image

Horeca moet gasten op terrassen weer om contactgegevens vragen

woensdag 21 april 2021, 13:48 door Redactie, 18 reacties

Horecagelegenheden waarvan de terrassen volgende week opengaan moeten gasten weer om hun contactgegevens vragen. Gasten mogen zelf beslissen of ze de gegevens verstrekken. De registratie is op vrijwillige basis. De verstrekte informatie kan worden gebruikt voor bron- en contactonderzoek.

Het kabinet kondigde gisterenavond aan dat de buitenterrassen volgende week woensdag van 12.00 uur tot uiterlijk 18.00 uur open mogen. Er gelden wel enkele voorwaarden. Zo geldt er een verplichte reservering van zitplaatsen, die aan de deur mag worden gemaakt. Daarnaast moet er een gezondheidscheck plaatsvinden waarbij personeel vraagt of gasten klachten hebben en dient het personeel gasten te vragen om contactgegevens beschikbaar te stellen voor bron- en contactonderzoek. Dat schrijft demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer (pdf) en staat op de website van de Rijksoverheid.

Voordat de horeca dicht moest waren gelegenheden ook al verplicht om hun klanten om naam en contactgegevens te vragen. De maatregel werd op 10 augustus door het kabinet ingesteld. De eerste weken ontving de Autoriteit Persoonsgegevens tientallen klachten over de manier waarop restaurants en cafés de gegevens van hun gasten registreerden. Het ging bijvoorbeeld om contactlijsten die open en bloot in het restaurant lagen of die langer werden bewaard dan nodig is. De toezichthouder heeft deze horecaondernemers over de privacyregels geïnformeerd, aldus de AP in het jaaroverzicht (pdf).

"De geregistreerde naam en contactgegevens mogen uitsluitend worden gebruikt voor bron- en contactonderzoek door de GGD en op verzoek van de GGD. Dus niet voor marketingdoeleinden zoals een nieuwsbrief", zo liet Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vorig jaar weten naar aanleiding van de verplichting om contactgegevens te vragen.

Daarnaast wees de brancheorganisatie voor de horeca erop dat registratie vrijwillig is en geen gevolgen mag hebben als klanten hier niet aan willen meewerken. "Gasten laten hun naam en contactgegevens op vrijwillige basis registreren. Als gasten geen naam of contactgegevens willen achterlaten, dan mogen zij niet worden geweigerd."

Reacties (18)
21-04-2021, 14:22 door [Account Verwijderd]
Dan kan iedereen wel van tevoren bedenken wat er gebeurt wanneer jij niet vrijwillig je gegevens wilt achterlaten.

Helaas meneer mevrouw, de overige lege tafels zijn tot onze spijt helaas al gereserveerd.
We verwachten dat deze gasten op ieder moment kunnen langs komen.
Probeert u het de voor de volgende keer nog eens.
Nee hoor, en dat heeft helemaal niets te maken met dat u als 1 van de weinigen u gegevens niet wilt achterlaten, tenslotte gaat het om onze gezondheid zodat langzamerhand de overige regels kunnen komen te vervallen.
Misschien wilt u voor de volgende keer reserveren, dan staan we graag weer voor u klaar.
21-04-2021, 14:26 door Anoniem
@BertG: Doe eens niet zo paranoia. De horeca interesseert die contactgegevens geen bal. Ze willen aan de slag en weer inkomsten hebben.
21-04-2021, 14:48 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 21-04-2021, 14:56
Nee, de horeca zelf boeit het geen hol wie jij bent, zolang jij maar voor omzet zorgt.
Maar het gaat de rest wel opvallen, dat je ook zo kan gaan zitten als je iets niet doet.
Dat is slopend voor het draagvlak onder de andere bezoekers.

