image

CSR: 833 miljoen euro extra nodig voor Nederlandse cyberweerbaarheid

dinsdag 6 april 2021, 16:13 door Redactie, 5 reacties

Het nieuwe kabinet moet de komende vier jaar in totaal 833 miljoen euro extra uittrekken om de Nederlandse cyberweerbaarheid te versterken. Daarnaast moet er in plaats van een minister Digitale Zaken een ministeriële onderraad digitale zaken komen. Dat stelt de Cyber Security Raad (CSR) in een vandaag verschenen adviesrapport dat in opdracht van demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid werd opgesteld.

De minister had de CSR gevraagd advies uit te brengen over de benodigde investeringen in cybersecurity voor de komende kabinetsperiode. Volgens de Raad is voor het behoud van de open, vrije en welvarende Nederlandse samenleving het noodzakelijk om de cyberweerbaarheid te versterken aan de hand van een aantal gerichte investeringen, met een totaalbedrag van 833 miljoen euro voor de komende vier jaar.

Het grootste deel van dit bedrag, 330 miljoen euro, gaat naar de aanpak van cybercrime en omvat onder andere handhaving, toezicht en bescherming. Daarnaast moet er 25 miljoen euro naar veilige producten en diensten voor burgers, bedrijfsleven en overheid. Het gaat dan onder andere om een zorgplicht voor veilige hard- en software.

Zo moeten leveranciers van digitale producten en diensten aan burgers en bedrijven in Nederland en de rest van de EU meer verantwoordelijk worden gehouden voor economische schade als gevolg van het verzaken van zorgplicht op het vlak van cybersecurity. "Hierbij is het noodzakelijk om de zorgplicht goed te omschrijven en de aansprakelijkheid van leveranciers duidelijk te formuleren, bijvoorbeeld door deze bij contracten te verbinden aan een bewijs van cybersecurityvolwassenheid", zo stelt de CSR.

Van de in totaal 833 miljoen euro adviseert de Raad om 161 miljoen euro naar het versterken van kennis, onderzoek en innovatie te laten gaan. Zo moet er 32 miljoen euro worden uitgetrokken om ervoor te zorgen dat er voldoende gekwalificeerde "cyberweerbaarheidsspecialisten" voor de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven zijn. Dit moet onder andere worden gerealiseerd door een stimuleringsprogramma cybersecurity voor docenten op te zetten en met 'life long learning' programma’s voor cybersecuritytalent en -professionals te komen. Ook roept het CSR op tot een een nationale cybersecurity workforce-strategie.

Ministeriële onderraad digitale zaken

Naast de investering pleit de CSR voor het instellen van een ministeriële onderraad digitale zaken waar cyberweerbaarheid integraal aan de orde wordt gesteld. Ook moet er een interdepartementaal strategische overlegkoepel cyberweerbaarheid komen die op korte termijn één nationale cyberweerbaarheid strategie kan opstellen. Hierbij wordt structureel samengewerkt en afgestemd met het bedrijfsleven en de wetenschap.

"De cyberweerbaarheid van ons land moet chefsache zijn. Daarom verdient het regie op het hoogste politieke- en ambtelijke niveau en een aanpak waarbij publiek, privaat en wetenschap elkaar versterken. Nederland moet de krachten bundelen en werken aan één cyberweerbaarheidsstrategie met een meerjarenprogramma zodat we onze ambities kunnen verwezenlijken, ons kunnen wapenen tegen cyberaanvallen en onze digitale autonomie kunnen verstevigen", aldus de Raad.

De Cyber Security Raad is een adviesorgaan van het kabinet en bestaat uit vertegenwoordigers van publieke en private organisaties en de wetenschap.

Image

Reacties (5)
06-04-2021, 16:27 door Anoniem
De minister had de CSR gevraagd advies uit te brengen over de benodigde investeringen in cybersecurity voor de komende kabinetsperiode.
Dat is niet wat Grappenhuis op dit moment doet. Hij wil wel graag achter iedereen aanzitten om de security voor de gewone man open te breken (lees: end-to-end versleuteling).
06-04-2021, 18:03 door Anoniem
Door Anoniem:
De minister had de CSR gevraagd advies uit te brengen over de benodigde investeringen in cybersecurity voor de komende kabinetsperiode.
Dat is niet wat Grappenhuis op dit moment doet. Hij wil wel graag achter iedereen aanzitten om de security voor de gewone man open te breken (lees: end-to-end versleuteling).
Het feit dat dit alles door Grappenhuis gebracht word maakt het inderdaad wel brak. Zeker omdat de budget investering vermoedelijk voor een groot deel geclaimed gaat worden door xIVD.

Verder hoop ik echter wel (met hart voor mijn land in mijn hand en schultenbrau in mijn das op ex-ivd niveau) dat nederland meer verdedigt gaat worden tegen alles wat temaken heeft met criminaliteit, voornamelijk op het gebied van cyber en mis informatie.

Japan heeft ooit een stelsel opgezet (zij zijn al vrij ver in IT) dat de overheid bedrijven mag hacken/scannen. Maar alleen met oog op het patchen en adviseren van de netwerk eigenaren. Het initiatief kwam voort uit de beveiliging voor het MKB.

Verder, van Hades tot Silverfishje, van Dreamjobs tot Lazarus die kapotte databases levert. Wens ik nederland het beste toe. De veiligheid en gezondheid van nederland. Daar wil ik nog actief aan mee blijven werken.
06-04-2021, 20:03 door Anoniem
Het is een plan dat is geschreven door dat er 833 geld nodig is. Maar je moet ook concreet tegenmaatregelen nemen en beschermen tegen het onbekende etc. Weer zon consultant dat een rapport schrijft.

Maar meer geld erbij is altijd goed!
07-04-2021, 02:51 door Anoniem
Vraag me sterk af wat de verschillende organisaties bij de overheid daadwerkelijk anders gaan doen na het lezen van het advies en na het binnenhalen van de investeringen.
07-04-2021, 15:35 door Anoniem
Een cybersecurity raad. Toe maar.

Naar wie gaan die miljoenen eigenlijk?

Follow the money.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.