Eindgebruikers letten vaak niet op zijn digitaal slecht beveiligd, waardoor ook eenvoudigere cyberaanvallen nog altijd succesvol zijn, zo stelt demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer.
Het aantal registraties van computervredebreuk is de afgelopen jaren sterk gestegen. In de jaren 2014-2016 ging het om zo'n tweeduizend registraties, wat steeg naar bijna 4900 registraties in 2019. Vorig jaar werden ruim 11.000 gevallen van computervredebreuk geregistreerd. "De werkelijke dreiging en omvang van cybercrime wijkt waarschijnlijk af van de politieregistraties, omdat de aangiftebereidheid nog steeds zeer laag is", aldus de minister.
Die merkt op dat cybercriminelen steeds geraffineerder worden in het gebruik van sociale en technische kwetsbaarheden. Toch is dat niet altijd nodig. "Gezien de nog vaak onvoldoende beveiligingsmaatregelen en onoplettendheid bij eindgebruikers hoeft een aanval echter niet altijd geraffineerd te zijn om succes te hebben", laat Grapperhaus weten.
De minister stelt dat het verhogen van de cyberweerbaarheid van burgers, bedrijven en instellingen een punt van aandacht blijft. "Mensen gedragen zich online minder veilig dan ze denken en schatten de kans dat ze schade ondervinden van online risico’s laag in. Bij veel succesvolle cyberaanvallen zijn onvoldoende basismaatregelen voor digitale weerbaarheid getroffen."
Om de bewustwording te vergroten heeft de overheid de afgelopen jaren verschillende campagnes gevoerd. Preventie is één van de punten om cybercrime aan te pakken, schrijft Grapperhaus. Ook wordt er ingezet op opsporing, vervolging en verstoring, alsmede wetenschappelijk onderzoek en aandacht voor slachtoffers. "Ondanks de inspanningen blijft het tegengaan van cybercrime een forse uitdaging die een blijvende inspanning vraagt", aldus de minister.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.