Door Anoniem: Enerzijds vraag ik me af: hoe is dit in hemelsnaam mogelijk?
Anderzijds denk ik: ach, prognose op 6.000 stemmen in één stad, wat maakt het uit?
Het ging niet om maar één stad, er waren ook uitslagen van andere steden te vinden, afgaande op de commentaren op Tweakers.
Kennelijk is dit een website van VNG met als doel om de opkomst landelijk te volgen en daar uiteindelijk de uitslagen aan toe te voegen. En kennelijk is het niveau van de implementatie van het hele systeem zo bedroevend laag dat wat wettelijk verboden was om voor het sluiten van de stembureaus te tonen in de presentatielaag zelf pas werd geblokkeerd in plaats van dat gezorgd was dat die gegevens de presentatielaag om te beginnen niet bereikten.
[rant] Ooit was automatisering omslachtig en razend duur, en was het de moeite waard om toe te passen voor dingen die sowieso moesten gebeuren en die zelf omslachtig, foutgevoelig en duur waren. Nu de hulpmiddelen voor automatiseerders veel krachtiger en makkelijker in gebruik zijn geworden, je sleurt en pleurt zo een heel aardig ogende GUI in elkaar met een database erachter, noemen we het geen automatisering meer maar IT en bouwen we van alles en nog wat, niet omdat het per se nodig is maar omdat het zo makkelijk kan.
Alleen is dat gemak voor een flink deel schijn. Iets
degelijk opzetten is nog steeds razend moeilijk en vergt nog steeds grondig denkwerk. Hulpmiddelen die van alles makkelijk en snel maken zijn, misschien contra-intuïtief, niet bevorderlijk voor grondig denkwerk. Ik heb de tijd nog meegemaakt dat je soms lang moest wachten tot de centrale CPU aan jouw compilatie of testrun toe kwam, of de centrale printer jouw listing of uitvoer uitspuugde, en juist in de wachttijd die dat opleverde percoleerde je brein door en kwam je zo allerlei denk- en implementatiefouten op het spoor. De rustmomenten door die ouderwetse inefficiënties zijn weggevallen. In plaats daarvan zitten alle keuzes en beslissingen die elke ontwikkelaar voortdurend moet nemen veel dichter op elkaar gepakt, veel intensiever met veel minder tijd voor reflectie, en dat komt de kwaliteit bepaald niet ten goede. Rust roest niet, rust levert juist meer diepgang en kwaliteit op.
Ik denk dat heel veel van de blunders in ICT-systemen die we hier dag in dag uit langs zien komen aan deze verandering toegeschreven kunnen worden. Als we, als mensheid, verstandiger waren dan we zijn, probeerden we minder tegelijk te doen, ons te beperken tot wat werkelijk toegevoegde waarde heeft, niet voor winstmaximalisatie maar voor de samenleving, en om dat veel degelijker te doen dan nu gebeurt.
[/rant]