image

OM eist celstraf tegen agent die politiesystemen voor privézaken gebruikte

woensdag 27 januari 2021, 10:09 door Redactie, 3 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van achttien maanden geëist tegen een 60-jarige politieman uit Heiloo die ervan wordt verdacht politiesystemen voor privézaken te hebben gebruikt en politie-informatie aan derden te hebben verstrekt.

De aanklacht van het OM betreft feiten die vorig jaar zijn gepleegd, maar de verdachte bekende dat hij dit eerder al in 2011 en 2014 heeft gedaan. De informatie die de agent zou hebben verstrekt bestond onder meer uit kentekens en adresgegevens. De data ging onder andere naar de zwager van de verdachte die tijdens het EncroChat-onderzoek van de politie in beeld kwam.

Tevens wordt de verdachte ervan verdacht dat hij voor een opdrachtgever politiebestanden raadpleegde en met een oud-politiecollega iemand tegen betaling en een kilometervergoeding heeft geobserveerd. Het doel was om een baken onder een auto van de betrokkene te plaatsen, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. De verdachte politieman heeft grotendeels bekennende verklaringen afgelegd.

Op 5 maart behandelt de rechtbank Overijssel de zaak van de medeverdachte, de zwager. De verwachting is dat de rechtbank op 19 maart in beide zaken uitspraak zal doen.

Reacties (3)
27-01-2021, 14:52 door Anoniem
Als je zo iets doet als agent dan heb je boter op je hoofd.....wat een oen
27-01-2021, 16:29 door Anoniem
Door Anoniem: Als je zo iets doet als agent dan heb je boter op je hoofd.....wat een oen

Nogal lichte omschrijving .

Gewoon een criminele handlanger.

Ik vind de term 'privézaken' ook vrij vergoeilijkend als je voor jje zwager in het criminele circuit hand en spandiensten verleent vanuit je politiefunctie .

Bij privézaken denk ik eerder aan het kijken of het vriendje van je dochter niet geregistreerd staat . Mag ook niet, maar meer privé dan handlanger zijn van criminelen.
28-01-2021, 11:24 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 28-01-2021, 11:26
Hardnekkig corrupt dus.
2011, dan weer in 2014 en in 2020.
Omdat deze persoon zijn baan ook kwijtraakt, want een politie-functionaris met vergelijkbare strafbare feiten komt nooit weg met hervatting van zijn werk, vind ik de strafmaat gepast.

Corruptie ligt in elke vezel van de maatschappij op de loer. Er zullen te corrumperen mensen zijn die zonder scrupules corrupt zijn.
Maar ik denk ook: Hoe vaak zou het voorkomen dat politie zo in de fout gaat onder druk van: "jouw en je gezin weten we wel te vinden, als je dit of dat niet voor ons doet...."?
Mischien is dat hier ook het geval, ook ten opzichte van de zwager.
Corruptie ken vele tentakels die onzichtbaar hun weg vinden in de contacten die vanuit corruptie ontstaan en in stand blijven.
We weten er het fijne niet van. En het korte bericht van het openbaar ministerie over deze kwestie laat daarop ook geen licht schijnen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.