image

Promovendus: camera smartphone ingrijpender dan politiecamera's

vrijdag 10 september 2021, 15:42 door Redactie, 15 reacties

De camera’s van smartphones zijn ingrijpender dan winkel- of politiecamera's, zo stelt Gerard Ritsema van Eck op basis van zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens de promovendus zijn bedrijven en overheden, ingegeven door het succes van mobiele games zoals Pokémon Go, hun gegevens van publieke ruimtes gaan 'crowdsourcen'. Zo worden met behulp van locatiegegevens of camerabeelden van een telefoon informatie over bijvoorbeeld verkeersopstoppingen of gevoelens van onveiligheid in bepaalde buurten verzameld. Deze gegevens worden vervolgens door techbedrijven of politie gebruikt.

Volgens Ritsema van Eck wordt de rol van de smartphone in de samenleving steeds groter. Iedereen kan op elk moment filmen of gefilmd worden. "Daarom zijn camera’s van smartphones ingrijpender dan winkel- of politiecamera's", zegt Ritsema van Eck. "Die hangen op een vaste plek, en je kunt ze in zekere zin ontwijken. Dat kan met smartphones niet, die zijn alom aanwezig. Met die smartphones geven we, bewust of onbewust, heel veel gegevens door, vanaf de meest afgelegen plekken."

De onderzoeker merkt op dat de informatie die via smartphones wordt verzameld vaak betrekking heeft op groepen mensen, zoals een buurt. Het privacyrecht beschermt echter alleen individuen. "De toepassing van de klassieke mensenrechten is hierbij heel lastig. Die richten zich op bescherming van het individu. Maar dit gaat over privacy-inbreuken in een straat of een wijk. Dan kan een groep nadeel ondervinden. Of een persoon wordt gestigmatiseerd omdat die onderdeel is van een groep. Maar er wordt niet direct één mens benadeeld. Daardoor lijkt er juridisch niets aan de hand te zijn. Het is een soort niemandsland", laat de promovendus weten.

Ritsema van Eck ziet verschillende problemen met het filmen door burgers. Zo hebben mensen vooroordelen en is de data dus niet objectief. Daarnaast liggen profilering en discriminatie op de loer. "Mensen leveren gegevens aan over locaties, waardoor een profiel van zo'n locatie ontstaat, met mogelijk verkeerde toepassingen. Zolang je niet als individu gepinpoint wordt is er geen haan die er naar kraait. Maar dat maakt het nog niet correct of ongevaarlijk. Ik pleit dan ook voor privacyrechten voor groepen of straten om de desastreuze effecten van zulke gecrowdsourcde gegevens te beperken", stelt Ritsema van Eck. Hij promoveert 16 september aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Reacties (15)
10-09-2021, 16:30 door Anoniem
Je smartphone is je vrijwillige tracking device.

Onthoud dit als je over privacy klaagt maar wel overal je smarphone meeneemt.
10-09-2021, 16:44 door Anoniem
Door Anoniem: Je smartphone is je vrijwillige tracking device.

Onthoud dit als je over privacy klaagt maar wel overal je smarphone meeneemt.
In dit geval gaat het om de impact van het gebruik van de telefoon ten nadele van andere mensen, de mensen die hier nadeel van ondervinden kiezen daar dus niet perse voor.
10-09-2021, 16:49 door Anoniem
Deze promovendus loopt al weer achter, want het zijn niet de camera's in de mobieltjes, maar de alomtegenwoordigheid van camera's an sich. In navolging van Google Glass, gaat ook Facebook het proberen:

Facebook en Ray-Ban brengen samen een slimme bril op de markt onder de naam Ray-Ban Stories. De zonnebril, een al bestaand model van Ray-Ban, heeft camera’s in het frame om video en foto’s te kunnen maken. Dat doe je met een fysieke opnameknop, of met je stem, door ‘Hey Facebook, take a video’ te zeggen

zo meldde het techblog van de Volkskrant van vandaag, met een verwijzing naar een video van The Verge.


