Door Anoniem: Je moet je bedenken dat je hoster de boel kan updaten via toegang tot het filesystem of tot een user op de server
en daarbij helemaal niet via het hele WordPress gebeuren gaat. Dus WordPress zelf logt daar niks over, er zijn hooguit
operating system logs van die activiteit.
Ik vind het eigenlijk wel goed als hosters dat soort dingen doen want het voorkomt dat allerlei sites nadat ze enthousiast
geinstalleerd zijn, nooit meer geupdate worden en veiligheidsproblemen hebben.
Alleen betekent dat wel dat je zelf de functionaliteit van je site voortdurend in de gaten moet houden! Het zou mooi
zijn als je hoster een mailtje stuurde als ze een update gedaan hebben, zodat je dit soort problemen op dat moment
kunt onderzoeken ipv dat je maanden later bij verrassing er achter komt dat iets niet meer werkt.
Het ligt voornamelijk aan zijn S.L.A en of het een Managed Hosting Provider is.
Een managed hosting provider behoort dit te doen al wel altijd in overleg met de klant maar de provider heeft feitelijk het laatste woord als het op veiligheid kwestie aankomt van de in beheer genomen server omgeving. Dat levert nog wel eens discussie op maar het hoort eenmaal bij de geleverde dienst of de klant kan ervoor kiezen het contract op te zeggen.
Voor Wordpress wordt daarbij meestal een beheer dashboard gebruikt als ManageWP, InfiniteWP, MainWP en in mindere mate Jetpack. Hieruit kun je ook dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse rapportages draaien met gedetaileerd log wat er gedaan is. Je betaalt hier echter wel natuurlijk meer voor dan je basis hosting.
De budget hosters daarin tegen de unmanaged providers waar de meeste eenpitters mkb en hobbyisten gebruik van maken hebben vaak de meer basis tools als installatron voor auto deploy erin staan. Hoewel lekker makkelijk zijn dit soort basis tools zelden aan te raden in maatwerk omgevingen. Prima te doen als je standaard plug-ins gebruikt en thema uit de wordpress store maar moment dat je iets custom doet aan scripting levert het meer gezeik op dan het waard is.
Echter enorm populair door het gemak waar het mee kan en dat het automatisch updates doorvoert.
Maar je wilt eigenlijk simpelweg *niet* dat alle updates automatisch gebeuren maar dat dit gecontroleerd gebeurd.
Er zijn op dit moment 3 niveau's van update rotatie in te stellen op wordpress zelf daar heb je geen control panel voor nodig.
allow_dev_auto_core_updates (test builds)
allow_minor_auto_core_updates (default bijv 5.1 naar 5.1.2 of 5.2 naar 5.3)
allow_major_auto_core_updates (versie jumps bijv. 5.0 naar 6.0)
Maar nu komt het warrige Wordpress update maar standaard sommige plugins middels een API respons.
Welke dat echter zijn dat weet je niet dat wordt bepaald door de Wordpress security team en daarvoor hebben ze dan weer filters gemaakt waar je gebuik van kan maken zoals add_filter( 'auto_update_plugin', '__return_true' );
Dus als je je afvroeg waarom je plugins nooit autoupdaten terwijl je toch echt automatische updates aan hebt in Wordpress dan is het ontbreken van een filter waarschijnlijk de oorzaak.
Kinsta heeft een goed artikel hierover destijds gemaakt scheelt je door de warrige informatie van Wordpress zelf bladeren.
https://kinsta.com/blog/wordpress-automatic-updates/
Door EenVraag:
Wordfence is maar een plugin dat opereert op je site je hoster heeft toegang tot de directe bestanden.
Voor Wordpress als je de respectievelijke plugin map delete dan is de functie eruit. Er komt een eenmalige melding in beeld bij volgende refresh op de plugin pagina dat een plugin niet gevonden kon worden en daarna is het niet meer zichtbaar. Wordfence beveiligd enkel van buiten naar binnen jouw provider opereert van binnen dus Wordfence kan niks voor je betekenen as it should.
