Door de toenemende digitalisering, zoals internetbankieren en het online regelen van zaken, lopen ouderen steeds meer risico om het slachtoffer te worden van cybercriminaliteit, zoals phishing en WhatsAppfraude. Er moet dan ook worden ingezet op de weerbaarheid van ouderen, zo stelt demissionair staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid.
De staatssecretaris reageerde op Kamervragen van fractie Den Haan over financiële uitbuiting van ouderen. Het ging onder andere over de vraag welke uitdagingen Blokhuis de komende jaren op dit gebied ziet. "Naarmate digitalisering toeneemt, zoals internetbankieren en het online regelen van (financiële) zaken, lopen ouderen ook steeds meer risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit, en praktijken zoals phishing en hulpvraagfraude", reageert de staatssecretaris.
Blokhuis stelt dat het met betrekking tot deze risico's van belang is om in te zetten op de weerbaarheid van ouderen waar het gaat om het veilig regelen van hun geldzaken, en hen te beschermen voor risico's die gepaard gaan met internetbankieren en het online regelen van zaken. De staatssecretaris merkt op dat er vanuit de overheid verschillende initiatieven zijn gestart om de weerbaarheid te vergroten, zoals een informatiebox en een campagne waarin aandacht wordt gevraagd voor verschillende vormen van criminaliteit waar ouderen regelmatig slachtoffer van worden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.