Bijna alle criminele activiteiten hebben inmiddels een online component en criminelen zijn "digital natives" geworden, zo stelt Europol in de nieuwste editie van het jaarlijkse SOCTA-rapport over de georganiseerde misdaad. Volgens Europol heeft de digitalisering van de samenleving ook een 'fundamentele impact' op de georganiseerde criminaliteit.
"Bijna alle criminele activiteiten hebben een online component en veel misdrijven vinden inmiddels volledig online plaats", aldus de Europese opsporingsdienst. Zo wordt er gewezen naar het gebruik van versleutelde communicatie en social media en chatdiensten om illegale goederen aan te bieden. Door online marktplaatsen zijn bepaalde goederen veel toegankelijker geworden.
Europol wijst ook naar de overstap naar een cashloze economie, wat fraudeurs aanspoort om zich ook online te begeven. "Het toenemend gebruik van mobiele apparaten voor financiële transacties en authenticatieprocessen maakt ze een doelwit voor cybercriminelen", zo laat het rapport weten. Volgens de opsporingsdienst is zowel het aantal gevallen van cybercrime als de complexiteit de afgelopen jaren toegenomen, maar wordt veel cybercrime waarschijnlijk niet gemeld.
In het rapport gaat Europol ook in op het gebruik van encryptie door criminelen. "Iedereen heeft profijt van encryptie. Helaas geldt dit ook voor criminelen en hun netwerken. Criminelen maken al vele jaren gebruik van verschillende soorten encryptie om hun communicatie voor opsporingsdiensten zowel online als offline af te schermen." Europol voegt toe dat het inmiddels zeer uitzonderlijk is wanneer criminelen op onversleutelde wijze met elkaar communiceren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.