Er lijkt breed draagvlak te zijn voor het invoeren van een coronapaspoort om toegang tot evenementen, culturele locaties, werk en onderwijs te krijgen, zo stelt het RIVM op basis van een onderzoek onder ruim 47.000 mensen. Sinds april vorig jaar voeren het RIVM, GGD GHOR en de regionale GGD'en samen een groot onderzoek uit. Dit richt zich op het gedrag van mensen, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het met hen gaat.
Tijdens het laatste vragenlijstonderzoek is voor het eerst gekeken naar het draagvlak voor de invoering van een coronapaspoort. "Een coronapaspoort kan meer vrijheden geven aan mensen die gevaccineerd zijn, een negatieve testuitslag hebben of kortgeleden al besmet zijn geweest. Zij kunnen dan bijvoorbeeld naar locaties of evenementen die anders teveel risico met zich mee zouden brengen", aldus het RIVM.
Van de deelnemers aan het onderzoek staat 70 procent achter het openstellen van bepaalde locaties of evenementen voor mensen met een vaccinatiebewijs. 68 procent vindt dat locaties en evenementen moeten worden opengesteld voor mensen met een negatieve testuitslag. Een veel lager percentage van de deelnemers, 37 procent, vindt dat mensen die het coronavirus kortgeleden al hebben gehad meer vrijheden moeten kunnen krijgen.
Als er wordt gekeken naar de locaties waar een coronapaspoort toegang toe zou moeten geven dan vindt 76 procent dat dit voor het onderwijs moet gelden. 74 procent is voorstander van het openstellen van culturele locaties zoals het theater, de bioscoop, het museum of een concert, voor mensen met een coronapaspoort. Een iets lager percentage, 65 procent, vindt dat festivals, voetbalwedstrijden en werklocaties voor mensen met een coronapaspoort toegankelijk moeten worden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.