We leven alweer een tijdje in een wereld die niet helemaal normaal meer functioneerd zo als het zou moeten werken.
Iedereen wordt tegenwoordig als een soort van achterlijke beschouwd met al die poppenkast regeltjes.
Over iets waarvan ze tot op de dag van vandaag nog geen bewijs van hebben of ooit hebben kunnen isoleren.
We moeten maar aanemen dat er iets bestaat wat aanwezig is waarvan er net zxoveel aan overlijden als de griep.
Want dat is het uiteindelijk. geef het een andere naam en jaag ze angst aan. En verdomd, het werkt ook nog.
21-04-2021, 14:52 door Anoniem
Door BertG.: Dan kan iedereen wel van tevoren bedenken wat er gebeurt wanneer jij niet vrijwillig je gegevens wilt achterlaten.

Helaas meneer mevrouw, de overige lege tafels zijn tot onze spijt helaas al gereserveerd.
We verwachten dat deze gasten op ieder moment kunnen langs komen.
Probeert u het de voor de volgende keer nog eens.
Nee hoor, en dat heeft helemaal niets te maken met dat u als 1 van de weinigen u gegevens niet wilt achterlaten, tenslotte gaat het om onze gezondheid zodat langzamerhand de overige regels kunnen komen te vervallen.
Misschien wilt u voor de volgende keer reserveren, dan staan we graag weer voor u klaar.
Wilt u even wel de regels van de overheid doorlezen? Reserveren kan namelijk ter plekke worden gedaan. Als dit reserveren mogelijk is, dan pas laat men de gegevens achter.
21-04-2021, 15:38 door Anoniem
Door Anoniem: @BertG: Doe eens niet zo paranoia. De horeca interesseert die contactgegevens geen bal. Ze willen aan de slag en weer inkomsten hebben.

Dan is het wel vreemd dat mij voorheen de toegang tot het terras werd ontzegd, omdat ik mijn gegevens niet in een schrift wilde schrijven dat open en blood op een tafeltje lag. Hoezo paranoïde ik heb het toch zelf meegemaakt. (het is "Doe eens niet zo paranoïde" niet paranoia)
21-04-2021, 15:50 door majortom - Bijgewerkt: 21-04-2021, 15:50
Door Anoniem:
Door Anoniem: @BertG: Doe eens niet zo paranoia. De horeca interesseert die contactgegevens geen bal. Ze willen aan de slag en weer inkomsten hebben.

Dan is het wel vreemd dat mij voorheen de toegang tot het terras werd ontzegd, omdat ik mijn gegevens niet in een schrift wilde schrijven dat open en blood op een tafeltje lag. Hoezo paranoïde ik heb het toch zelf meegemaakt. (het is "Doe eens niet zo paranoïde" niet paranoia)
Oei, niet iemand verbeteren als je zelf "blood" ipv "bloot" schrijft ;-)

Maar die terraseigenaar had dan een eigen interpretatie van de regels., Ik ben vorige zomer nergens geweigerd ondanks dat ik mijn gegevens niet wilde achterlaten. En anders schrijf je toch gewoon "Pietje Puk" of zo op: identificeren hoef je je toch (nog) niet.
21-04-2021, 16:38 door Anoniem
Door BertG.: Dan kan iedereen wel van tevoren bedenken wat er gebeurt wanneer jij niet vrijwillig je gegevens wilt achterlaten.
Dat zal denk ik wel meevallen.
Toen vorig jaar de registratie nodig was bestond die vaak ook uit een briefje wat heel geduldig op tafel lag of een QR code waar je met je mobiel je gegevens kon achter laten. In beide gevallen zag je die pas nadat je ergens was gaan zitten, dus weigeren als je geen gegevens achterlaat is dan niet mogelijk.
21-04-2021, 16:51 door Anoniem
Ik vraag toch ook niet wie jij bent?
Joh, jammer van je terras. Ik ga wel gewoon aan de waterkant zitten en neem m'n eigen drankje mee.
Hier heeft die ondernemer dus weer net niks aan.
21-04-2021, 17:14 door Anoniem
Vraag me sterk af of het zeer fragmentarisch registreren van een contactmoment ooit iets gaat opleveren.

Het aantal contactmomenten buiten het terras (OV, winkel, straat, vrienden, familie) is honderden malen groter, dan dat ene bezoek op een terras.

