een systeem niet blundert, of die nou professioneel is of de spreekwoordelijke "domme" thuisgebruiker, en of die nou een systeem beheert met Windows, Linux of iets anders. Elk besturingssysteem dat geen hermetisch dichtgetimmerde "walled garden" is, waar de leverancier je buitensluit van belangrijke delen van het systeembeheer, is een systeem dat je een hoop vrijheid geeft, maar daardoor is het meteen ook door slecht beheer en geblunder volledig kapot te maken. Dat geldt voor Windows én Linux.
Blijf dus niet hangen in wat er allemaal aan meningen gespuid wordt door liefhebbers van verschillende besturingssystemen. Die kunnen zeker relevante informatie bevatten, maar ze kunnen ook persoonlijke voorkeuren en vooroordelen bevatten. Het zijn niet per se absolute waarheden, en de waarheid is niet per se in simpele zwart/wit-termen uit te drukken.