Wordfence scant op backdoors is te lezen op hun eigen site. Maar, indien een backdoor (bijv door dit in te sluiten in een *.jpg of *.png) niet gedetecteerd wordt dan heeft een hacker vrij spel. Echter het is speculatief.
++++++++++++++++++++++++++
Je kan scanning buiten de reguliere extensies aanzetten moet je even door je instellingen scrollen alsmede custom paths opgeven. Let wel dit kost meer geheugen op je server dus pas indien nodig je limiet erop aan.
Injectie via afbeelding houd WF dan ook gewoon tegen mits je het configureert.
Het is de meest gebruikte aanvals vector om injectie te doen op xmlrpc.php na. Meestal binnen komend via wp-content/themes vaak vermomd als emoticons of background afbeelding in de img of assets folder van je respectievelijke thema. Vaak kun je dit soort ongein herkennen door via een dienst als sucuri scan te doen https://sitecheck.sucuri.net/
Vind je dan iets dan kun je mits je toegang hebt tot console een grep actie doen zoals onderstaand om verder te filteren op verdachte bestanden.
grep -Erl '[[:alnum:]/+]{20,}' /folderpadhier/*
Het is vaak raadzaam om naast WF ook zelf de controle te doen want WF ziet ook niet altijd alles.
Het is bekend dat (geldt voor alle) plugin updates soms (hoe vaak?) bepaalde php/wordpress/css code die door een webdesigner was gewijzigd, weer overschrijven. Daarop wordt bij update geattendeerd; om te backuppen.
In mijn huidige situatie is dat echter niet het geval. Ik werk met een bekende pagina/theme builder. Hierin zitten modules voor bv tekst, fotogalerij, header etc. Hiervan is er 1 verdwenen.
Ok dus het gaat om een thema plugin, addon en niet een function toegevoegd aan het thema in de theme editor zoals functions.php? Meestal komt dit door dat een update van het onderdeel niet goed lukt en daardoor de plugin eruit valt.
Twee bekende gevallen waar wij regelmatig mee te maken hebben zijn bijvoorbeeld WPML en Visual Composer. Specifiek heeft dat met die twee te maken dat ze een license verificatie doen bij het updaten. De plugin wordt uitgeschakeld voor het vervangen en als dan de connectie naar license service mislukt stopt de update en de oude kan niet terug gezet worden omdat bestands integriteit niet te controleren is. Je raakt geen data kwijt die staat nog in de database maar de plugin moet je wel helaas zelf weer ophalen of je license heractiveren. Of dat in jouw specifieke geval ook is gebeurd is natuurlijk niet te zeggen maar je zou kunnen onderzoeken hoe de update van de addons geregeld is bij je theme developer.
Wat ook kan gebeuren is dat de theme developer besluit standaard functies uit te zetten of te verwijderen. Meestal zie je dan deprecated function staan in je theme option selectie maar het komt soms voor dat ze een functie samenvoegen en dat je shortcodes niet automatisch worden bijgewerkt. Dit soort aanpassingen worden echter meestal wel maanden van te voren verkondigd en in fase doorgevoerd.
Voorbeeldje we hadden bij een theme een additionele plugin om de wysiwyg editor te activeren maar dat is later in de core opgenomen waardoor de plugin waardeloos werdt. Probleem alleen was wel dat andere plug-ins niet allemaal netjes daar rekening mee hielden en daardoor de functie ook wegviel en we terug zaten te staren naar de afgrijselijke Gutenberg interface.
Twee mogelijke scenarios die ik me zo kan bedenken omtrent je situatie.
Ik zie voor alsnog geen enige indicatie dat je provider iets met de situatie te maken heeft ik kan het niet uitsluiten maar het lijkt niet waarschijnlijk.