Door Anoniem: Door Erik van Straten: Zonder betrouwbare gegevens blijft het koffiedik kijken, maar feit is dat het aantal uitsluitend door CM opgespoorde mensen zeer laag is (zie ook de redenen genoemd daarvoor onder "Aantal van 1.833 'gevonden door CM' is in werkelijkheid veel lager" bovenaan deze pagina).
Dat koffiedik kijken is veroorzaakt door de gestelde strenge privacy eisen aan de app.
Dat "koffiedik kijken" betreft hier welk deel van de app-gewaarschuwden
meteen een test aanvroeg na een CM-waarschuwing, versus het deel dat dit
nog niet deed - maar pas na door een positief geteste bekende te zijn gewaarschuwd. Dat haal je er ook niet uit minder privacy-vriendelijk apps. Lees nog eens wat ik onderaan mijn vorige bijdrage schreef.
Overigens kun je meer info uit de beschikbare app-data halen, maar weten we vooral veel door de vragen die aan geteste personen zijn gesteld. Alleen helaas kennelijk niet of men zich (mede) heeft laten testen na een (telefonische) waarschuwing door een positief geteste bekende.
CM helpt nog veel minder. Ook het RIVM maakt deze denkfout in [1] (pagina 21):
De belangrijkste reden voor de lage effectiviteit is het percentage gebruikers dat naar schatting op 16% ligt. Om een contact tussen twee personen te registreren moeten beiden de app in gebruik hebben, wat betekent dat dus slechts 2,6% (16% x 16%) van de contacten hiervoor momenteel in aanmerking komt, en dan komt daar nog bij dat ook de app niet al deze contacten weet te vangen.
Niet alleen moeten beiden CM actief hebben, de later positief geteste persoon moet ook daadwerkelijk
gegevens uploaden, en dat doet vermoedelijk slechts iets meer dan de helft (en bovendien duurt het meestal te lang voordat de mogelijk besmette persoon gewaarschuwd wordt). Voor een toelichting zie [2].
Op dit moment heeft het RIVM nog niet de besmettingscijfers van afgelopen week gepubliceerd, maar op basis van de dagcijfers verwacht ik dat in de afgelopen kalenderweek minder dan 9% van alle positief geteste personen gegevens uit CM heeft geüpload. Als 16% van de bevolking met CM actief rondloopt en CM gelijkmatig is verdeeld over alle positief geteste mensen, is de theoretisch hoogst haalbare effectiviteit van CM (d.w.z. als CM zelf 100% effectief zou zijn) 9% van 16% =
1,44%.
[1]
https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/publicaties/2021/05/28/rapporten-evaluatie-coronamelder-9-maanden/CoronaMelder+modelstudie+naar+effectiviteit.+Digitaal+contactonderzoek+in+de+bestrijding+van+COVID-19+RIVM.pdf[2]
https://www.security.nl/posting/689212 (zie het "plaatje" onder de tabel).
Door Anoniem: Reken daarin door dat slechts zo'n 40,3% daadwerkelijk actie onderneemt na een ontvangen melding, door naar de GGD teststraat te gaan, en er blijft niet veel over.
Zoals ik in mijn bijdrage hierboven en bovenaan deze pagina toelicht, is die 40,3% nog veel te hoog.
Ah [1] staat ook daar. Helaas worden ook daarin
onjuiste aannames gedaan, met
onzinnige uitkomsten als gevolg. Een essentieel uitgangspunt in die publicatie:
Van 1 december 2020 tot en met 31 maart 2021 zijn 7514 mensen positief getest na een melding door de CoronaMelder.
Die 7154 is iets minder dan ik uit [3] kan afleiden, maar dat zijn veel meer mensen dan volgens GGD/GHOR
in een langere periode (week 42 t/m 15) wel door CM maar niet i.h.k.v. BCO waren gewaarschuwd, en vooral
die nog geen symptomen hadden; dat waren er namelijk maar 1833 (over een langere periode); zie tabel A bovenaan deze pagina.
RIVM gaat dus in hun model uit van
alle personen die bij hun test aangaven (tevens) door CM te zijn gewaarschuwd, inclusief mensen die al symptomen hadden tijdens hun testaanvraag en/of i.h.k.v. BCO door de GGD waren gevraagd zich te laten testen en/of door een positief geteste bekende waren gewaarschuwd.
Alleen van mensen die zich
uitsluitend na een CM-waarschuwing laten testen, kun je stellen dat deze zijn opgespoord door CoronaMelder!
En kom nou niet aan met "als zij niet
ook die CM- waarschuwing hadden gehad, hadden zij zich misschien niet laten testen" - want het
omgekeerde effect is waarschijnlijk groter: "ik heb klachten maar CM zwijgt, dus zal het wel een griepje zijn".
Dus OOK de RIVM rapportage over CM is MISLEIDEND - omdat de uitkomsten minstens 4x te hoog zijn.[3]
https://github.com/minvws/nl-covid19-notification-app-statistics/blob/main/statistics/ggd_weekly_tests_following_notification_CM.csvDoor Anoniem: Er gaat dus een zekere mate van preventie van uit.
Verklaar eens hoe het kan dat de verhouding tussen positief:negatief geteste app-gewaarschuwden zo afhankelijk is van sterke fluctuaties in besmettingscijfers in deze gearchiveerde pagina (met 2 besmettingspieken) van de Engelse app:
https://archive.is/5Scaa#test-resultsDaarbij worden in [4] door onderzoekers (in opdracht van VWS!) geconstateerde negatieve effecten van CM glashard ontkend. Een app die random mensen vraagt zich te laten testen zou net zo "goed" en mogelijk beter presteren. Zeker een app die dat doet op basis van een ruwe locatiebepaling in een gebied met veel besmettingen. Daarmee zou de overheid ook nog eens een beter en eerder beeld hebben van regio's waar het aantal besmettingen stijgt, daalt of ongeveer gelijk blijft.
[4]
https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/publicaties/2021/05/28/rapporten-evaluatie-coronamelder-9-maanden/Samenvatting+Evaluatie+CoronaMelder+Een+overzicht+na+9+maanden.pdf.