image

Stalkerware op Androidtelefoons niet altijd opgemerkt door virusscanner

woensdag 5 mei 2021, 12:30 door Redactie, 8 reacties

Virusscanners voor Androidtelefoons slagen er niet altijd in om stalkerware te detecteren waardoor gebruikers van deze toestellen risico lopen. Stalkerware is de benaming voor commercieel verkrijgbare software waarmee smartphone- en computergebruikers zijn te bespioneren.

De software wordt zonder medeweten van het slachtoffer op zijn of haar telefoon of computer geïnstalleerd en geeft de gebruiker onder andere toegang tot ontvangen en verstuurde berichten, locatie, foto's en andere data van het slachtoffer. Een kenmerk van stalkerware is dat het de nodige moeite doet om niet te worden opgemerkt. De software wordt onder andere gebruikt door stalkers, ex-partners en echtgenoten die zich aan huiselijk geweld schuldig maken, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF.

"Helaas wordt stalkerware steeds vaker gebruikt, zelfs in deze tijden van lockdown", zegt Andreas Clementi, ceo en oprichter van het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives. Het testlab besloot tien antivirusprogramma's voor Android met twintig verschillende stalkerware-apps te testen. Alleen G Data slaagt erin om alle twintig stalkerware-apps te detecteren. NortonLifeLock eindigt onderaan, de virusscanner mist de helft van de stalkerware-apps. Verschillende stalkerware-apps die bij dezelfde test een jaar geleden wel werden gedetecteerd, werden nu niet door de virusscanners opgemerkt.

"Net als met "normale" malware is er een kat-en-muisspel tussen de makers van stalkerware en antivirusleveranciers", stelt AV-Comparatives. Het testlab adviseert mensen daarnaast om geen gebruik van stalkerware te maken. "Er is een goede kans dat stalkerware wordt ontdekt. Wat de juridische status van de software ook mag zijn, stalking is in veel landen een misdrijf." De namen van de gebruikte stalkerware-apps zijn niet bekendgemaakt.

Image

Reacties (8)
05-05-2021, 12:39 door [Account Verwijderd]
Even een vraagje over het nut virus scanners op een android toestel.
Hoe denken de meeste hier daar over.
Ik ben al zeer veel berichten tegen gekomen dat het totaal zinloos is, net zo als een scanner voor Linux.
Die er bij dan ook niet opstaat van af dat ik Linux hier draai.
Zijn er hier gebruikers die zweren bij een virus scanners op hun android toestel.
05-05-2021, 12:58 door Anoniem
Ik heb NOD32 op zowel mijn smartphone als mijn tablet geinstalleerd.
Ik gebruik geen windows en wilde kijken of de licentie's ook werken op een android app. En jawel. Werkt nog ook.

Op linux heb ik dan geen AV.

Beetje stom mischien, maar voel me effe wat veiliger nu. Vroeg of laat komt er een virus dat android toestellen infecteerd.
Kijk maar naar qlocker van qnap.

- Ed
05-05-2021, 13:07 door Anoniem
Door BertG.: Even een vraagje over het nut virus scanners op een android toestel.
Hoe denken de meeste hier daar over.
Ik ben al zeer veel berichten tegen gekomen dat het totaal zinloos is, net zo als een scanner voor Linux.
Die er bij dan ook niet opstaat van af dat ik Linux hier draai.
Zijn er hier gebruikers die zweren bij een virus scanners op hun android toestel.

Een virusscanner onder linux draai je om Windows gebruikers te beschermen. Tenminste zo was het vroeger. Ik draaide onder linux ClamAV on demand. Zodat je geen nare attachments doorstuurt aan iemand die geen linux draait.

Het belangrijkste onder linux is dat je regelmatig alle updates laat installeren en niets buiten de repositories installeert. Dan ben je zeer veilig bezig.

Onder Windows draai ik zelf een virusscanner, maar ik heb sinds Windows 95 waarmee ik begonnen ben nog nooit mijzelf met een virus laten infecteren. Het is wel zaak onbekende bestanden te scannen en de digitale handtekeningen te controleren. Dat scheelt al een hoop. Onder Windows heb je zeker een realtime virusscanner nodig voor als je dit een keer vergeet te doen. VirusTotal is ook erg nuttig om attachments en downloads te scannen voor je ze aanklikt. Mits hier geen persoonlijke info in staat die je liever niet met Google en haar 3rd party partners wilt delen.

Android zit een beetje tussen linux en Windows in qua veiligheid. Android is immers een aangepaste versie van linux (met een heel slecht updatebeleid maar wel met een soort repository).
05-05-2021, 13:21 door Anoniem
Door Redactie: Alleen G Data slaagt erin om alle twintig stalkerware-apps te detecteren.

Deutsche Gründlichkeit.


Nu alleen nog wachten op een veilig mobieltje met een besturingssysteem van geheel Europees fabrikaat :)
05-05-2021, 14:52 door Anoniem
Door BertG.: Even een vraagje over het nut virus scanners op een android toestel.
Hoe denken de meeste hier daar over.
Ik ben al zeer veel berichten tegen gekomen dat het totaal zinloos is, net zo als een scanner voor Linux.
Die er bij dan ook niet opstaat van af dat ik Linux hier draai.
Zijn er hier gebruikers die zweren bij een virus scanners op hun android toestel.
Wanneer de virussoftware dit soort troep ook echt vind, heeft het nut. Wanneer de resultaten bedroevend zijn heeft het weinig zin. En dat geldt ook voor Linux. Naast het feit of het een virus is, dat op je eigen OS werkt, is het scannen van bestanden, die je weer aan anderen beschikbaar stelt, altijd beleefd. Je wil uiteindelijk niet "bedankt" worden voor het besmetten van een ander.
05-05-2021, 16:25 door Anoniem
Mijn smartphone en mcaffe is ok.....
05-05-2021, 16:33 door Anoniem
Ik moet zegen na mijn 2 smartphones met Android 11.en alles gestriemd zo wel Android 11 als Google
En met mcaffe antiv....perfect ik ben nu veiliger dan een appel föhn.....ehu iPhone 12....
05-05-2021, 17:23 door Anoniem
Door Anoniem 13:07:Een virusscanner onder linux draai je om Windows gebruikers te beschermen. Tenminste zo was het vroeger.

Oh jee, vroeger. Maar tegenwoordig is er ook malware voor Linux. Toegegeven, dat aantal ligt een stuk lager dan voor Windows.

Door Anoniem 13:07:Het belangrijkste onder linux is dat je regelmatig alle updates laat installeren en niets buiten de repositories installeert. Dan ben je zeer veilig bezig.

Je bent veilig als je weet waar je mee bezig bent en je daarnaar gedraagd. Dat is op Windows zo, en dat is op andere OS-en niet anders.

- Als ik de source code van een applicatie download, compile en installeer, dan is dat niet per definitie onveilig.
- Als ik een onveilige repository configureer (de standaard repositories kunnen om diverse redenen hier en daar wel eens wat software missen) en daar software van installeer, dan is dat per definitie wel onveilig.

Dus, "[...] en niets buiten de repositories installeert. Dan ben je zeer veilig bezig." is wat kort door de bocht.

Door Anoniem 13:07:Android is immers een aangepaste versie van linux

Nou, nee. Android draait op een (aangepaste) Linux kernel. De (aangepaste) Linux kernel is niet Android. Er zijn genoeg websites die het preciezer beschrijven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.