Facebook houdt door de monopoliepositie die het heeft miljoenen gebruikers gegijzeld en kan zo ongestoord doorgaan met het verzamelen, verzilveren en lekken van persoonsgegevens, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF naar aanleiding van het nieuwste datalek waarbij de gegevens van 533 miljoen Facebookgebruikers op straat zijn komen te liggen.
Door een kwetsbaarheid in Facebook zijn de gegevens van deze honderden miljoenen gebruikers gestolen en gelekt op internet. Het gaat onder andere om geboortedatum, werkgever, geslacht, geografische locatie, namen, telefoonnummers en relatiestatus. Van 2,5 miljoen gebruikers staat ook hun e-mailadres in de gestolen en gelekte dataset.
"Facebook heeft al deze gegevens niet nodig om gebruikers een sociaal netwerk te bieden. Het heeft deze data nodig zodat het zichzelf aan adverteerders kan aanbieden, die het bedrijf vorig jaar 84,1 miljard dollar betaalden. Het verzamelt en bewaart deze data voor het eigen profijt, met de kennis dat bugs zich kunnen voordoen en dat een bug ervoor kan zorgen dat al deze data permanent op straat komt te liggen", zegt Cory Doctorow van de EFF.
Ondanks dit en tal van andere datalekken en de lange geschiedenis van privacyschendingen blijven gebruikers op Facebook. Volgens Doctorow komt dit doordat Facebook hen eigenlijk gijzelt. Gebruikers kunnen Facebook niet verlaten omdat hun vrienden, familie, gemeenschap en professionele netwerken op Facebook zitten. Daarnaast geldt dat ook weer voor hun vrienden en relaties, waardoor niemand het platform verlaat. "Voor het verwijderen van Facebook moet een zeer hoge prijs worden betaald", merkt Doctorow op. Hij wijst naar een eerder artikel waarin wordt gesteld dat voor heel veel mensen Facebook de enige manier is om met hun vrienden en familie in contact te blijven.
In het verleden zijn er allerlei nieuwe diensten verschenen, waaronder op een gegeven moment Facebook zelf, die andere monopolies wisten te doorbreken. Deze diensten boden bijvoorbeeld de mogelijkheid om met gebruikers van het andere platform te blijven communiceren. Facebook doet echter al het mogelijke om dit te dwarsbomen. Het klaagt concurrenten aan om te voorkomen dat die hun gebruikers de mogelijkheid geven om met hun Facebookvrienden te communiceren. Daarnaast koopt het allerlei opkomende rivalen op.
"Het is een winnende combinatie: gebruik de wet om te voorkomen dat concurrenten gebruikers meer controle over hun privacy krijgen, en gebruik de opbrengsten van gebruikers die niet weg kunnen om iedereen op te kopen die met je probeert te concurreren", stelt Doctorow. Hij wijst naar mogelijke wetgeving in zowel Europa als de Verenigde Staten die Facebook zou dwingen om zich te openen zodat gebruikers Facebook kunnen verlaten zonder dat dit ten koste van hun sociale relaties gaat. "Facebook zal ongetwijfeld claimen dat een dergelijke beslissing het onmogelijk voor Facebook maakt om een soortgelijk datalek de volgende keer te voorkomen", gaat Doctorow verder.
Volgens de auteur, journalist, activist en blogger zijn de datalekproblemen bij Facebook een onvermijdelijk gevolg van het monopolie dat het bedrijf heeft. Met name omdat het weet dat het gebruikers met eindeloze misstanden kan overladen zonder dat ze weglopen. Zelfs wanneer gebruikers het platform verlaten is er een grote kans dat ze bij dochterondernemingen zoals Instagram of WhatsApp terechtkomen. "En zelfs als ze dat niet doen zal Facebook nog steeds de dossiers over hun digitale levens behouden", aldus Doctorow.
Afsluitend laat hij weten dat Facebook ongeschikt is om zelf de beperkingen te bepalen voor de data die het verwerkt. "Deze beperkingen moeten afkomstig zijn van democratisch verantwoordelijke wetgeving, niet autocratische miljardair ceo's", merkt Doctorow op. "Facebook heeft dit probleem gecreëerd en is absoluut niet in staat om het zelf op te lossen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.