10-09-2021 09:11 Door Anoniem: Ik lag me kapot om mensen die dit aan Windows wijten.
Ik bedoel: malware (waaronder ransomware) kan ook worden geschreven voor Linux.
RTL Nederland zoekt nog mensen die zich kapot willen lachen om mensen die malware aan Windows wijten. Hoe doe je dat? Heb je een opleiding aan een toneelschool afgerond?
Het lachen is ze daar bij deze door ransomware getroffen organisatie wel vergaan. Net als bij de Universiteit Maastricht, Hof van Twente, Medisch Centrum Leeuwarden, Maersk Containershipping, ROC Mondriaan.
En hoe begrijp jij dan het citaat van Pim Takkenberg van NorthWave Security ("
Vrijwel in alle gevallen dringen de criminelen via Windowssystemen het netwerk binnen, bedrijven met Unix- of Linux-omgevingen ontspringen de dans"), waarom werkt dat op jouw lachspieren?
10-09-2021 09:11 Door Anoniem: Ik bedoel: malware (waaronder ransomware) kan ook worden geschreven voor Linux. Klein tooltje die een repo plakt in de apt repo en boem: je bent ook je serverpark kwijt. Daarnaast kunnen Linux distros ook lekken hebben.
Welk "klein tooltje" bedoel je? Hoe ben dan het netwerk binnengedrongen, en heb je dan ook al het beheerderswachtwoord achterhaald bijvoorbeeld? Het klinkt nogal blufferig, maar misschien kan je het toelichten.
10-09-2021 09:11 Door Anoniem: Natuurlijk heeft Linux enige veiligheidsvoordelen t.o.v. Windows, maar er zijn ook voordelen te bekenden (buiten security) om waardoor een organisatie voor Windows kiest i.p.v. Linux. (buiten security) om waardoor een organisatie voor Windows kiest i.p.v. Linux.
Ik weet niet of alle organisaties evenveel kennis hebben van Windows en Linux (en iOS en BSD en OpenWRT ...). Veel beheerders zijn immers "Windows-only" opgeleid en gecertificeerd? Dan wil je c.q. kan je alleen Windows spijkertjes slaan met Windows hamertjes.
Wij van WC-eend bevelen WC-eend aan.
Als je dan ook nog lacht bij alle ransomware-aanvallen .... ik begrijp dat niet.
Was het maar waar dat door alle oprganisaties, op basis van gedegen adviezen en systeembrede kennis van meerdere OS, een afgewogen keuze werd gemaakt.
En vergeet niet de kosten van een ransomware-aanval en Disaster Recovery bij het opstellen van een eerlijke TCO (total cost of ownership). Vergeet ook niet stilstandsverliezen, klantverlies, aansprakelijkheid, reputatieschade.
Ik heb zelf geen idee hoe je de "stilstandsverliezen" van bijvoorbeeld de studenten aan de Universiteit Maastricht berekent, wat een drama is dat voor deze studenten.
Laat dus de mate waarin een OS malware-resistant is zwaar meewegen bij je keuze.