Het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan in de zaak van een Nederlandse ontwikkelaar van phishingpanels, die eerder deze maand tot drie jaar cel werd veroordeeld, waarvan één jaar voorwaardelijk. Daarnaast moet de 20-jarige man uit Almelo meewerken aan Hack_Right, een alternatief straftraject voor jonge cybercriminelen. Het OM had een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar en een boete van 50.000 euro geëist.
De rechter besloot daar vanaf te wijken. "De verdachte is een nog jonge man. Hij is nu 20 jaar oud, ten tijde van de bewezen verklaarde feiten was hij 18 en 19. Hij heeft dus nog een heel leven voor zich en moet de kans krijgen om te resocialiseren en zijn leven een wending ten goede te geven." Daarom kwam de rechter met een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Voorwaarde is wel dat de man meewerkt aan het Hack_Right-traject. Het opleggen van de door het OM geëiste geldboete van 50.000 euro vond de rechtbank "passend noch geboden".
Het OM is het niet eens met het opleggen van de bijzondere voorwaarde waardoor de man moet meedoen aan het Hack_Right-traject. "Deze leerstraf is bedoeld voor jonge, niet eerder veroordeelde delinquenten, met de bedoeling hen op een positieve manier hun kennis te laten gebruiken", zo laat een woordvoerder tegenover NRC weten. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de misdrijven van de verdacht te zwaar voor Hack_Right. Bij zijn aanhouding vorig jaar oktober werd ook een geladen pistool onder zijn bureaustoel aangetroffen.
Via de phishingpanels die de man ontwikkelde konden criminelen phishingsites opzetten en de gegevens zien die slachtoffers op de phishingsites invoerden. Daar werd vervolgens misbruik van gemaakt. Volgens politie en het Openbaar Ministerie speelde de verdachte een belangrijke rol bij het faciliteren van phishingfraude in Nederland. Hij verkocht zijn phishingpanels aan tenminste 49 personen en gaf hen tips en adviezen voor het gebruik van de phishingsoftware.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.