Facebook on your face
Hands-on with Facebook and Ray-Ban’s first pair of smart glasses

https://www.theverge.com/2021/9/9/22662809/facebook-ray-ban-stories-camera-smart-glasses-hands-on
10-09-2021, 18:37 door Anoniem
Verplicht je smartphone als ID bij je moeten dragen zoals nu door apple
word uitgebreid via de apple watch als testen en straks met een iphone en andere devices in america.

Geen toegang en geen rechten als je een slim-device niet bij je wilt dragen.

Je lichamelijk vast-nagelen aan een digitaal device dat uit te lezen is,
dat is het ergste wat er is,je heb dan geen keuze meer en of privacy.

The Matrix
10-09-2021, 19:32 door Anoniem
Mijn laptop heeft nog een lampje die aan gaat als er wordt gefilmd (alhoewel ze dat ook wel uit kunnen zetten denk ik) maar een smartphone heeft dat niet. Dat vind ik best wel kut.

Want je weet niet wie er filmt.
10-09-2021, 21:33 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn laptop heeft nog een lampje die aan gaat als er wordt gefilmd (alhoewel ze dat ook wel uit kunnen zetten denk ik) maar een smartphone heeft dat niet. Dat vind ik best wel kut.

Want je weet niet wie er filmt.

Er zijn beweegbare webcam covers of slides van kunststof verkrijgbaar. Dat zijn kleine beweegbare schuifjes voor het fysiek kunnen afdekken van de camera's. Die hechten op de rand van het laptop scherm. Er zijn ook exemplaren die passen op de camera's van een Android mobieltje of iPhone, afhankelijk van het type.
11-09-2021, 11:52 door Anoniem
Het zou minder erg zijn wanneer iedereen de gemaakte opnames alleen voor zichzelf zouden houden,
maar de praktijk is helaas anders.
Zelfs als je denkt dat je de gemaakte beelden alleen voor jezelf houdt, zijn ze vaak ongemerkt allang met derden gedeeld
met de smartfoon-fabrikant of via een of andere onopgemerkte service die op je smartfoon draait.

