image

Gegevens 500 miljoen LinkedIn-gebruikers aangeboden op internet

vrijdag 9 april 2021, 12:06 door Redactie, 4 reacties

Gegevens van 500 miljoen LinkedIn-gebruikers worden te koop aangeboden op internet. De dataset bevat LinkedIn ID, naam, e-mailadres, telefoonnummer, geslacht, links naar socialmediaprofielen, functieomschrijving en andere werkgerelateerde informatie, zo meldt de website CyberNews.

LinkedIn laat in een reactie weten dat de aangeboden data afkomstig is van een aantal websites en bedrijven. Het bevat daarnaast publiek toegankelijke profielgegevens van LinkedIn-gebruikers. Het lijkt erop dat deze gegevens via scraping van LinkedIn zijn verzameld, aldus het zakelijke sociale netwerk. Volgens LinkedIn is er geen sprake van een datalek bij het bedrijf en bevat de dataset voor zover nu bekend geen private accountgegevens van gebruikers.

LinkedIn heeft nog niet laten weten of het gebruikers die in de aangeboden dataset voorkomen gaat waarschuwen. Onlangs verscheen ook een dataset met de gegevens van 533 miljoen Facebookgebruikers op internet die door misbruik van een Facebookfunctie waren verkregen. Facebook is niet van plan om deze mensen over het datalek te informeren.

Reacties (4)
09-04-2021, 23:13 door Anoniem
11 uur geleden gepost ...
en nu nog geen enkele reactie...

Nog een nieuwe normaal dat zich heeft ontwikkeld!
10-04-2021, 08:26 door Anoniem
" "
Het bevat daarnaast publiek toegankelijke profielgegevens van LinkedIn-gebruikers. Het lijkt erop dat deze gegevens via scraping van LinkedIn zijn verzameld, aldus het zakelijke sociale netwerk.
" "

In mijn ervaring is een LinkedIn profiel nooit publiekelijk toegankelijk. Verwijst een zoekmachine ernaar? Dan moet ik altijd eerst inloggen bij LinkedIn. Doe je dat niet? Dan is de hele website onbereikbaar. En al maak je een account aan, dan heb je niet genoeg vrienden om een profiel te mogen bekijken.

Dus dat een enorme hoeveelheid gedetailleerde informatie via scaping is verzameld, lijkt totaal ongeloofwaardig.
12-04-2021, 09:10 door Anoniem
Dergelijke info die pas zichtbaar is als je ingelogd of verbonden bent, is voor kwaadwillenden alsnog relatief eenvoudig te achterhalen, via zogenaamde recruiters.

Men ontvangt een berichtje, met daarin de complimenten voor je geweldige staat van dienst/CV. Men heeft al een baan voor je op het oog en of je hem/haar toe wil voegen aan je profiel.

Men is blij met het compliment. En een contact met mogelijk zicht op een baan is nooit weg in onzekere tijden. Dus ach waarom niet klikken.... En men heeft in no time een flink bestand / netwerk met leden. Scrapen maar.
12-04-2021, 09:32 door Anoniem
Door Anoniem: Dus dat een enorme hoeveelheid gedetailleerde informatie via scaping is verzameld, lijkt totaal ongeloofwaardig.
Wat je zelf schreef impliceert wat anders:
In mijn ervaring is een LinkedIn profiel nooit publiekelijk toegankelijk. Verwijst een zoekmachine ernaar? Dan moet ik altijd eerst inloggen bij LinkedIn. Doe je dat niet? Dan is de hele website onbereikbaar.
Als een zoekmachine ernaar verwijst dan heeft die zoekmachine kennelijk gegevens kunnen benaderen die jij niet zomaar te zien krijgt.

Wat een zoekmachine doet is ook scraping. Via scraping is het dus mogelijk om dingen te achterhalen die voor jou verborgen blijven. Wie weet volstaat het om een paar eigenschappen van een zoekmachine, zoals de gebruikte user-agent, na te bootsen om toegang te krijgen.

Het is niet de enige mogelijkheid. Misschien zijn het oudere gegevens. Ooit was het wel degelijk mogelijk om op zijn minst een deel van de profielen te zien zonder eigen LinkedIn-account.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.