De GGD wil zo snel mogelijk stoppen met het systeem dat voor bron- en contactonderzoek wordt gebruikt en waaruit allerlei privégegevens te koop werden aangeboden. Het gaat om de software HPZone. "We werken op dit moment met man en macht aan de overstap naar een ander, veel veiliger portaal.
Je wilt niet dat mensen zich niet meer laten testen, omdat ze zich zorgen maken over hun gegevens", zegt Ellis Jeurissen, portefeuillehouder bron- en contactonderzoek bij de GGD's tegenover NRC. De politie heeft twee GGD-medewerkers opgepakt die onder andere privégegevens uit HPZone op internet te koop aanboden.
HPzone Light is het informatiesysteem dat de Nederlandse GGD’s voor het bron- en contactonderzoek gebruiken en waaruit het RIVM de dagelijkse besmettingscijfers haalt. Hoewel de gegevens uit HPZone op internet werden aangeboden is volgens Jeurissen nog niet duidelijk of ze ook zijn gekocht door derden.
Daarnaast is HPZone nooit ontwikkeld om op deze schaal te worden ingezet. "Het systeem is niet gemaakt om 4.500 bron- en contactonderzoeken per dag te verwerken", aldus Jeurissen. Wanneer het systeem is vervangen laat de portefeuillehouder bron- en contactonderzoek niet weten.
In een debat over het datalek werd het systeem nog door minister de Jonge van Volksgezondheid benoemd. "Er is juist geconstateerd dat het beveiligingsniveau omhoog kan, dus dat er hogere eisen te stellen zijn aan die veiligheid. Dat is eind vorig jaar geconstateerd. Toen is er een set aan maatregelen genomen. Een aantal van die maatregelen worden versneld doorgevoerd. Een van die maatregelen is inderdaad wat u al noemde: de exportfunctie is geschrapt, niet zozeer uit CoronIT, maar juist uit dat andere programma, HPZone."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.