Het zou om privacyredenen niet moeten mogen om apparaten aan consumenten te verkopen waarbij een camera en telecommunicatie is hetzelfde apparaat zitten. De zwakheid zit het 'm namelijk in de kracht van zo'n apparaat.
(namelijk de kracht dat derden zonder dat gebruikers het in de gaten hebben altijd alles en iedereen kunnen volgen)
11-09-2021, 14:58 door Anoniem
Door Anoniem: Het zou minder erg zijn wanneer iedereen de gemaakte opnames alleen voor zichzelf zouden houden,
maar de praktijk is helaas anders.
Zelfs als je denkt dat je de gemaakte beelden alleen voor jezelf houdt, zijn ze vaak ongemerkt allang met derden gedeeld
met de smartfoon-fabrikant of via een of andere onopgemerkte service die op je smartfoon draait.
Klopt, standaard worden bij zowel iOS en Android afbeeldingen linea recta in de cloud opgeslagen. Vaak ook nog zonder dat de gebruiker dit doorheeft.
Wat Microsoft precies doet weet ik (nog) niet, echter dringen die OneDrive ook behoorlijk op. Zal mij niets verbazen wanneer die standaard mappen ook upload. Goed dat vrijwel niemand die onlogische mappen-structuur in Windows gebruikt. Dat die nog altijd op c: staan blijft mij verbazen.
11-09-2021, 15:09 door Anoniem
Apple wil je fotos zien.
Straks wil de regering je camera zien ?, zit er aan te komen.
Dat gebeurt nu al : pegasus spyware, alleen dan niet meer in het geheim en voor iedereen.
Telefoon-zombies kunnen niet zonder hun telefoon, spionnen kunnen legaal doen wat ze willen.
11-09-2021, 16:49 door Anoniem
Die camera's vallen nog wel mee want daar is met een beetje creativiteit en software omheen te werken, maar what about al die sensoren die tegenwoordig in telefoons zitten? Dat worden er steeds meer en ik denk dat veel mensen niet eens weten welke sensoren er allemaal in hun telefoon verstopt zitten en die data generen voor hun ' baasjes' Google, Apple, de fabrikanten zelf en natuurlijk overheden. Koppel je ook nog eens een smartwatch aan je telefoon dan neemt de hoeveelheid data nog een veelvoud toe. Op zich kan het heel handig zijn maar dan moet het wel transparant zijn wat er met de verzamelde gegevens gebeurd.
Toegegeven, ik gebruik zelf ook een Apple watch 6 en dan puur voor o.a. saturatie en de ecg functie. De laatste heeft me onlangs nog ' gered' door me 's nachts te waarschuwen dat mijn hart serieus onregelmatig bezig was. De data synchroniseer ik naar een iphone, die niet op mijn naam staat, om met mijn arts te delen.
Er zit dus ook een positieve kant aan al die sensoren maar helaas zal mijn data ook worden misbruikt, vandaar dat er geen namen in deze telefoon staan als contacten. Iedereen mag mijn data hebben zolang deze maar geanonimiseerd is en op geen enkele wijze naar mij is terug te leiden. Alleen vrees ik dat het laatste in de praktijk vrij gemakkelijk is.
Goddank ben ik nog niet zo stom geweest om zo'n Corona app te installeren want dan ben je toch echt de Sjaak met je medisch profiel in handen van de NL overheid.
11-09-2021, 21:20 door botbot
Door Anoniem:
Door Anoniem: Mijn laptop heeft nog een lampje die aan gaat als er wordt gefilmd (alhoewel ze dat ook wel uit kunnen zetten denk ik) maar een smartphone heeft dat niet. Dat vind ik best wel kut.

Want je weet niet wie er filmt.

Er zijn beweegbare webcam covers of slides van kunststof verkrijgbaar. Dat zijn kleine beweegbare schuifjes voor het fysiek kunnen afdekken van de camera's. Die hechten op de rand van het laptop scherm. Er zijn ook exemplaren die passen op de camera's van een Android mobieltje of iPhone, afhankelijk van het type.

Mwoa nou ging het onderzoek om het feit dat iedereen overal en nergens alles en iedereen kan filmen als hij dat wil, met zijn eigen telefoon, en dan van alles met die opnames kan doen. Dus daar helpt een smartcover niet voor.

Maar inderdaad, zoals Snowden al aangaf, je hebt geen flauw idee wie filmpt, en ook het lampje op je laptop naast je camera kunnen ze wel uitzetten hoor. Ik heb zowiezo mijn laptop camera afgeplakt. Nergens voor nodig. Nutteloos ding.

Maar hoe zit het met die telefoonvovers en de front-camera's die telefoons tegenwoordig bijna standaard hebben?
12-09-2021, 10:50 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: ... Geen toegang en geen rechten als je een slim-device niet bij je wilt dragen. ...The Matrix

Nogal wiedes! Achterblijvers vallen af! Je moet mee, mee met de moderne techniek!

https://youtu.be/fJvCMP90ylI
12-09-2021, 16:45 door Anoniem
Door Anoniem: Je smartphone is je vrijwillige tracking device.

Onthoud dit als je over privacy klaagt maar wel overal je smarphone meeneemt.
Als je mensen moet uitleggen dat ze dit moeten onthouden dan wisten ze het nog niet, en als mensen zoiets dit van hun smartphone niet doorhebben dan is het niet vrijwillig, vrijwillig is iets pas als je er bewust voor kiest om eraan mee te doen.