En dan hebben we het nog geeneens over de zeer lage besmettingskans vanwege buitenlucht en 1.5m afstand.

Ik zou liever zien dat mensen die in de Horeca werken getest worden. Het personeel raakt glazen, borden, bestek en voedsel met de handen aan.
21-04-2021, 17:51 door Anoniem
Ik hoef niet te beslissen of ik wél of geen contactgegevens opgeef...
Mijn kroegbaas weet wie ik ben. ;-)
21-04-2021, 17:59 door [Account Verwijderd]
Door BertG.: Nee, de horeca zelf boeit het geen hol wie jij bent, zolang jij maar voor omzet zorgt.
Maar het gaat de rest wel opvallen, dat je ook zo kan gaan zitten als je iets niet doet.
Dat is slopend voor het draagvlak onder de andere bezoekers.

We leven alweer een tijdje in een wereld die niet helemaal normaal meer functioneerd zo als het zou moeten werken.
Iedereen wordt tegenwoordig als een soort van achterlijke beschouwd met al die poppenkast regeltjes.
Over iets waarvan ze tot op de dag van vandaag nog geen bewijs van hebben of ooit hebben kunnen isoleren.
We moeten maar aanemen dat er iets bestaat wat aanwezig is waarvan er net zxoveel aan overlijden als de griep.
Want dat is het uiteindelijk. geef het een andere naam en jaag ze angst aan. En verdomd, het werkt ook nog.

Ik krijg akelige visioenen bij suggestieve opmerkingen over: "een wereld die niet helemaal normaal meer functioneert zo als het zou moeten werken". Met de nadruk op 'moeten' want dat is de inleiding tot even dwangmatige maatregelen als bijvoorbeeld avondklokken of sluiting van horeca om ons als menselijk collectief (de samenleving) van deze ernstige longkwaal - vergelijkbaar in ernst met ooit de tuberculose - zoveel als mogelijk te bevrijden.
En dat nog afgezien van alweer een hier besmet met totale ontkenning van deze longkwaal veroorzaakt door een virusstam die nog steeds desastreus huishoudt onder de wereldpopulatie.
21-04-2021, 20:25 door Anoniem
Door Anoniem: (het is "Doe eens niet zo paranoïde" niet paranoia)

Het is open en bloot, niet open en blood.

Ik heb nog nooit gegevens achter gelaten en ben ook nog nooit geweigerd. Dat wil NIET zeggen gat het niet aan de orde is maar ik denk toch in zeeeeer uitzonderlijke gevallen.
21-04-2021, 20:37 door Anoniem
Door BertG.: Dan kan iedereen wel van tevoren bedenken wat er gebeurt wanneer jij niet vrijwillig je gegevens wilt achterlaten.

Helaas meneer mevrouw, de overige lege tafels zijn tot onze spijt helaas al gereserveerd.
Door Anoniem:
Door Anoniem: @BertG: Doe eens niet zo paranoia. De horeca interesseert die contactgegevens geen bal. Ze willen aan de slag en weer inkomsten hebben.

Dan is het wel vreemd dat mij voorheen de toegang tot het terras werd ontzegd, omdat ik mijn gegevens niet in een schrift wilde schrijven dat open en blood op een tafeltje lag. Hoezo paranoïde ik heb het toch zelf meegemaakt. (het is "Doe eens niet zo paranoïde" niet paranoia)
Jullie lijken te denken dat iedere horecazaak dit exact gelijk afhandelt, maar dat is niet zo. Ik ben maar heel weinig in horeca geweest vorige zomer, toen dit systeem er ook was, maar wat ik meemaakte in die paar zaken varieerde van van de regels zeer precies volgen tot er totaal niets aan doen.

