De overheid moet optreden tegen banken die hun klanten laten betalen voor het contant opnemen van hun eigen geld, zo vindt de Consumentenbond. Klanten van ABN Amro die per jaar meer dan 12.000 euro opnemen betalen sinds 1 juli vijf euro per transactie plus 0,5 procent van het opgenomen bedrag. Rabobank-klanten betalen vanaf september 75 cent als ze contant geld opnemen bij een pinautomaat die niet van de Rabobank of Geldmaat is. En bij ING betalen studenten tachtig cent per opname als zij meer dan twaalf keer per kalenderjaar geld opnemen.
Volgens de Consumentenbond is er sprake van "cash-boetes" en moet demissionair minister Hoekstra van Financiën hier tegen optreden. "Contant geld is voor miljoenen consumenten nog steeds heel belangrijk. Bijvoorbeeld om grip te houden op hun uitgaves, of om privacyredenen. De banken gaan met dit beleid volledig voorbij aan hun maatschappelijke rol", zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.
De banken stellen dat ze met hun beleid witwaspraktijken tegen willen gaan. Molenaar is het daar niet mee eens. "Criminelen worden door deze maatregelen niet tegengehouden. Goedwillende consumenten wel. Met zo'n uitspraak scheer je consumenten bovendien over één kam met boeven." Een andere kritiekpunt is dat de banken verdienen aan pintransacties en het nieuwe beleid dat stimuleert. "Feitelijk maken de banken dus winst over de rug van hun klanten", merkt Molenaar op.
De Consumentenbond wil dat minister Hoekstra De Nederlandsche Bank meer bevoegdheden geeft om in te grijpen bij de banken. Daarnaast onderzoekt de Consumentenbond juridische mogelijkheden om de wet aan te laten passen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.