image

RIVM maakt zich zorgen over snelle overstap op nieuw GGD-systeem

woensdag 3 februari 2021, 13:32 door Redactie, 4 reacties

Het RIVM maakt zich zorgen over een te snelle overstap van de GGD op een nieuw registratiesysteem. Dat laat RIVM-directeur en OMT-voorzitter Jaap van Dissel in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid weten. Vanwege de recent ontdekte datadiefstal bij de GGD heeft de gezondheidsdienst aangegeven het systeem HPZone Lite op korte termijn te zullen vervangen.

HPZone en HPZone Lite zijn webapplicaties voor de registratie van infectieziekten. Het wordt gebruikt voor bron- en contactonderzoek. HPZone Lite is een variant van HPZone waarmee alleen coronagegevens aan GGD-medewerkers beschikbaar worden gesteld. Het bevat de data van zo'n één miljoen mensen. Het gaat om naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, geslacht, geboortedatum en burgerservicenummer.

HPZone Lite is ook het systeem waaruit het RIVM de dagelijkse besmettingscijfers haalt. Het is deze gegevensstroom waar er nu zorgen over zijn. "Omdat het RIVM afhankelijk is van de datastromen die via HPZone en HPZone Lite naar het CIb komen, heeft een vervanging veel impact op de gegevens en adviezen die het RIVM kan bieden in het kader van de bestrijding van de COVID-19-pandemie", aldus Van Dissel.

Volgens de RIVM-directeur is het bij een nieuw systeem belangrijk dat niet alleen de veiligheid en privacy zijn gewaarborgd, maar ook de datastromen. "Wij zullen bij een te snelle, onvoldoende geteste en volledige nieuwe datastroom, niet de rapportage en data kunnen leveren die benodigd is om het landelijke bestrijdingsbeleid te onderbouwen", schrijft Van Dissel (pdf).

Hij noemt ook het moment van de overgang naar een nieuw registratiesysteem ongelukkig vanwege de lockdown en nieuwe virusvarianten. Daarnaast kan een nieuw registratiesysteem bij de overgang voor een extra werklast zorgen waardoor het bron- en contactonderzoek van de GGD eerder moet worden afgeschaald. Als laatste pleit Van Dissel ervoor om het nieuwe systeem eerst uitgebreid te testen voordat het wordt ingezet en moet de data uit het oude systeem worden gemigreerd.

Reacties (4)
03-02-2021, 13:39 door Anoniem
Tsja RIVM... Spoed komt meestal door voorafgaande traagheid. Het had natuurlijk ook gewoon op order kunnen zijn. Al jaren lang.

Daarnaast: het lijkt er nog steeds op de het RIVM Nederland regeert. Met als enige prioriteit op korte termijn zoveel mogelijk levens redden. Dat het op lange termijn alleen maar beroerder wordt, wordt vergeten.
03-02-2021, 16:52 door Anoniem
Door Anoniem: Tsja RIVM... Spoed komt meestal door voorafgaande traagheid. Het had natuurlijk ook gewoon op order kunnen zijn. Al jaren lang.

Daarnaast: het lijkt er nog steeds op dat het RIVM Nederland regeert. Met als enige prioriteit op korte termijn zoveel mogelijk levens redden. Dat het op lange termijn alleen maar beroerder wordt, wordt vergeten.
Ik had het niet beter kunnen verwoorden...
04-02-2021, 10:14 door Anoniem
Door Anoniem: Tsja RIVM... Spoed komt meestal door voorafgaande traagheid. Het had natuurlijk ook gewoon op order kunnen zijn. Al jaren lang.

Daarnaast: het lijkt er nog steeds op de het RIVM Nederland regeert. Met als enige prioriteit op korte termijn zoveel mogelijk levens redden. Dat het op lange termijn alleen maar beroerder wordt, wordt vergeten.

Tja, je mag niet meer doodgaan.. Het lijkt wel de laatste ziekte die genezen moet worden...
Het is niet meer normaal dat als je oud en versleten bent je door een virusje dood kan gaan.. Dat is door het RIVM verboden.

Nog geen 3 jaar geleden vonden we het normaal als per jaar 15.000 75+ers dood gingen aan een griep, legionella, salmonella, longontsteking, dementie, hart en vaatziekten.... We vonden het ook normaal als er 150.000 mensen doodgingen per jaar. Door keukentrapjes, eerder genoemde zaken, drugsgebruik,

Nu moeten opa en oma 150 jaar oud worden, want 149 is niet oud meer. Terwijl alles in het lichaam erop wijst dat biologisch gezien boven de 60 de rek er wel uit is. Dat we tegenwoordig veel ouder worden (met erg veel en erg dure en kostbare (tijd + geld + middelen) gebreken heeft er meer mee te maken met dat we relatief goede voeding hebben, en relatief weinig fysieke inspanning hoeven te doen. Hierdoor komen de (in mijn optiek) ingebouwde noodstoppen langzaam aan in actie om als soort van noodrem de levensduur te beperken. Voor de wetenschappers zijn het bepaalde eiwitten die op raken, of veranderen of juist accumuleren. Voor mij is het een ingebouwde tijdklok die zegt 'tot zo oud en niet ouder'.

De tendens is nu 'je moet binnen blijven om de oudjes te beschermen.. als je nu naar buiten gaat vermoord je oudjes'...
Ik ben zelf niet meer de jongste maar dit soort polarisering vind ik erger dan wat ik de afgelopen 50 jaar heb meegemaakt.
Als oudjes bescherming nodig hebben, dan moeten ze dat zelf regelen. Kunnen ze dat niet, of hebben ze er geen zin in? Dan is het gewoon pech... thats life.. van leven ga je dood. Net als voor een 16jarige die op het dak van een bus gaat staan in een tunnel is er een darwin momentje ook voor ouderen. Ik ga straks ook dood... Dat hoort nu eenmaal bij leven... Zoals het er nu uit ziet gaat dat waarschijnlijk niet eens meer zo lang op zich laten wachten... Maar ik heb geleefd en zou nooit van mensen jonger dan mij mogen eisen om hun leven op te offeren om mij nog een paar dagen langer te laten leven... Bij de Titanic was het kinderen en vrouwen eerst.... Want die hebben nog een leven voor zich... nu is het zieken en ouderen eerst... als 'oudere' zie ik die logica niet... ik WIL niet dood, maar ik zie ook geen heil in 50.000 euro uitgeven om mij straks op een IC bed 4 weken te laten creperen om dan alsnog dood te gaan.
05-02-2021, 14:26 door Anoniem
Achter de schermen bij de GGD

Natuurlijk, zegt hij, het is ‘een beetje log’, heeft de uitstraling van MS-DOS en is ‘niet gebouwd voor een crisis van deze omvang’. Maar, veelbetekenend: ‘Ik weet waar we vandaan komen.’

Volgens ggd-arts Ter Schegget heeft het geplaagde datasysteem HPZone juist ‘een grotere ramp voorkomen’

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/~bfcfe8ad/


In 2008, toen de 25 ggd’s nog in zes verschillende systemen werkten en sommigen zelfs ‘nog alles op papier deden’, ontfermde hij zich over HPZone, een Brits computerprogramma. Hij is bang dat nu in alle haast ‘een moloch’ wordt ontwikkeld: een programma bedacht door ict’ers en snelle jongens, zonder kennis van de dagelijkse praktijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.