Scheer niet iedereen binnen een groep over een kam, of het nou om horecaondernemers, journalisten, politici, wetenschappers, daklozen of welke groep dan ook gaat: mensen binnen groepen die je niet goed kent verschillen onderling net zo sterk van elkaar als mensen binnen de groep of groepen die je wel goed kent. En dus doen ze niet allemaal alles op precies dezelfde manier. En dus kloppen die generalisaties niet.
22-04-2021, 09:44 door [Account Verwijderd]
@ Gisteren, 17:59 door Staewoldt ,

Ik ga het niet eens meer proberen om jou uit te leggen met wat ik bedoel met, zo als het zou moeten werken.
Ik denk zomaar dat niemand daar over twijfelt met wat ik hiermee bedoel.
Maar maak er van wat jij maar wilt. Lees het zo als jij het wilt lezen.
Ik begrijp het wel dat je op bent van de spanning over een bericht wanneer jij je prik mag komen halen.
En dan kan het wel eens door mekaar lopen wat je allemaal leest en verwarrend over komen.
En ja, een totale ontkenner van deze verzonnen pandemie.
Maar jou hebben ze goed te pakken, dat is verder wel duidelijk.
22-04-2021, 10:04 door Anoniem
Door Anoniem: Ik hoef niet te beslissen of ik wél of geen contactgegevens opgeef...
Mijn kroegbaas weet wie ik ben. ;-)

Mazelaar welicht handig als je alleen lokaal ergens iets drinkt

Ik denk dat dit probleem veel groter door onbegrip van bedrijfs- leven en hun medewerkers van de gevolgen van deze data verzamel woede. .

Vorig jaar ben ik een aantal dingen tegen gekomen:

Lijsten met contactgevens die van tafel naar tafel voor iedereen zichtbaar waren.
Betalingen verplicht met creditcard enz.
Vragen naar kenteken.
Kopietjes treken van het ID met privé telefoons vervolgens doorgestuurd via whatsapp naar de baas.
Overbodige niet ter zake doende vragen lijsten gezien.

Maar deze was toch echt wel erg.
Op een waddeneiland werd het (oud)papier in de vroegen morgen buiten gezet door een medewerker van een zeer grote standtent.De dozen waren slordig vast dicht gemaakt waardoor de windt vrij spel had en er reservering lijsten en kopietje van id kaarten, paspoorten, rijbewijzen vrolijk rond dwarrelden.

Ik besef mij dat niet iedereen zo "verstandig" is om gegevens door te geven die "fake" zijn omdat men niets te verbergen heeft. Dan nog dat vorig jaar de GGd te wening mensen had voor bron en contact onderzoek.


Off topic:
Weet er iemand een koeg waar bier to go is?
Zoals bv in Hamburg Hans to go.
22-04-2021, 10:50 door Anoniem
Ik laat het kaartje met het adres en telefoonummer van het kantoor van mijn advocaat achter, waarop ik met pen de datum en een willekeurige code schrijf om contact te kunnen leggen. Daarmee voldoe ik aan de verplichting om mijn contactgegevens bij winkels en in de horeca achter te laten. Als ze me bij de GGD (of andere instanties, zoals de politie) zoeken, dan kunnen ze het secretariaat van het advocatenkantoor bellen. De codes staan vermeld in mijn agenda.
22-04-2021, 11:51 door Anoniem
Door Anoniem: Weet er iemand een koeg waar bier to go is?.
Elke supermarkt. Bij speciaalbieren komt de smaak zelfs veel beter tot zijn recht bij de winkeltemperatuur dan bij koelkasttemperatuur. Neem wel zelf een glas en een flesopener mee.
22-04-2021, 12:46 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik hoef niet te beslissen of ik wél of geen contactgegevens opgeef...
Mijn kroegbaas weet wie ik ben. ;-)

Mazelaar welicht handig als je alleen lokaal ergens iets drinkt

Ik denk dat dit probleem veel groter door onbegrip van bedrijfs- leven en hun medewerkers van de gevolgen van deze data verzamel woede. .
8<
Ik rij motor dus kom ook wel op andere terrassen... maar net als vorig jaar is registratie vrijwillig en als klanten hier niet aan willen meewerken mag dat geen gevolgen hebben. Ze mogen je er niet om weigeren!
Als ik desondanks niet welkom ben, dan zoek ik wel een ander terras. Ook dat ben ik gewend want ik rij dus motor en dan ben je sowieso niet altijd een "gewenste gast". ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.