image

Recordaantal virusalerts in maart

dinsdag 6 april 2004, 10:34 door Redactie, 0 reacties

Na Sophos, Kaspersky Labs en Central Command komt ook anti-virusbedrijf Trend Micro met haar samenvatting van de afgelopen maand maart. Het bedrijf signaleerde in maart 2004 1.200 nieuwe schadelijke codes. Een sterke toename vergeleken met 925 in februari, 550 in januari en 400 in december 2003. De meest voorkomende malware-types in maart waren Trojans, Backdoors en Worms. Deze laatste blijven de grootste bedreiging vormen - 90 procent van de Top 10 van grootste bedreigingen in maart is wormgerelateerd.

Trend Micro kondigde afgelopen maand het recordaantal van zes 'yellow alerts' aan, die de bedreiging van computerwormen onderstrepen. Deze alerts hadden betrekking op WORM_NETSKY.Q, WORM_BAGLE.U, WORM_NETSKY.P, PE_BAGLE.Q, PE_BAGLE.P en WORM_NETSKY.D. Twee van deze wormen zijn te vinden in de Top 5 van afgelopen maand. Al deze wormen gebruiken dezelfde verspreidingsmethode. Ze vallen computers aan via e-mail, waardoor eens te meer wordt onderstreept hoe belangrijk antivirusbescherming op de internetgateway of mailserver is.

Virusoorlog
De afgelopen maand werd veel aandacht besteed aan de mogelijke 'Virusoorlog' tussen de producenten van Netsky en Bagle. Dat het uitbreken van deze 'oorlog' realistisch is, blijkt uit het feit dat:

  • In korte tijd een groot aantal Netsky- en Bagle-varianten is ontwikkeld.
  • Iedere keer dat een nieuwe Netsky-variant opduikt, een Bagle-variant volgt.
  • De meeste Bagle-varianten vorige Netsky-varianten uitschakelen, terwijl Netsky-varianten op hun beurt andere malwares, zoals MyDoom, Nachi en eerdere Netsky- en Bagle-varianten uitschakelen.
  • In de viruscode regelmatig berichten aan de 'vijand' worden gevonden.
Meer informatie en een uitgebreid grafisch overzicht kan op deze pagina gevonden worden.
Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.