image

GroenLinks wil opheldering over impact surveillancesoftware op studenten

vrijdag 12 februari 2021, 14:00 door Redactie, 2 reacties

GroenLinks heeft minister Van Engelshoven van Onderwijs opheldering gevraagd over de impact van surveillancesoftware bij online tentamens op studenten en wat de minister doet om alternatieve testmethodes te stimuleren. Berichtgeving dat de Erasmus Universiteit bij online tentamens, waarbij surveillancesoftware wordt ingezet, een tweede camera verplicht was aanleiding voor GroenLinks-Kamerlid Westerveld om Kamervragen te stellen.

"Is bekend wat de effecten zijn van de inzet van proctoring tijdens tentamens op het stressniveau van studenten en in hoeverre dit invloed heeft op de examenresultaten? Zo nee, wordt hier onderzoek naar gedaan?" vraagt Westerveld aan Van Engelshoven. De minister moet ook duidelijk maken welke onderwijsinstellingen van surveillancesoftware gebruikmaken, of hier landelijke afspraken over zijn gemaakt en of hier landelijke studentenorganisaties bij betrokken zijn.

"Wat doet u momenteel om universiteiten en hogescholen te ondersteunen in manieren om examens en tentamens op een privacy veilige manier af te nemen? Hoe worden onderwijsinstellingen gestimuleerd om zo veel mogelijk gebruik te maken van alternatieve testmethodes zoals, openboektentamens en essayopdrachten?", vraagt Westerveld verder.

Afsluitend wil het GroenLinks-Kamerlid van de minister weten wat zij van de verplichte tweede camera bij tentamens op de Erasmus Universiteit vindt, wat de uitkomsten van de pilot met de tweede camera waren en of ook andere onderwijsinstellingen met een tweede camera hebben getest. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Reacties (2)
12-02-2021, 15:05 door Anoniem
Ik ben een groot voorstander van open boek tentamens, mits de vragen zodanig zijn dat ze daadwerkelijk een test zijn van hoe je de boekenwijsheid kan toepassen. Een wetenschappelijke wereld als de Erasmus Universiteit is daar meer dan gemiddeld geschikt voor. Dat de professorenpartij dat ook ziet is te verwachten.

Ik maak me overigens nog meer zorgen over de impact op de computers dan de mensen. Het is per slot van rekening andermans apparatuur die er tussen zit. Configuratieconflicten en gecompromitteerde beveiliging die dan weer op andere aspecten van het leven van de studenten invloed heeft (voorbeeld, de camerasoftware introduceert een kwetsbaarheid die dan weer door ransomware of malware t.b.v. ID- of creditcardfraude wordt uitgebuit), liggen op de loer.
13-02-2021, 14:55 door Anoniem
Wat een gezeur van die studenten.
Natuurlijk heeft het invloed(ik wilde het woord impact niet gebruiken).
Een beetje sress kunnen ze toch wel aan?
Maar natuurtlijk is het belangrijk om fraude tegen te gaan.
Om het nivo en de waarde van diploma's wat "hoog "te houden.
Het alternatief is dat bij iedere student en surveillant(e) wordt gezet.
Dus dan is die vraag van Groen-Links ook al weer beantwoord.
Zullen we ons bezig houden met echt belangrijke kwesties, Groen-Links?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.