Door BertG.:Maak er een handeltje van als jij hier zo handig in bent. Kan je nog bij verdienen ook.
Als ik iemand kende die dit voor mij zou kunnen dan heb ik hier zeker wat voor over.
Het ding met een handeltje en bijverdienen is precies dat: dat je er dan voor wordt betaald en dat je er dan ook verantwoording voor moet dragen. Dat is op zich wel soort van logisch, maar toch... Meestal weten mensen je dan tot het einde der tijden te vinden als er een scheet dwars zit en te lui zijn om zelf ook eens wat te doen, en dat vaak ook op de meest onsympathieke tijden. En daar sta ik niet op te wachten, dus jammer maar helaas.
Ook ik heb ooit moeten beginnen en heb in het diepe moeten springen, en ik had ook geen stapels smartphones tot m'n beschikking om mee te experimenteren. Maar het is echt goed te doen, en tot nu toe ben ik 2 issues/uitdagingen met het gebruik van een custom ROM (in mijn geval: LineageOS op een OnePlus) tegen gekomen. Die zijn oplosbaar, en om je er een idee van te geven:
- Je moet een werkende custom recovery vinden. TWRP heeft voor bijna alle Android smartphones wel een recovery, maar naar mijn ervaring werken ze niet altijd. Voor mij werkte de standaard TWRP voor de OnePlus niet (het is alweer even geleden en ik weet niet meer precies wat de reden was, maar volgens mij had het met encryptie en daarmee het unlocken van de partities te maken). Daarom gebruik ik een aangepaste TWRP van codeworkx. Ik heb geen idee of dat nog steeds nodig is; de TWRP versie die ik gebruik werkt nog steeds dus ik heb geen reden om die te vervangen.
- (Tenminste) LineageOS controleert bij de installatie (op mijn OnePlus) of de onderliggende modem/radio firmware op een hoog genoeg niveau ligt. Is dat niet het geval, dan krijg je LineageOS niet geinstalleerd. Als je de laatste modem/radio firmware met TWRP installeert dan kan LineageOS daarna ook worden geinstalleerd. Vaak kom je dat tegen als je een nieuwere over een oudere Android versie heen wil zetten. Zo nu en dan komt het ook binnen dezelfde Android versie voor, en dan zal je opnieuw eerst de modem/radio firmware moeten updaten voordat je LineageOS weer kan updaten.
Ik kies m'n smartphone op het beschikbaar zijn van custom ROM's en het kunnen downloaden van de originele ROM's. Custom ROM's bestaan doorgaans voor smartphones met Qualcomm Snapdragon SoC's, niet MediaTek (MTK), en ik kom over het algemeen op OnePlus uit. Ze zijn niet heilig (en tegenwoordig ook niet meer goedkoop), maar ze blijven wel vrij lang ROM updates voor hun eigen smartphones uitbrengen en ze worden ook door een flink aantal custom ROM's ondersteund.
Samsung heeft op veel smartphones Knox. De Knox e-fuse tript als je iets met niet-Samsung ROM's/firmwares gaat doen of als je de bootloader van je smartphone unlocked. Als de Knox e-fuse tript dan stoppen sommige dingen die een relatie met Knox hebben met werken, en dat kan je niet herstellen. Dat kan voor jou niet interessant zijn, maar dat geldt niet voor iedereen. Samsung valt daarom voor mij af.
Als je aan een custom ROM begint dan loop je inderdaad het risico dat je de smartphone bricked. Die kans acht ik echter niet heel groot zolang je je aan de installatie handleiding houdt. Lees je dus eerst goed in en gebruik
recente howto's over hoe je de custom ROM op je telefoon installeert. Zolang de bootloader nog werkt kan je doorgaans vrij makkelijk de problemen die je tegenkomt herstellen, desnoods met de originele ROM van je smartphone dus zorg dus dat je die bij de hand hebt. Over het algemeen raak je de bootloader niet aan als je een custom ROM installeert, behalve dan dat je die moet unlocken, dus dat zou geen probleem mogen zijn.
Hint: Als je een custom ROM installeert dan heb je geen Google Play framework en bijhorende apps beschikbaar. Bijv. LineageOS heeft wel een setje basis apps, maar dat is niet hetzelfde. De meeste mensen zullen dat toch willen hebben. Ik zou dan voor microG gaan, en alle andere apps die je mist vanuit de Play store installeren.
Dat gezegd hebbende.. Op het moment dat je een custom ROM installeert, installeer dan
gelijk ook de basis applicaties (zoals microG) mee. Doe dat in elk geval
voordat je de smartphone voor de eerste keer naar system herstart.
Je kan er ook voor kiezen om zonder het Google Play framework en bijhorende apps te werken, maar dan wordt het waarschijnlijk uiteindelijk toch vervelend om eea aan het werk te krijgen; zeker als je dat voor het eerst doet.
Mocht je ervoor kiezen om zonder het Google Play framework te willen werken, doe dat dan later een keer als je beter snapt waar je tegenaan zult gaan lopen. Leer eerst hoe je een complete custom ROM installeert en volledig functioneel maakt.
En... Google (of welke andere zoekmachine van jouw keuze dan ook) is je vriend.