Verder heb jij ook iets te onthouden, namelijk dat de regels van een samenleving zijn waar die samenleving toe besluit. Als zowat iedereen een smartphone gebruikt en tracking niet acceptabel vindt dan kunnen er zomaar regels komen die tracking zonder toestemming verbieden, en dan hebben smartphone- en app-leveranciers zich aan die regels te houden.

O, wacht, die regels zijn er al, daarvoor hebben we de AVG. Nog iets om te onthouden, het mag al niet zonder toestemming. Er zijn dus allerlei bedrijven die in overtreding zijn terwijl al die smartphonegebruikers volkomen terecht privacy mogen verwachten. Nog iets voor je om te onthouden.

Ook al hebben we de AVG al jaren, de handhaving is nog in opbouw, en met name arrogante Amerikaanse bedrijven die van het exploiteren van persoonsgegevens hun verdienmodel hebben gemaakt zullen zich niet vrijwillig aan de regels gaan houden, maar hardnekkig de regels interpreteren alsof alles wat ze willen ook mag. Die bedrijven zijn het probleem, niet de mensen die privacy verwachten waar die momenteel niet beschikbaar is.
13-09-2021, 11:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Je smartphone is je vrijwillige tracking device.

Onthoud dit als je over privacy klaagt maar wel overal je smarphone meeneemt.
Als je mensen moet uitleggen dat ze dit moeten onthouden dan wisten ze het nog niet, en als mensen zoiets dit van hun smartphone niet doorhebben dan is het niet vrijwillig, vrijwillig is iets pas als je er bewust voor kiest om eraan mee te doen.

Verder heb jij ook iets te onthouden, namelijk dat de regels van een samenleving zijn waar die samenleving toe besluit. Als zowat iedereen een smartphone gebruikt en tracking niet acceptabel vindt dan kunnen er zomaar regels komen die tracking zonder toestemming verbieden, en dan hebben smartphone- en app-leveranciers zich aan die regels te houden.

O, wacht, die regels zijn er al, daarvoor hebben we de AVG. Nog iets om te onthouden, het mag al niet zonder toestemming. Er zijn dus allerlei bedrijven die in overtreding zijn terwijl al die smartphonegebruikers volkomen terecht privacy mogen verwachten. Nog iets voor je om te onthouden.

Ook al hebben we de AVG al jaren, de handhaving is nog in opbouw, en met name arrogante Amerikaanse bedrijven die van het exploiteren van persoonsgegevens hun verdienmodel hebben gemaakt zullen zich niet vrijwillig aan de regels gaan houden, maar hardnekkig de regels interpreteren alsof alles wat ze willen ook mag. Die bedrijven zijn het probleem, niet de mensen die privacy verwachten waar die momenteel niet beschikbaar is.
Je smartphone is je vrijwillige tracking device.

Mensen WETEN dat ze via hun smartphone gevolgd kunnen worden maar het merendeel maakt het niet uit want is handig.

Als de keuze is tussen niet getrackt worden of handige en leuke apps niet kunnen gebruiken omdat hier locatie toestemming ect voor vereist is dan is de keuze snel gemaakt.

En de AVG gaat hier niks tegen doen.
16-09-2021, 16:52 door -Peter-
Door Anoniem: Je smartphone is je vrijwillige tracking device.

Onthoud dit als je over privacy klaagt maar wel overal je smarphone meeneemt.

Bij de telefoon kan ik zelf beslissen waar ik hem wel of niet uitschakel. Dat kan ik (nog) niet bij cameras langs de weg.

Steeds blijkt dat mensen het verschil niet snappen tussen wat ik zelf wil delen en wat anderen van mij proberen te achterhalen.

Als ik zelf besluit om een foto van mijzelf onder douche te delen met mijn vrouw, wil dat niet zeggen dat de buurman (of buurvrouw) dan maar een camera bij mijn doucheraam op mag hangen.

Privacy gaat ook over de eigen vrije keuze.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.